Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα, κι ένας νεκρός στις Σέρρες
Κοινωνία

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα, κι ένας νεκρός στις Σέρρες

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που σάρωσε το τελευταίο 24ωρο όλη τη χώρα.

Ένας 47χρονος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από όχημα που έπεσε στο ρέμα Κρουσοβίτη, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Οι έρευνες στην περιοχή -με δυνάμεις της αστυνομίας, δύο οχήματα της πυροσβεστικής και τέσσερις δύτες της 2ης ΕΜΑΚ- δεν οδήγησαν στην ανεύρεση άλλου ανθρώπου.

Το όχημα ανασύρθηκε από τις λάσπες με γερανό της αστυνομίας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης του νεκρού που ανέσυραν οι δύτες. Οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν από κατοίκους που είδαν το αυτοκίνητο να παρασύρεται μέσα στον χείμαρρο, ενώ στην περιοχή βρισκόταν σε εξέλιξη σφοδρή βροχόπτωση.

Στην Αττική τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως σε Μαρούσι, Χαλάνδρι και Νέα Ερυθραία από τους ισχυρούς ανέμους. Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έγιναν συνολικά 164 κλήσεις για πινακίδες και άλλα αντικείμενα που έπεσαν στους δρόμους, καθώς και για κοπές δένδρων.

Στα Τρίκαλα κατάρρευσε η γέφυρα της Διάβας στην Καλαμπάκα το βράδυ του Σαββάτου από τα ορμητικά νερά του Πηνειού. Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, μαζί με τη γέφυρα, ο ποταμός παρέσυρε και ένα τεχνητό φράγμα που είχε κατασκευαστεί το περασμένο καλοκαίρι.

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία και στο παραλιακό μέτωπο των χωριών του Δήμου Ναυπλιέων και συγκεκριμένα στην Πλάκα Δρεπάνου, στα Ίρια, στους Μύλους της Λέρνης, αλλά και στην Παραλιακή Ναυπλίου – Μύλων, μετά τη Νέα Κίο προς Μύλους, όπου η θάλασσα φούσκωσε και γέμισε τον δρόμο με πέτρες και ξύλα.

Η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις νοτιάδες, σε συνδυασμό με τη σφοδρή θαλασσοταραχή, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο των τουριστικών χωριών του Ναυπλίου, αφού η θάλασσα βγήκε έξω και μπήκε σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Χαρακτηριστικό της όλης ζημιάς που έχει προκληθεί είναι η καταστροφή του παραλιακού δρόμου στην Πλάκα Δρεπάνου. Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν και στην παραλία των Μύλων όπου η θαλασσοταραχή έβγαλε πέτρες και άλλα φερτά υλικά.

Ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος, επισκέφθηκε τα χωριά που πλήγηκαν από την κακοκαιρία και επέβλεψε τα συνεργεία που αποκαθιστούν τις ζημιές. Ο κ. Κωστούρος επισήμανε ότι ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή των Ιρίων, όπου υπάρχει έντονο το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και η κακοκαιρία δημιούργησε πρόβλημα σε πολλά σπίτια και καταστήματα της παραλίας.

Ο δήμαρχος είπε ότι οι εργασίες αυτές είναι «ασπιρίνες» μπροστά στο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών και επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σύνταξη μελετών, την ολοκλήρωση των οποίων αναμένει ο Δήμος για να δει τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διάβρωσης.

Από τους θυελλώδεις νοτιάδες έπεσε δένδρο μέσα στο Ναύπλιο πάνω σε αυτοκίνητο, ενώ κλαδιά δένδρων έσπασαν στο ‘Αργος, χωρίς ευτυχώς να έχουμε τραυματισμό.

Στη Λέσβο υπερχείλισε τα ξημερώματα ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή στο κέντρο του νησιού από την ισχυρή βροχόπτωση. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ιδιαίτερα στις περιοχές του Κέντρου Υγείας και των σχολείων. Η βροχόπτωση σταμάτησε χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.

«Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα νωρίς το πρωί αλλά τόσο τα συνεργεία του Δήμου και της Πυροσβεστικής όσο και πολίτες καταφέραμε να μην υπάρξουν ζημιές και τελικά να κρατηθούν ανοικτοί και καθαροί οι δρόμοι» είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Ταξιάρχης Βέρρος.

Αυτή τη στιγμή συνεργεία με μηχανήματα του Δήμου καθαρίζουν κεντρικούς δρόμους του νησιού, όπως στην εθνική οδό στο ύψος των Λάμπου Μύλων και της Πέτρας, από κατολισθήσεις ενώ αποκαθίσταται και η ηλεκτροδότηση στο χωριό Παράκοιλα, που είχε διακοπεί από φωτιά σε κολώνα της ΔΕΗ λόγω βραχυκυκλώματος.

Μικροπροβλήματα υπήρξαν από την ισχυρή βροχόπτωση και στην πόλη της Μυτιλήνης ιδιαίτερα στην περιοχή της Προκυμαίας.

«Δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλα προβλήματα αλλά όλοι παραμένουμε σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του χιονιά που αναμένεται να χτυπήσει τη Λέσβο από το βράδυ» είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας. Ήδη συνεργεία ρίχνουν  προληπτικά αλάτι σε μέρη όπου υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας παγετού.

Στη Χίο, ο καταπέλτης του πλοίου «Ψαρά» προσέκρουσε στην προβλήτα του νότιου λιμενοβραχίονα και προκάλεσε ζημιές λόγω των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι έφταναν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα.

Ζημιές προκλήθηκαν επίσης και σε εκπαιδευτικά σκάφη και εγκαταστάσεις του Ναυτικού στην περιοχή της Μπέλα Βίστα.

Ζημιές υπήρξαν και στο λιμανάκι της Φάρκαινας, όπου βούλιαξαν βάρκες.

Χιονίζει από το πρωί στην ορεινή Αρκαδία, χωρίς, ωστόσο, να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά. Όσοι πρόκειται να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της κεντρικής και ορεινής Πελοποννήσου θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν.

Ήδη πολλά χωριά έχουν ντυθεί στα λευκά στην περιοχή της Γορτυνίας, πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, Βαλτσινίκο, Μαγούλιανα, Βυτίνα, Λαγκάδια, καθώς και στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου που είναι ανοικτό, ενώ έχει χιονίσει και στην Ζήρεια Κορινθίας.

Από τη νύχτα χιονίζει στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο από τα ξημερώματα δέχονται σφοδρή χιονόπτωση και τα μηχανήματα αποχιονισμού δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τους Δήμους, εργάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα τον χιονιά.

Κλειστή μέχρι και αυτή την ώρα παραμένει η επαρχιακή οδός Κομοτηνής – Μέσης, στο ύψος του οικισμού της Παραδημής, μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού, η οποία είχε φτάσει έως και τα 40 εκατοστά.

Τα εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στα δυτικά του νομού Ροδόπης,προκλήθηκαν από τη νεροποντή με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν ποτάμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή των οικισμών Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παγουρίων, που ανήκουν στον Δήμο Κομοτηνής, όπου επιχειρούν από το πρωί οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Ο μεγάλος όγκος των νερών ήταν η αιτία να υπερχειλίσει παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη και να μετατρέψει σε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, να «εισβάλει» στις αυλές, αλλά και στο εσωτερικό σπιτιών -κυρίως στο ανατολικό τμήμα του οικισμού της Παραδημής- και να «κόψει» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου αυτοκίνητα κόλλησαν μέσα στα νερά, αλλά δεν υπήρξαν δυσάρεστες επιπτώσεις.

Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της ‘Αρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπέιρου.

Στην Τοπική Κοινότητα Παγκρατίου, του Δήμου Σουλίου, στη Θεσπρωτία έγινε κλήση στην Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό ατόμου ύστερα από ακινητοποίηση του αυτοκινήτου του στο οδόστρωμα, λόγω βροχόπτωσης.

Στην Τοπική Κοινότητα Αμοργιανών, στον Δήμο Αμφιλοχίας, στην Αιτωλοακαρνανία, πυροσβέστες συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφου που είχε αποκλειστεί λόγω της βροχόπτωσης σε ποιμνιοστάσιο.

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Φλώρινας και στα σημεία: Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς – Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.

Παράλληλα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Άρνισσα από το 8 χλμ. της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα και στην Κερασιά Πέλλας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet