Ο εκρηκτικός μηχανισμός στο Γκαζίαντεπ «δείχνει» Ισλαμικό Κράτος
Κόσμος

Ο εκρηκτικός μηχανισμός στο Γκαζίαντεπ «δείχνει» Ισλαμικό Κράτος

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στον κουρδικό γάμο στο Γκαζίαντεπ είναι του ιδίου τύπου με αυτήν που είχε χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις του 2015 στη διάρκεια ειρηνευτικής συγκέντρωσης στην Άγκυρα, καθώς και στο Σουρούτς, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Για τις επιθέσεις στην Άγκυρα και το Σουρούτς κατηγορείται το Ισλαμικό Κράτος και, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ενισχύονται οι υποψίες ότι και η επίθεση στο Γκαζίαντεπ -που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 50 άτομα- είναι έργο της ISIS.

Σύμφωνα με τη «Hurriyet», ο τύπος της βόμβας που χρησιμοποιήθηκε -παραγεμισμένη με μέταλλο- είναι ο ίδιος που είχε χρησιμοποιηθεί και στις επιθέσεις στη μεθοριακή πόλη Σουρούτς (άφησε πίσω της 34 νεκρούς) και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας (όπου σκοτώθηκαν 103 άτομα).

Ένα γιλέκο για εκρηκτικά βρέθηκε την Κυριακή στον τόπο της επίθεσης στην Γκαζίαντεπ.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές Αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να ταυτοποιήσουν το παιδί – καμικάζι που ανατινάχθηκε στη διάρκεια της μεγάλης κουρδικής γαμήλιας γιορτής.

Η Γκαζιάντεπ βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα ότι η μεθόριος της Τουρκίας με τη Συρία πρέπει να «καθαρίσει» εντελώς από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο απολογισμός της επίθεσης, που ήταν η φονικότερη που έχει πραγματοποιηθεί φέτος στην Τουρκία, αυξήθηκε από 51 σε 54 νεκρούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Dogan», διευκρινίζοντας ότι 66 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, τα 14 από τα οποία σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η επίθεση έγινε από «καμικάζι που ήταν μεταξύ 12 και 14 ετών και ο οποίος είτε ανατίναξε ο ίδιος τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, είτε αυτά πυροδοτήθηκαν από απόσταση».

Η πλειονότητα των νεκρών είναι παιδιά ή έφηβοι. Είκοσι εννέα από τους 44 νεκρούς, που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, ήταν κάτω των 18 ετών. Τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 22 από τους νεκρούς ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών.

Μια μητέρα έχασε τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά της, ενώ ο σύζυγός της νοσηλεύεται στην εντατική, γνωστοποίησε η εφημερίδα «Yeni Safak».

Τα νεαρότερα θύματα ήταν δύο παιδιά τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τον κατάλογο των νεκρών που δημοσιεύεται από τον Τύπο.

Ο Ερντογάν είπε την Κυριακή ότι η ISIS προσπάθησε να «εγκατασταθεί» στην Γκαζίαντεπ, που βρίσκεται μόλις 60 χλμ. βόρεια των συνόρων με τη Συρία και όπου συρρέουν νέοι Σύροι πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και πεντέμισι χρόνια στη χώρα τους.

Η εφημερίδα «Hurriyet» ανέφερε ότι τεστ DNA διεξάγονται για να βρεθεί η ταυτότητα του καμικάζι.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές σε αντίποινα για τις επιθέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών και της υποστηριζόμενης από την Άγκυρα συριακής αντιπολίτευσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Όλοι οι νεκροί ήταν Κούρδοι»

Οι αρχές καταζητούν επίσης δύο πρόσωπα που φέρεται ότι συνόδευσαν τον νεαρό καμικάζι στον τόπο της επίθεσης και στη συνέχεια διέφυγαν.

Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι όλοι οι νεκροί ήταν Κούρδοι.

Οι νιόπαντροι -ένα ζευγάρι που διέφυγε από τις μάχες στην περιοχή του Σιίρτ για να έρθει στην Γκαζίαντεπ με την ελπίδα ότι εκεί τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα- επέζησαν.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet