O.M. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης: Ανακύκλωση Απορριμμάτων – Το πρώτο βήμα έγινε
Ποιότητα Ζωής

O.M. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης: Ανακύκλωση Απορριμμάτων – Το πρώτο βήμα έγινε

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης προχωρά σε συνοπτική αναφορά των συμπερασμάτων της πρόσφατης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο σχετικά με τον σχεδιασμό τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων.

Στη σχετική ανακοίνωσή της ο Ο.Μ. αναφέρει τα εξής:

Στον μακρύ δρόμο που θα χρειαστεί να διανύσουμε για την αναγκαία ενημέρωση των συμπολιτών μας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), η αναθεώρηση του οποίου εγκρίθηκε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 49/15.12.2015 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 174/15.12.2015, πραγματοποιήθηκε στον Δήμο μας την Παρασκευή 8 Απριλίου Ημερίδα με θέμα “Σχεδιασμός τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων”. Η πρωτοβουλία του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την οποία στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή, έφερε στο Δημοτικό Θέατρο της Πεύκης ως εισηγητές:

  • τον αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, Γιώργο Καραμέρο,
  • την κα Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, υπεύθυνη της ομάδας εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου μας, καθώς και
  • εκπροσώπους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Δ/νση Εναλλακτικής Διαχείρισης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), το Τμήμα Marketing και Επικοινωνίας με ΟΤΑ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (ΕΕΑΑ Α.Ε.).

Με την παρουσία δημάρχων της Αττικής, αρκετών συμπολιτών μας και μαθητών-μελών περιβαλλοντικών ομάδων σχολείων του Δήμου μας, αναπτύχθηκαν οι βασικές αρχές τόσο του ΕΣΔΑ, όσο και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, το οποίο εκπονήθηκε από το ΕΜΠ. Από τις εισηγήσεις, αλλά και τις τοποθετήσεις των εισηγητών στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους ακροατές, μπορούμε να συνοψίσουμε ως συμπεράσματα:

  1. Παίρνει σάρκα και οστά και στη χώρα μας ένα σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος των αποβλήτων που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με βασικές αρχές τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, κάτι που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία δεχόμαστε κάθε χρόνο πρόστιμα (η χώρα μας τιμωρήθηκε το 2015 με την καταβολή προστίμων ύψους 29,5 εκατ. ευρώ για 46 παράνομες χωματερές) για τον τρόπο που χειριζόμαστε μέχρι σήμερα τα απόβλητά μας.
  2. Αλλάζει ριζικά ο τρόπος θεώρησης του θέματος των απορριμμάτων, αφού αυτά αντιμετωπίζονται πλέον στο μεγαλύτερο βαθμό ως προϊόντα που αποφέρουν έσοδα στον διαχειριστή τους.
  3. Έγινε κατανοητός ο ρόλος που καλείται να παίξει στην υλοποίηση του όλου σχεδιασμού η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  4. Αποσαφηνίστηκε η έννοια “Πράσινο Σημείο”: ένας εύκολα σχετικά προσβάσιμος, οριοθετημένος, διαμορφωμένος, περιφραγμένος και στεγασμένος κατά προτίμηση χώρος συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, ύφασμα, βρώσιμα λίπη και έλαια, ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, φάρμακα και ογκώδη αντικείμενα), στον οποίο μπορεί να λάβει χώρα και κάποια προκαταρτική εργασία (χειροδιαλογή, διαχωρισμός, συμπαγοποίηση, τεμαχισμός, ανασυσκευασία), έκτασης 500-1.200τ.μ. Αν το πράσινο σημείο δέχεται και κλαδέματα, τότε χαρακτηρίζεται ως “Βασικό Πράσινο Σημείο”, καταλαμβάνει δε αρκετά μεγαλύτερη έκταση. Το δίκτυο των πράσινων σημείων αποτελεί κομβικό σημείο στην επιτυχή διαχείριση των αποβλήτων, έτσι ώστε να οδηγείται στην υγειονομική ταφή όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα αποβλήτων.
  5. Τα βιοαπόβλητα και βιοαποδομήσιμα απόβλητα (απόβλητα και απορρίμματα τροφών και κηπουρικής) θα συλλέγονται σε ξεχωριστούς (χρώματος καφέ) κάδους, εκτός πράσινων σημείων, που θα οδηγούνται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Άνω Λιοσίων.

Η Ημερίδα αυτή αποτέλεσε κατά την άποψή μας το πρώτο σημαντικό βήμα για την ενημέρωση των συνδημοτών μας γύρω από τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων και τον τερματισμό της σχετικής παραπληροφόρησης, στόχο τον οποίο επισήμανε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης. Η διοργάνωση της ημερίδας σε εργάσιμη ημέρα και η περιορισμένη γνωστοποίησή της στους πολίτες του Δήμου αποτέλεσε ανασχετικό παράγοντα για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, ενδεχομένως και δημοτικών συμβούλων. Πάντως, κατά την άποψή μας, διευκρινίστηκαν αρκετά σημεία του θέματος, ενώ παρέμεινε προς συζήτηση η χωροθέτηση του/των πράσινων σημείων στον Δήμο, αναμένοντας τις προτάσεις της ομάδας εργασίας του ΕΜΠ. Εκκρεμούν ακόμη οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις της Πολιτείας για την ολοκλήρωση των πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων που απαιτούνται.

Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν στην κατεύθυνση της ενημέρωσης-εκπαίδευσης όλων μας για την επιτυχία του ΕΣΔΑ, αλλά όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος “η ουτοπία έχει πλέον μπει σε ράγες”. Πολύ ελπιδοφόρα χαρακτηρίστηκε από ομιλητές και ακροατές η παρουσία των μαθητών, η συμμετοχή των οποίων, ως αυριανών ενεργών πολιτών, στην εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της.

Υπενθυμίζουμε εδώ την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του πολύ κατατοπιστικού Οδηγού Πράσινων Σημείων:
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=bxsDZxq9wPk%3d&tabid=898&language=el-GR

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet