Αυστρία: Καθαρή νίκη του «πράσινου» Μπέλεν, ήττα για την ακροδεξιά
Κόσμος

Αυστρία: Καθαρή νίκη του «πράσινου» Μπέλεν, ήττα για την ακροδεξιά

Ελπιδοφόρο μήνυμα εξέπεμψε το βράδυ της Κυριακής η Αυστρία, αναδεικνύοντας καθαρό νικητή των προεδρικών εκλογών τον ανεξάρτητο υποψήφιο (πρώην πρόεδρο των Πράσινων), Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, έναντι του υποψηφίου της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και τις επίσημες εκτιμήσεις τελικού αποτελέσματος, που μεταδίδει η δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο 72χρονος καθηγητής Πανεπιστημίου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν κερδίζει την επαναληπτική αναμέτρηση με 53,6%, έναντι 46,4% του υπαρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) Νόρμπερτ Χόφερ.

Τα ποσοστά αυτά είναι μη ανατρέψιμα, καθώς αντανακλούν περίπου το 60% των ψήφων, ενώ δεν έχουν καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι, που θεωρείται βέβαιο πως ευνοούν ακόμη περισσότερο τον Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ήδη ο ηττημένος των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών Χόφερ φαίνεται να αποδέχθηκε -αυτή τη φορά- το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το BBC, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Χόφερ δήλωσε ότι αποδέχεται τη νίκη του Μπέλεν.

Ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν υπήρξε νικητής του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet