Video

«Άναψαν φωτιές» και στο Δ.Σ. οι Ρομά Χαλανδρίου – VIDEO

Τα 3 προ ημερησίας και τα 22 εντός ημερησίας διάταξης θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου χρειάστηκε να… περιμένουν μέχρι τις 23.30 για να συζητηθούν τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, αφού το θέμα του καταυλισμού Ρομά στο Νομισματοκοπείο «άναψε τα αίματα» στο Σώμα.

Το κλίμα φάνηκε από νωρίς ότι θα ήταν «εκρηκτικό», αφού πολλοί ιδιοκτήτες των καταπατημένων από Ρομά ακινήτων της περιοχής, καθώς και περίοικοι, είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων και τον προθάλαμο, με σαφείς αρνητικές διαθέσεις για την παράταση παραμονής του καταυλισμού, που επιτεύχθηκε και με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής.

ΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ: «Το θέμα των Ρομά δεν λύνεται με πογκρόμ μικρών παιδιών»

Ο δήμαρχος, στην εισηγητική τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε ότι το θέμα του καταυλισμού Ρομά είναι «πολυπλόκαμο», απασχολώντας την πόλη εδώ και 40 χρόνια. Τόνισε δε ότι η δημοτική αρχή δεν θεωρεί ότι μπορεί να δοθεί λύση σε αυτό μέσα από «πογκρόμ» μικρών παιδιών. «Δεν θα επιτρέψουμε τανκ στον καταυλισμό» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του, που σχολιάστηκε αργότερα αρνητικά από τον επικεφαλής της παράταξης ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθη Ανδρεόπουλο.

Ο κ. Σίμος Ρούσσος ανέφερε επίσης ότι η παρέμβαση της δημοτικής αρχής στα πρόσφατα επεισόδια στη Λεωφόρο Μεσογείων «απέτρεψε τα χειρότερα», δηλαδή την ύπαρξη θυμάτων και την καταστροφή περιουσιών, «αφού γλιτώσαμε με το κάψιμο μόνο 40 κάδων».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «τριπλή ομηρία» που συντελείται στην περιοχή, μεταξύ Ρομά, ιδιοκτητών και περιοίκων, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι οι επικρατούσες συνθήκες στην περιοχή είναι «άθλιες».

Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι βασικές προϋποθέσεις μετεγκατάστασης των Ρομά είναι να βρεθεί κατάλληλος χώρος (επανέλαβε πολλές φορές ότι το όρος Πατέρας δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση) και η συναίνεση των ίδιων των Ρομά. «Δεν θα στείλουμε τον κόσμο σε βουνά και λαγκάδια» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι -σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας- αναζητούνται διάσπαρτοι μικρότεροι χώροι για τη μεταφορά των Ρομά, ώστε να επιτευχθεί καλύτερα η ενσωμάτωσή τους.

Όσο για τον ίδιο, θα έβλεπε με θετικό μάτι την ύπαρξη ενός στεγαστικού προγράμματος, που θα επέτρεπε την ενσωμάτωση των Ρομά εντός του Χαλανδρίου, κάτι που ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού απαιτεί πολεοδομικές αλλαγές, χωρίς ωστόσο να το αποκλείσει εντελώς.

Τέλος, υποστήριξε ότι, με την παρέμβασή της, η δημοτική αρχή πέτυχε έναν «πρόσκαιρο συμβιβασμό έξι μηνών», διάστημα στο οποίο θα αναζητηθεί καλύτερη λύση. Σε ερώτηση πολίτη, τι θα γίνει αν παρέλθει το εν λόγω διάστημα άπρακτο, ο κ. Σ. Ρούσσος απάντησε ότι «θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για όσο χρόνο χρειαστεί», προκαλώντας τις διαμαρτυρίες και τα ειρωνικά σχόλια των πολιτών που βρίσκονταν στην αίθουσα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΣ: «Μην είστε δήμαρχος των τσιγγάνων και της ανομίας»

Η τοποθέτηση του προέδρου των ιδιοκτητών της περιοχής με την επωνυμία «Νομιμότητα», Βαγγέλης Θεοδωράκος, ξεκίνησε με την αγωνία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που απέκτησαν περιουσιακό στοιχείο στην περιοχή, αλλά και οι ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων για τη μη επίλυση του προβλήματος. Βάρη, ωστόσο, επέριψε και στον νυν δήμαρχο, τον οποίο κατηγόρησε ότι μεροληπτεί υπέρ των Ρομά, ενδιαφερόμενος για ανθρώπους που «είναι παραβατικοί», ενώ «διώχνετε τα δικά μας παιδιά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ξέσπασμα του δημάρχου Σίμου Ρούσσου

Η παρέμβαση του κ. Β. Θεοδωράκου έμελε να διακοπεί απότομα, αφού μία αναφορά του σε «κάποιους που κάνουν ότι παραπλανούνται», συνοδεύτηκε από τη φράση «τα λαμόγια όλα», από παριστάμενο πολίτη, η οποία «πυροδότησε» περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα και οδήγησε σε δεκάλεπτη διακοπή τη συνεδρίαση και στο έντονο ξέσπασμα του δημάρχου, που κυριολεκτικώς βγήκε εκτός εαυτού (δες «Τα λαμόγια» έβγαλαν εκτός εαυτού τον Σ. Ρούσσο). Λίγο έλειψε μάλιστα να έρθουν στα χέρια δημοτικοί σύμβουλοι με αγανακτισμένους πολίτες, αλλά ευτυχώς, με την επέμβαση των ψυχραιμότερων, τα πράγματα ηρέμησαν και συνεχίστηκε η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου.

Ο τελευταίος ζήτησε από τον δήμαρχο να φέρει τον νόμο που λέει ότι «θα πρέπει να βρούμε πρώτα σπίτι στον καταπατητή και μετά να τον διώξουμε», στηλίτευσε την ευαισθησία του κ. Σ. Ρούσσου να βρει σπίτια στους Ρομά, αλλά όχι σε «έντιμους και νομιμόφρονες» συμπολίτες του που έχουν ανάγκη και έκλεισε την παρέμβασή του ζητώντας νομιμότητα, επικαλούμενος τον διακριτικό τίτλο του Συλλόγου των ιδιοκτητών.

Ιδιοκτήτες και περίοικοι περιοχής Νομισματοκοπείου
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Θυμάστε μόνο τα δικαιώματα των τσιγγάνων»

Η πρώην δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου και πρόεδρος τοπικού συλλόγου περιοίκων Αφροδίτη Χατζηγεωργίου εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από το 1984, οπότε υπήρχαν μόλις 10 οικίσκοι Ρομά και τόνισε ότι αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί σήμερα, που οι «καλύβες τους έχουν φθάσει στις 75». Με έντονο ύφος, περιέγραψε καθημερινά περιστατικά που έχουν κάνει «τον βίο αβίωτο» των κατοίκων στην περιοχή, εγκαλώντας τον κ. Σ. Ρούσσο ότι δεν λαμβάνει υπόψη τη «βαναυσότητα» που υφίστανται οι Χαλανδραίοι και θυμάται μόνο τα παιδιά και τα δικαιώματα των Ρομά.

Και η τοποθέτηση της κ. Αφρ. Χατζηγεωργίου διεκόπη από διαμαρτυρίες, με παρέμβαση αυτή τη φορά του δημάρχου. Ο τελευταίος υπενθύμισε ότι η κ. Αφρ. Χατζηγεωργίου ήταν για χρόνια αντιδήμαρχος και θα έπρεπε να έχει λύσει το πρόβλημα, ενώ -αρκετά εκνευρισμένος- τη χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη», αφού ζητά από «μία δοίκηση 25 ημερών να λύσει ένα πρόβλημα 40 χρόνων, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας».

Ευτυχώς, η επόμενη παρέμβαση, αυτή κ. Ζωής Σπυριδοπούλου ήταν και ήρεμη και ουσιαστική, συμβάλλοντας στο να… πέσουν οι τόνοι. Η κάτοικος ανέφερε ότι δεν θεωρεί τον νέο δήμαρχο υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αλλά τον παρακάλεσε να δώσει άμεση λύση, καθώς «ούτε τα παιδιά των τσιγγάνων θέλω να απομακρυνθούν όπως όπως, ούτε όμως και τα δικά μας παιδιά να μην μπορούν να πηγαίνουν στο πάρκο». Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσαν τόσο η αναφορά της σε περιστατικό κατά το οποίο έφηβοι Ρομά ξεγύμνωσαν κοριτσάκι σε αλάνα της περιοχής και το επεισόδιο δεν πήρε δυσάρεστες διαστάσεις με την επέμβαση κατοίκου, όσο και οι προσωπικοί προπηλακισμοί που -όπως είπε- έχει δεχθεί η ίδια.

Οι τοποθετήσεις των αιρετών

Από εκεί και πέρα, τον λόγο έλαβαν οι αιρετοί, ο καθένας από τους οποίους έδωσε τη δική του οπτική για το θέμα. Από τη σταχυολόγηση των τοποθετήσεών τους, ξεχωρίσαμε τα εξής:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ (Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας): Τόνισε ότι «όλα τα παιδιά είναι ίδια, συμμερίστηκε την άποψη του δημάρχου περί «τριπλής ομηρίας» και διαβεβαίωσε το Σώμα ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο όρος Πατέρας -το οποίο επισκέφθηκε ο ίδιος- δεν είναι ανεκτές για τη μετεγκατάσταση των Ρομά. Τέλος, ζήτησε «ξετυλιχθεί το κουβάρι της ιστορίας», να αναζητηθούν τα κατάλληλα «εργαλεία» και να «οδηγηθούμε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

ΛΟΥΛΑ ΚΑΡΑΤΖΑ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Αναφέρθηκε στην άσκοπη επανάληψη των σχετικών συζητήσεων τα τελευταία χρόνια, με την εναλλάξ παρουσία στην αίθουσα συνεδριάσεων Ρομά και κατοίκων. Πρότεινε το «αυτονόητο», να δημιουργηθεί επιτροπή που να καταγράψει πόσοι Ρομά κατοικούν στον καταυλισμό, για να διαπιστωθεί το μέγεθος του θέματος και εν συνεχεία, από κοινού οι επικεφαλής παρατάξεων, οι κάτοικοι και οι Ρομά να επιδιώξουν να βρουν μία, όσο το δυνατόν, κοινή λύση. Προειδοποίησε δε ότι «το ροκάνισμα του εξαμήνου χωρίς αποτέλεσμα» δεν συμφέρει ούτε τους Ρομά, αφού, εάν δεν δοθεί κάποια λύση σε δημοτικό επίπεδο, «τη λύση θα τη δώσει το κράτος με τον τρόπο που ξέρει».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ (ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ): Τόνισε ότι το θέμα δεν λύνεται με «συνδικαλισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο» και θεώρησε φυσιολογικό ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί να επιλύσει το ζήτημα με βάση τις δικές της αρχές, που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των Χαλανδραίων. Είπε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με την επικυριαρχία της μίας ή της άλλης πλευράς, ούτε με μέτρα αστυνόμευσης, αλλά με τη συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί και με διάλογο, προκειμένου να βρεθεί μία σύντομη λύση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΑΣΗΣ (ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ): Ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου, δείχνοντας δύο χοντρούς φακέλους μπροστά του, διευκρίνησε ότι η παράταξή του, όταν ήταν στη διοίκηση, έκανε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος, με κυριότερες εκείνες για την ένταξη στο Σχέδιο της περιοχής Πεύκο Πολίτη, όπου φιλοξενείται ο καταυλισμός Ρομά. Κάλεσε τον δήμαρχο στις επόμενες συναντήσεις για το θέμα να καλέσει και εκπροσώπους ιδιοκτητών και κατοίκων και όχι μόνο Ρομά, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ουδείς εκ των Ρομά δεν θέλει να φύγει από το Χαλάνδρι», προβλέποντας ότι θα προσπαθήσουν να απορρίψουν οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η λύση που προτείνει η διοίκηση είναι χρονοβόρος, δικαιολογώντας τη στάση της δικής του διοίκησης (για αποδοχή μετεγκατάστασης στο όρος Πατέρας) στο γεγονός ότι στο Χαλάνδρι υπάρχει ήδη έλλειψη μεγάλων ελεύθερων χώρων. Η πρόταση, ωστόσο, που προκάλεσε εντύπωση ήταν να συμβάλλει ενεργά ο Δήμος -και οικονομικά- ώστε να δημιουργηθεί ένα «άτυπο χωριό Ρομά» στον όρος Πατέρας, όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με ταυτόχρονη προσπάθεια άντλησης και σχετικών κοινοτικών κονδυλίων.

Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου

ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ (ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ): Μίλησε για άνιση και άδικη κατανομή ευθυνών μεταξύ νυν και πρώην διοίκησης του Δήμου, θεωρώντας ότι η πρώτη κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το ότι το πρόβλημα με τους Ρομά παραμένει άλυτο. Ωστόσο, «χρέωσε» τον δήμαρχο για τη «μεροληπτική στάση του» υπέρ των Ρομά, ζητώντας του να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές. Έθεσε το πρόβλημα στη βάση την νομιμότητας, αλλά και της απόφασης «εάν θα πάμε στη λύση γκετοποίησης ή ενσωμάτωσης των Ρομά» και ζήτησε από το Σώμα να λάβει απόφαση ότι, εάν δεν βρεθεί λύση στο εξάμηνο, θα γίνει μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ (ΧΑΛΑΝΔΡΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ): Απέρριψε ως απαγορευτικό της μετεγκατάστασης το χωροταξικό ζήτημα που είχε τεθεί και εστίασε στη μη δυνατότητα εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης, καθώς αυτή προσκρούει στο ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Θεώρησε ότι η στάση του δημάρχου πιθανότατα να ενισχύσει την άρνηση των Ρομά σε οποιαδήποτε λύση, ασπαζόμενος την άποψη ότι οι ίδιοι δεν θέλουν να φύγουν από το Χαλάνδρι και πρόσθεσε ότι το όρος Πατέρας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «διαπραγματευτικό χαρτί».

Επίσης, μίλησε για «σαφή παραβατικότητα» που επικρατεί στην περιοχή του καταυλισμού και για κίνδυνο «να λειτουργήσουμε ρατσιστικά προς την πλευρά των κατοίνων», ενώ έβαλε στη συζήτηση και τον ρόλο των δημοτικών αρχών στη δημιουργία του προβλήματος, με τις προεκλογικές μεταδημοτεύσεις Ρομά, αλλά και την ένταξη κάποιων εξ αυτών σε ψηφοδέλτια δημοτικών παρατάξεων. Τέλος, επειδή δεν «χαϊδεύει τα αφτιά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, προέβλεψε ότι το όλο θέμα είναι δύσκολο να επιλυθεί και σίγουρα, εάν συμβεί αυτό, θα γίνει σε βάθος χρόνου…

ΜΥΡΩΝ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ (ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ): Εκπροσωπώντας την παράταξη, ο δημοτικός σύμβουλος δήλωσε ότι «ξαναγινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, για πολλοστή φορά», το οποίο απλώς «προσαρμόζεται κάθε φορά στο αντίστοιχο ακροατήριο». Τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν ευθύνεται για το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και 40 χρόνια και η πολιτική της θα κριθεί από εδώ και στο εξής. Δικαιολόγησε την οργή των κατοίκων και ιδιοκτητών που ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια, μίλησε για «αμετάκλητη απόφαση για την απόδοση των περιουσιών τους» και ρώτησε τον δήμαρχο εάν, τελικώς, είναι υπέρ της μετεγκατάστασης των Ρομά ή της ένταξής τους στην πόλη.

Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να επιλύσει αυτή το θέμα, εκμεταλλευτόμενη την πίεση που της ασκείται από την τοπική κοινωνία, προειδοποιώντας την ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα βρίσκει το συγκεκριμένο ζήτημα συνεχώς μπροστά της…

Δήμαρχος: «Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή λύση»

Σαφώς πιο ήρεμος, ο δήμαρχος έκλεισε τον κύκλο των τοποθετήσεων λέγοντας ότι η διοίκηση προσπαθεί να διασφαλίσει ό,τι καλύτερο για τους κατοίκους και τους Ρομά, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να εξεταστεί όλο το «παζλ» των προτεινόμενων λύσεων. Για τους τελευταίους διαβεβαίωσε ότι έχουν συμφωνήσει και στο «σπάσιμο των οικογενειών» (σ.σ. οι σχέσεις μερικών εξ αυτών δεν είναι… αγαθές), ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν ευκολότερα στον κοινωνικό ιστό.

Όπως δήλωσε «δεν ξεκινάμε από το μηδέν», αλλά τόνισε ότι το ζήτημα απαιτεί σοβαρότητα και χρόνο και δεν μπορεί να επιλυθεί υπό πίεση. Διευκρίνησε πάντως ότι οποιαδήποτε λύσεις δεν θα περιλαμβάνουν τους Ρομά που δεν είναι δημότες Χαλανδρίου, καθώς και όσους έχουν λάβει δάνεια στο παρελθόν από τον Δήμο για να φύγουν από τον καταυλισμό.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήταν όχι για μετεγκατάσταση, αλλά για κατεδάφιση των 12 οικισμών, όπως και έγινε, ενώ η δημοτική αρχή αυτό που έκανε ήταν να διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα γίνει με ειρηνικό τρόπο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet