Να φράξουν τους πρόσφυγες εντός Ελλάδος ζητούν οι “γείτονες”
Κόσμος

Να φράξουν τους πρόσφυγες εντός Ελλάδος ζητούν οι “γείτονες”

Την ανέγερση φράχτη στα σύνορα της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σλοβενία.

«Αν δεν μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα [της Ευρωπαϊκής Ένωσης], ανεξαρτήτως του πόσο δαπανηρό ή απαιτητικό είναι αυτό, θα καταστρέψουμε εμείς οι ίδιοι το καθεστώς της ζώνης Σένγκεν» δήλωσε ο Όρμπαν, αναφερόμενος στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Από πλευράς του, ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή λύση για το προσφυγικό εντός εβδομάδων για να αποφύγει αντιπαραθέσεις μεταξύ κρατών.

«Δεν έχουμε καιρό έως την άνοιξη για να βρούμε λύση. Χρειαζόμαστε λύση εντός εβδομάδων. Εάν όχι θα υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ κρατών» δήλωσε ο Τσέραρ, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι εξ ολοκλήρου εκτός ελέγχου και δεν έχει τίποτα να κάνει με τον ανθρωπισμό, την ενσωμάτωση και τη βοήθεια».

Εν τω μεταξύ, διεκόπη η διέλευση προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπως ανέφερε αστυνομική πηγή. Αυτό αποφασίστηκε από τις Αρχές των Σκοπίων μέχρι να υπάρξει αποσυμφόρηση του καταυλισμού προσφύγων στη Γευγελή, που, κατά την ίδια πηγή, είναι γεμάτο.

Όπως έγινε γνωστό, υπό τις παραπάνω συνθήκες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελληνική πλευρά πάνω από 1.000 πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονταν 400 πρόσφυγες, ενώ, στο πρατήριο υγρών καυσίμων, όπου σταματούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες για έλεγχο των υπηρεσιακών τους σημειωμάτων, αναμένουν 14 λεωφορεία με 700 επιβάτες.

Συνάντηση με τον βοηθό του ύπατου αρμοστή Τομέα Προστασίας, ο οποίος πραγματοποιεί ταξίδι εργασίας στην Ελλάδα, ως επικεφαλής κλιμακίου ανώτατων αξιωματούχων της Ύπατης Αρμοστείας, είχε το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Βόλκερ Τιρκ, συνοδευόταν από τον υπεύθυνο του Τομέα Προστασίας Γραφείου Ευρώπης, Χαβιέ Κριτς και την Εκτελεστική Βοηθό Περβίν Άλι, ενώ στη συνάντηση με τον κ. Τόσκα παραβρέθηκε και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκρέρκ.

Ο Τίρκ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξέφρασε την ικανοποίησή τους και τις ευχαριστίες τους προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το επίπεδο και το περιεχόμενο συνεργασίας ως προς τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και την προστασία των προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας εξέθεσε με λεπτομέρειες τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές από την αύξηση των προσφυγικών ροών, αλλά και το τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα, καθώς συνεχίζουν να πνίγονται μικρά παιδιά και άλλοι πρόσφυγες στο Αιγαίο, καθώς οι διακινητές εξακολουθούν να προωθούν καθημερινά και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες εκατοντάδες πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Το κλιμάκιο των αξιωματούχων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέπτεται την Ελλάδα για να δει από κοντά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις προσφυγικές ροές. Στο πλαίσιο του ταξιδιού εργασίας, οι αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας θα μεταβούν το Σάββατο, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στην συνέχεια είναι προγραμματισμένο να επισκεφθούν και την Τουρκία.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet