Video

Ξεκάθαρο ΟΧΙ στο ξεπούλημα του κτήματος πρώην ΕΘΙΑΓΕ – VIDEO

Είσοδος στο κτήμα πρώην ΕΘΙΑΓΕΑεροπανό στην είσοδο του κτήματος πρώην ΕΘΙΑΓΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά, ότι ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης θα αντιταχθεί σθεναρά σε κάθε προσπάθεια εκποίησης του κτήματος πρώην ΕΘΙΑΓΕ, στη Λυκόβρυση, έστειλε ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014. Ένα μήνυμα που έγινε ακόμη ισχυρότερο μετά την παρουσίαση, εκ μέρους διευθυντών κι ερευνητών των ινστιτούτων που στεγάζονται στον συγκεκριμένο χώρο (Ινστιτούτα Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων, Οίνου, Αμπέλου και Εδαφολογίας που υπάγονται στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», ο οποίος προέκυψε από τη συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ και τριών άλλων φορέων), για το σημαντικότατο επιστημονικό έργο που παράγεται.

Η συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πρώην κτήματος ΕΘΙΑΓΕ αποτέλεσε μέρος των διήμερων εκδηλώσεων (17 και 18 Οκτωβρίου) που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι του αγροκτήματος Λυκόβρυσης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης και η Επιτροπή Φορέων του πρώην κτήματος ΕΘΙΑΓΕ, με αφορμή την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την παραχώρησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), με σκοπό την εκποίησή του.

Στο «πάνελ» της συνέντευξης βρέθηκαν, πλην του δημάρχου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων Κλεάνθης Ισραηλίδης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών Σιδέρης Θεοχαρόπουλος και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων Δημήτρης Οικονόμου.

Γιάννης ΘεοδωρακόπουλοςΜανόλης Πάγκαλος

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Νάντια Βαλαβάνη, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Λυκόβρυσης-Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και Μανόλης Πάγκαλος, δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι φορέων.

ΤΑΣΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ: «Θα εφαρμόσω κατά γράμμα την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.»

Τάσος ΜαυρίδηςΣτην εισηγητική τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία και επικαιροποιήθηκε με πρόσφατη απόφαση και του νυν Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Δήμος, οι φορείς και οι κάτοικοι είναι πλήρως αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο εκποίησης του κτήματος πρώην ΕΘΙΑΓΕ. Μάλιστα, ο κ. Τ. Μαυρίδης έστειλε μήνυμα προς κάθε πλευρά, ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος «να εφαρμόσει κατά γράμμα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Όπως ανέφερε είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ακινήτου, καθώς αποτελεί «ζωντανό κύτταρο» για το περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή, ζητώντας ταυτόχρονα και από τους όμορους Δήμους (Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Κηφισιά και Ηράκλειο) να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουν τον αγώνα διάσωσής του.

Ο κ. Τ. Μαυρίδης ξεκαθάρισε ότι σκοπίμως δημιουργείται… ασάφεια γύρω από τα 20 στρέμματα του ακινήτου τα οποία έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Λυκόβρυσης-Πεύκης και Μεταμόρφωσης για αθλητικές χρήσεις, η οποία ωστόσο δεν θα οδηγήσει πουθενά, αφού το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης είναι αδιαμφισβήτητο.

Τέλος, ο δήμαρχος κάλεσε τους συλλόγους και τους απλούς κατοίκους να συμπαραταχθούν στον αγώνα για τη διάσωση του κτήματος, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι αρκετή», προτείνοντας ως αρχή τη συλλογή υπογραφών.

Τέλος, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο δήμαρχος εξήγησε ότι πριν οποιαδήποτε συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ, τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι η περαιτέρω ενημέρωση του κόσμου, η ενημέρωση της Περιφέρειας και των βουλευτών και η συλλογή υπογραφών.

Πλούσιο το επιστημονικό έργο των Ινστιτούτων

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι ερευνητές των Ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Ειδικότερα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων δήλωσε ότι το ερευνητικό κομμάτι ξεκινά από το 1930 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πλουσιότατο έργο στον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Κλεάνθης Ισραηλίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις περίπου 900 ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον χώρο και οι οποίες εάν ξηλωθούν θα πρόκειται για «εθνική καταστροφή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, έκανε αναφορά και στο έργο των υπόλοιπων Ινστιτούτων, εστιάζοντας στο πολύ υψηλό επίπεδο των 40-50 επιστημόνων που εργάζονται σε αυτά, το έργο των οποίων όμως δυστυχώς -όπως τόνισε- δεν γίνεται ευρύτερα γνωστό.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφολογίας έθεσε το όλο ζήτημα σε περισσότερο πολιτική βάση, επισημαίνοντας ότι η είσοδος του ΤΑΙΠΕΔ υποβαθμίζει το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την έρευνα στον πρωτογενή τομέα, γεγονός το οποίο θα βλάψει και οικονομικά τη χώρα στο άμεσο μέλλον. Ο κ. Σιδέρης Θεοχαρόπουλος δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης για την από κοινού αξιοποίηση της έκτασης, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Κάτι που ο ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων Δημήτρης Οικονόμου προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, κάνοντας λόγο για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση και πίεση

Για προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση της ιδωτικοποίησης της έρευνας έκανε λόγο από την πλευρά της η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, η οποία εξήρε το επιστημονικό έργο πού γίνεται στα Ινστιτούτα και το οποίο, όπως είπε, πρέπει να διαφυλαχθεί. Επίσης, επεσήμανε τη σημασία να διατηρηθεί ο συγκεκριμένος πνεύμονας πρασίνου στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε ως «κλειδί» για τις επόμενες εξελίξεις στο θέμα το επίπεδο κινητοποίησης του κόσμου.

Νάντια Βαλαβάνη - Χαρά Καφαντάρη

Η κ. Νάντια Βαλαβάνη θεώρησε εξαιρετικά σημαντική την ύπαρξη ομοφώνου ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης, ζητώντας ωστόσο ταυτόχρονα, με τη σειρά της, μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών και πιο μαζική κινητοποίησή τους. Παράλληλα, καταφέρθηκε κατά της πολιτικής του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και χαρακτήρισε ως «ταμείο ξεπουλήματος της περιουσίας του Δημοσίου», ενώ παρότρυνε τους διοργανωτές να πάνε στη Βουλή και να πιέσουν προς την κατεύθυνση διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα κερδηθεί χρόνος, μέχρι ν΄ αλλάξει η πολιτική κατάσταση στη χώρα, οπότε και το θέμα του κτήματος του πρώην ΕΘΙΑΓΕ θα μπει σε πραγματική βάση συζήτησης για την αξιοποίησή του προς όφελος των πολιτών.

Επίσκεψη σχολείων στο κτήμα

Προς το τέλος της συνέντευξης έλαβαν τον λόγο και εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι έθεσαν κι αυτοί το ζήτημα της ελλιπούς ενημέρωσης της πλειονότητας των πολιτών πάνω στο έργο που επιτελείται στα τέσσερα Ινστιτούτα που εδράζονται στο κτήμα και δήλωσαν πρόθυμοι να συμπαραταχθούν στον κοινό αγώνα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet