Στον «χορό» των μετασεισμών η Ήπειρος, επιφυλακτικοί οι επιστήμονες
Κοινωνία

Στον «χορό» των μετασεισμών η Ήπειρος, επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

Εκατοντάδες είναι οι μετασεισμοί στην Ήπειρο, ενώ οι κάτοικοι, πολλοί από τους οποίους έμειναν τη νύχτα στον δρόμο, ανησυχούν. Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσο οι 5,3 βαθμοί ήταν ο κύριος σεισμός. Συσκέψεις στην Περιφέρεια, έλεγχοι σε κτήρια και κλειστά σχολεία τη Δευτέρα.

Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε στα Ιωάννινα.

Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έδωσε πληροφορίες για τη σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Κλειστά σχολεία, Πανεπιστήμιο, Υπηρεσίες

Για λόγους προληπτικούς, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε τη Δευτέρα να μείνουν κλειστές οι μονάδες εκπαίδευσης και οι αθλητικοί χώροι.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, σημειώνοντας ότι οφείλεται σε καθαρά προληπτικούς λόγους.

Έτσι αύριο δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στον Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου.

Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ και όλοι οι χώροι άθλησης -γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών.

Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.

Το βράδυ (23:15) σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών και ακολούθησαν εκατοντάδες μικροδονήσεις στην περιοχή, ακόμα και έως 4 με 5 βαθμούς.

Ήταν ο κύριος σεισμός;

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης.

Το εστιακό βάθος ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων.

Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».

«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη» είπε και προσέθεσε:

«Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5,3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Ανέφερε, επίσης, ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε:

«Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός» είπε.

Η εικόνα από τις ζημιές

Ζημιές προκλήθηκαν στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου. Συνεργεία της Περιφέρειας έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών.

Αυτοψία στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού πραγματοποιούν από το πρωί της Κυριακής κλιμάκια του Συντονιστικού αποτελούμενα από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και άλλους.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης συνέστησε ψυχραιμία. «Κτήρια που είναι κατασκευασμένα με τους αντισεισμικούς κανόνες είναι απολύτως ασφαλή. Για τα υπόλοιπα δεν μπορεί κανένας να πει τίποτα» σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος απευθυνόμενος στους κατοίκους τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώνονται καταπτώσεις.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet