“5,5 εκατ. ευρώ αντιπλημμυρικά στο Χαλάνδρι μετά από 51 χρόνια αναμονής”
Κοινωνία

“5,5 εκατ. ευρώ αντιπλημμυρικά στο Χαλάνδρι μετά από 51 χρόνια αναμονής”

“48 χρόνια μετά την πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Χαλανδρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα εισηγήθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα μεγάλο έργο 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη θωράκιση του Χαλανδρίου από τα έντονα φαινόμενα” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

“Παρουσία του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσου, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Γιώργο Καραμέρο για την καλή συνεργασία και την αποφασιστική συμβολή του, το έργο υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ακολουθεί η σχετική τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καραμέρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

«Το 1968 ο τότε Οργανισμός Αποχετεύσεως Πρωτευούσης εκπόνησε μελέτη για δίκτυο αγωγών όμβριων υδάτων σε Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι, αλλά στο Χαλάνδρι κατασκεύασε μόνο τους κύριους αγωγούς και έναν δύο δευτερεύοντες.

Από τότε και για 48 ολόκληρα χρόνια το Χαλάνδρι μεγαλώνει, αλλά το βασικό του δίκτυο όμβριων παραμένει με ελάχιστες προσθήκες το ίδιο, με αποτέλεσμα εδώ και δεκαετίες μεγάλα προβλήματα από πλημμυρικά φαινόμενα.

Σήμερα, λοιπόν, εδώ, σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι μια σημαντική μέρα για το Χαλάνδρι, που πνίγεται εδώ και 40 χρόνια χωρίς αντιπλημμυρική θωράκιση.

Εγκρίνουμε τους όρους της προγραμματικής σύμβασης ενός έργου σοβαρής υποδομής που εντάχθηκε από τη διοίκησή μας στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής, με προϋπολογισμό έως 5.535.000,00 €, χωρίς να υπολογίζονται οι εκπτώσεις κατά τη δημοπράτηση.

Ειδικότερα, πρόκειται να κατασκευαστούν, 48 χρόνια μετά την πρώτη μελέτη που επικαιροποιήθηκε ασφαλώς, αγωγοί απορροής συνολικού μήκους περίπου 4.600,00 μ., στις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως, Κόδρου (εδώ να διευκρινίσω ότι με άλλη νέα μελέτη του Δήμου Χαλανδρίου και συνεργασία με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, λύνουμε τα επόμενα χρόνια και το πρόβλημα της στένωσης κάτω από τη Λεωφόρο Κηφισίας), Αποστολοπούλου, Σολωμού, Καλογρέζας, Αριστοτέλους, Νεφέλης, Τερψιχόρης, Θάλειας, Νικηταρά, Αεροπόρου Χαλκιά, Σοφ. Βενιζέλου, Αριστοφάνους, Αριστείδου, Υψηλάντου, Λίτσα, Καλλισπέρη, Αισχύλου, Δημοσθένους, Λευκών Όρεων, Ροδόπης, Τυμφρηστού, Μεσσηνίας, Μεταμορφώσεως, Λακωνίας. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι αγωγοί ομβρίων θα εξυπηρετούν και περιοχές με μεγάλη συνάθροιση κοινού, όπως σχολεία (Αριστοφάνους), πρεσβείες και ιατρικά κέντρα (Εθν. Αντιστάσεως) κ.ά.

Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι τμήμα του έργου αφορά και στις περιοχές που πρόσφατα επλήγησαν από τις πλημμύρες στις 22/2/2013 και 12/6/2013, περιοχή ρέματος Ποδονίφτη (συμβολή οδού Κόδρου με Λ. Κηφισίας), καθώς και περιοχή ρέματος Χαλανδρίου (περιοχή συνοικισμού), στις οποίες το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων είναι ελλιπές.

Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει οριστεί αρμόδιος για την κατασκευή του έργου με έγκριση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής (του άρθρου 8 του Ν. 3481/06).

Η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου.

Ο Δήμος Χαλανδρίου εκπόνησε τη μελέτη, θα δημοπρατήσει και θα εκτελέσει το έργο και είναι υπεύθυνος για όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις και κάθε επιπλέον δαπάνη μελετών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet