Χέρι στις περιουσίες των προσφύγων βάζει και η Ελβετία
Κόσμος

Χέρι στις περιουσίες των προσφύγων βάζει και η Ελβετία

Οι αιτούντες άσυλο στην Ελβετία θα πρέπει να παραδίδουν κατά την άφιξή τους όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους αξίας άνω των 1.000 ελβετικών φράγκων, επιβεβαίωσαν την Παρασκευή οι ομοσπονδιακές αρχές.

Σύμφωνα με την ελβετική Γραμματεία Μετανάστευσης (SEM) το μέτρο αυτό δεν είναι καινούργιο: σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, οι αιτούντες άσυλο οφείλουν να συνεισφέρουν στα έξοδά τους ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

«Εάν κάποιος φύγει [από την Ελβετία] με τη θέλησή του μέσα σε διάστημα επτά μηνών, θα μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματά του. Στην αντίθετη περίπτωση, τα χρήματα θα καλύψουν τα έξοδά του» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Γραμματείας.

Το σχέδιο των αρχών αποκαλύφθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια εκπομπής της γερμανόφωνης δημόσιας τηλεόρασης SRF.

Στην εκπομπή παρουσιάστηκε απόδειξη που έλαβε ένας Σύριος από τις ελβετικές αρχές όταν κατέβαλε τα μισά από τα χρήματα που του είχαν απομείνει -είχε προηγουμένως αναγκαστεί να πληρώσει τους διακινητές που οδήγησαν τον ίδιο και την οικογένειά του στην Ελβετία. Ο Σύριος πρόσφυγας, που ζει πλέον στην Ελβετία μαζί με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους, χαρακτήρισε «άδικο» το σύστημα.

«Αισχρή» χαρακτήρισε την πρακτική ο Στέφαν Φράι, εκπρόσωπος οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες στην Ελβετία.

Ανάλογη πρόταση που έχει ψήφισει τον περασμένο μήνα το Κοινοβούλιο της Δανίας προβλέπει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των προσφύγων προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής τους στη χώρα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet