«Μάχη» στον ΟΗΕ για τις σαουδαραβικές εκτελέσεις και τη σύγκρουση με το Ιράν
Κόσμος

«Μάχη» στον ΟΗΕ για τις σαουδαραβικές εκτελέσεις και τη σύγκρουση με το Ιράν

Στα Ηνωμένα Έθνη έφτασε η σύγκρουση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αλλά και η πρακτική των εκτελέσεων, με τον πρέσβη του Ριάντ να λέει ότι οι σχέσεις με την Τεχεράνη θα αποκατασταθούν «όταν σταματήσει να αναμειγνύεται σε ξένες υποθέσεις». Σαουδαραβικές επικρίσεις και κατά του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το θέμα των εκτελέσεων, τις οποίες το Ριάντ υπερασπίστηκε ως σύννομες.

Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζει την επίθεση στη σαουδαραβική πρεσβεία, χωρίς αναφορά στο θέμα του ιμάμη.

Η γενικότερη πρακτική των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία ήταν που προκάλεσε τις πιο αιχμηρές αναφορές στον ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του, Μπαν Γκι-Μουν, είχε υπογραμμίσει τη «βαθιά του ανησυχία» για τις 47 εκτελέσεις του Σαββάτου.

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, πέρασε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) στην αντεπίθεση, στρεφόμενος εναντίον της αναφοράς του Γ.Γ. και εκφράζοντας «βαθιά λύπη» για τις δηλώσεις του Μπαν Γκι-Μουν. «Όλοι οι εκτελεσθέντες πέρασαν από δίκαιη δίκη και καταδικάστηκαν» ανέφερε ο Σαουδάραβας πρεσβευτής.

Όσον αφορά τη σύγκρουση με την Τεχεράνη, ο αλ Μουαλίμι είπε χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις μας θα αποκατασταθούν όταν το Ιράν σταματήσει να αναμειγνύεται σε υποθέσεις ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας».

Στην επίθεση στην πρεσβεία περιορίζεται το Σ.Α.

Σε δήλωσή του το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επικεντρώθυηκε στις επιθέσεις στις διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν, χωρίς να κάνει αναφορά στο θέμα του ιμάμη.

Το Σ.Α. ανέφερε ότι «καταδικάζει όσο το δυνατόν πιο κατηγορηματικά τις επιθέσεις» εναντίον της πρεσβείας στην Τεχεράνη και του προξενείου στη Μασχάντ, εκφράζοντας «τη βαθιά ανησυχία του για αυτές τις επιθέσεις» και καλώντας το Ιράν «να προστατεύσει τις διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους και να σεβαστεί πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Στη δήλωση αυτή υπενθυμίζεται ότι οι Συμβάσεις της Βιέννης υποχρεώνουν τα κράτη να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές και καλούνται «όλα τα μέρη να συνεχίσουν τον διάλογο και να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet