Δεκάδες νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στην Υεμένη
Κόσμος

Δεκάδες νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στην Υεμένη

Τουλάχιστον 60 είναι οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτών στο Άντεν της Υεμένης. Άλλοι 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που είχε στόχο νεοσύλλεκτους του στρατού της Υεμένης, ο οποίος πολεμά ταυτόχρονα τους σιίτες αντάρτες και σουνιτικές τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Ένας καμικάζι ανατίναξε το αυτοκίνητό του ανάμεσα σε νεαρούς νεοσύλλεκτους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το σχολείο «Σαναφίρ», στη συνοικία «Μουάμαρ Καντάφι» -έχει πάρει το όνομά της από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης- στη βόρεια πλευρά του Άντεν, πραγματοποιώντας μια από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις στο Άντεν από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη χώρα.

Το κέντρο ουσιαστικά χρησιμοποιείται από στρατιωτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση της χώρας, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιο τους τελευταίους 17 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ τους μήνες αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.500 άνθρωποι, ενώ 2,5 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Οι υποψίες για την επίθεση στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις: την αλ Κάιντα ή τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Εν τω μεταξύ, μια ακόμα ειρηνευτική πρωτοβουλία φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. Το σχέδιο προβλέπει την απόσυρση των ανταρτών Χούτι από την πρωτεύουσα Σανά και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τους αντάρτες είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων (υπό τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας) και να παραμείνουν στις περιοχές που έχουν ήδη στην κατοχή τους.

Από τον Μάρτιο του 2015 η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί επιθέσεις από αέρος κατά των ανταρτών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την κυβέρνηση του Μανσούρ Χάντι.

Για τη Σαουδική Αραβία οι αντάρτες Χούτι στηρίζονται και ενισχύονται οικονομικά από το Ιράν, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet