ΙΣΑ: Βαρύ τίμημα πληρώνει η χώρα από τη γρίπη και την κρατική ολιγωρία
Κοινωνία

ΙΣΑ: Βαρύ τίμημα πληρώνει η χώρα από τη γρίπη και την κρατική ολιγωρία

Βαρύ είναι το τίμημα που πλήρωσε η χώρα μας για την ολιγωρία του υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση της επιδημίας της γρίπης υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, φέτος καταγράφηκε θλιβερό ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών ασθενών σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας. Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημίας, μέχρι σήμερα, 185 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και 403 έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Κατά την προηγούμενη περίοδο (2014-2015), 111 ασθενείς κατέληξαν και 233 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.Την περίοδο 2013-214, 145 κατέληξαν, ενώ 330 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Την περίοδο 2012-2013, κατεγράφησαν 43 θάνατοι και 108 εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ την περίοδο 2011-2012 οι θάνατοι ήταν 54 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ 121.

“Όπως διαπιστώνεται κατά τη φετινή χρονιά είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ της τελευταίας πενταετίας” σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος, προσθέτοντας ότι “το υπουργείο Υγείας έχει βαρύτατες ευθύνες για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα”.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ΙΣΑ, φέτος:

α) Είναι η μοναδική χρονιά που δεν έγινε το φθινόπωρο η επιβεβλημένη εκστρατεία ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος ο πληθυσμός είχε τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από κάθε άλλη χρονιά.

β) Δεν υπήρξε μέριμνα για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης.

γ) Τα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες παραμένουν ακέφαλα, χωρίς διοικήσεις, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η επιδημία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet