18ο Δημοτικό Αμαρουσίου: Παρακαλά για ένα λυόμενο!
Κοινωνία

18ο Δημοτικό Αμαρουσίου: Παρακαλά για ένα λυόμενο!

«Δώστε στα παιδιά μας το ελάχιστο που δικαιούνται από τη δημόσια παιδεία∙ μια αίθουσα»(!) Με αυτή τη συγκλονιστική φράση ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, κατά την ώρα του δημότη, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, ο αντιπρόεδρος του 18ου Δημοτικού Σχολείου, Κωνσταντίνος Τσέας.

Ο λόγος της έκκλησής του, το έντονο πρόβλημα που έχει προκύψει από τη συστέγαση του εν λόγω σχολείου με νηπιαγωγείο.

Από 6θέσιο… πολυθέσιο

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με βάση τα όσα κατέθεσε στο Σώμα ο κ. Κ. Τσέας (Διαβάστε την Παρέμβαση του Κ. Τσέα για το σχολείο), το 18ο Δημοτικό Σχολείο κτίστηκε ως 12θέσιο, αλλά μέχρι το 1996 λειτουργούσε ως 6θέσιο. Εκείνη τη χρονιά η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου αποφασίζει να στεγάσει εκεί και νηπιαγωγείο, χωρίς, να φροντίσει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζονταν (π.χ. διαφορετικές είσοδοι – έξοδοι, διαφορετικές τουαλέτες κ.λπ.). Και βέβαια, χωρίς να προβλέψει ότι οι ανάγκες της περιοχής αυξάνονται και κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα.

Όπερ κι εγένετο με την απόφαση από τη φετινή σχολική χρονιά (2016-2017) το σχολείο να λειτουργήσει ως 12θέσιο (όπως ήταν αρχικώς σχεδιασμένο) και μάλιστα εντασσόμενο στο ωρολόγιο πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.

Το τι συνέβη, δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία να το αναλογιστεί κάποιος. Δύο τάξεις του Δημοτικού (Α1 και Α2) στεγάζονται η μία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (της οποίας ουσιαστικά ο ρόλος καταργήθηκε) και η άλλη στην αίθουσα σίτισης(!), σε συνθήκες που -αν μη τι άλλο, μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν.

Ποιες κινήσεις ακολούθησαν

Ωστόσο, τα προβλήματα είχαν εντοπιστεί νωρίτερα και ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 η διευθύντρια του σχολείου στέλνει επιστολή στον Δήμο Αμαρουσίου, ζητώντας αναγκαίες παρεμβάσεις και προσθήκες αιθουσών, για να λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων.

Μάρτιο του 2016 οι ΚΤΥΠ Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) πραγματοποιούν αυτοψία στο σχολείο και εισηγούνται στον Δήμο την απομάκρυνση του νηπιαγωγείου και την απόδοση των δύο αιθουσών στο Δημοτικό. Ο Δήμος δείχνει να προσανατολίζεται στη δημιουργία λυόμενου στη Ν/Α γωνία του προαύλιου χώρου (επιλογή που ο συντονιστής Έργου της Διοίκησης, Δημήτρης Καρλαύτης, αποδίδει στις ΚΤΥΠ Α.Ε.).

Ιούνιο του 2016 και υπό την προοπτική ότι τη νέα χρονιά το 18ο Δημοτικό θα λειτουργήσει ως 12θέσιο, η διευθύντρια στέλνει νέα επιστολή στον δήμαρχο, τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και τον κ. Καρλαύτη, ζητώντας την άμεση δημιουργία δύο αιθουσών.

Φθάνουμε Οκτώβριο του 2016, οπότε συνέρχεται η επιτροπή στο 18ο Δημοτικό και συντάσσει πρακτικό καταλληλότητας του οικοπέδου για τη δημιουργία λυόμενου.

Δεκέμβριο του 2016 οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται από τον κ. Καρλαύτη ότι ο Δήμος στις 30/11/2016 έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και το θέμα βρίσκεται πλέον στην ΚΤΥΠ Α.Ε. και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Κι εδώ αρχίζει το πρόβλημα, αφού ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η προφορική απάντηση της ΚΤΥΠ Α.Ε. είναι ότι το σχετικό αίτημα θα απορριφθεί, διότι ο προαύλιος χώρος (περίπου 450τ.μ.) που διαθέτει το Δημοτικό για τη λυόμενη κατασκευή δεν επαρκεί για το 2θέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο (απαιτούνται περίπου 800τ.μ.).

Ποιος θα δώσει τη λύση;

Από την πλευρά του, ο κ. Δ. Καρλαύτης επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του αντιπροέδρου, αλλά δήλωσε άγνοια για το θέμα που έχει προκύψει με τα τ.μ. του νηπιαγωγείου. Όπως είπε, η ΚΤΥΠ Α.Ε. έλαβαν από τον Δήμο τα σχετικά στοιχεία που ήθελαν και μάλιστα, ανέλαβαν να κάνουν και την απαιτούμενη μελέτη, καθώς έχουν τη σχετική εμπειρία.

Διαβεβαίωσε δε ότι θα ασκηθούν πιέσεις προς την ΚΤΥΠ Α.Ε. να προχωρήσει το θέμα και εάν χρειαστεί, θα επισκεφθούν την εταιρεία μαζί με τους γονείς, για να εξετάσουν το ζήτημα από κοντά.

Στο θέμα παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κώστας Ρώτας, ο οποίος είπε ότι «μια απλή επίσκεψη στις ΚΤΥΠ. Α.Ε. δεν λύνει το θέμα» και θα πρέπει η επιτροπή που θα πάει στη συνάντηση «να φύγει από αυτήν με συγκεκριμένη λύση». «Έχουν 500 μηχανικούς, ας κάνουν τη μελέτη κι ας προχωρήσει το έργο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Ρώτας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λευτέρης Μαγιάκης, αφού επέκρινε τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας που δεν μερίμνησε έγκαιρα για το πρόβλημα, τόνισε ότι η διαδικασία μέσω ΚΤΥΠ Α.Ε. μπορεί να «τραβήξει» για 2-3 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε προσωρινά ν’ αναζητηθεί κάποιος ενοικιαζόμενος χώρος για το νηπιαγωγείο ή να χρησιμοποιηθεί το κτήμα Καρέλλα.

Θεωρώντας απαράδεκτη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το σχολείο, ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Θανάσης Βλαχοπιώτης υποστήριξε ότι η λύση της ενοικίασης δεν είναι στο χέρι του Δήμου, αφού θα πρέπει να συμφωνήσει και η ΚΤΥΠ Α.Ε., ενώ αμφιβολίες εξέφρασε και για το Καρέλλα, λόγω των χρήσεων γης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο θέμα τη λύση θα πρέπει να τη δώσει αυτός που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, δηλαδή οι Κτηριακές Υποδομές.

Έχουμε χορηγό για το λυόμενο, έχετε χώρο;

Κι ενώ η συζήτηση συνεχιζόταν, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ζήτησε εκ νέου τον λόγο, ζητώντας κάτι πιο χειροπιαστό από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να πει ότι οι γονείς έχουν βρει χορηγό για να προσφέρει το λυόμενο, ζητώντας από τη διοίκηση να βρει να διαθέσει έναν χώρο.

Κάπου εκεί παρενέβη ο πρόεδρος του Σώματος, Νώντας Γαρδέλης, που είπε ότι θα εξεταστούν και οι λύσεις του Καρέλλα και κάποιος ενοικιαζόμενος χώρος στην ιδιοκτησία της Ελληνικής Παιδείας. Επίσης, δεσμεύτηκε, μαζί με τον κ. Καρλαύτη, ότι την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση ενδιαφερομένων στο γραφείο του δημάρχου, παρουσία και του χορηγού, προκειμένου να δοθεί άμεσα μια λύση.

Οψόμεθα…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet