Στρατιωτικός προϋπολογισμός…Ψυχρού Πολέμου από τις ΗΠΑ
Κόσμος

Στρατιωτικός προϋπολογισμός…Ψυχρού Πολέμου από τις ΗΠΑ

Οι δαπάνες για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη με στόχο την αποτροπή της «ρωσικής επιθετικότητας» θα τετραπλασιαστούν και θα ανέλθουν σε 3,4 δισ. δολάρια, είπε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ.

Το Πεντάγωνο πρόκειται επίσης να επιταχύνει το 2017 τις αγορές «έξυπνων» βομβών και πυραύλων, το απόθεμα των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.), ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ για το 2017 προβλέπει την αγορά «πλέον των 45.000» βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ και το σύστημα γεωεντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρων GPS, καθώς και άλλων «έξυπνων» βλημάτων, έναντι ποσού 1,8 δισ. δολαρίων.

«Τις χρησιμοποιούμε τόσο εναντίον των τζιχαντιστών που τα αποθέματά μας αρχίζουν να είναι χαμηλά», εξήγησε ο Κάρτερ, παρουσιάζοντας τις αδρές γραμμές του προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας. Η λεπτομερής παρουσίαση του σχεδίου του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται να γίνει την προσεχή εβδομάδα.

Ο διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία χρησιμοποιεί συχνότερα από ποτέ άλλοτε τέτοιου είδους όπλα για τους βομβαρδισμούς ακριβείας, ώστε να χάνουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν λιγότεροι άμαχοι, λέει ο Κάρτερ. Αντιπαραβάλλει την αποτελεσματικότητα των όπλων που χρησιμοποιεί με τη χρήση μη κατευθυνόμενων βομβών στις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας, οι οποίες -όπως λέει η Ουάσιγκτον και σημειώνουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις- προκαλούν βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Προϋπολογισμός 582,7 δισ. δολαρίων για το 2017

Ο συνασπισμός δεν παραδέχεται παρά μόνο 21 θύματα μεταξύ των αμάχων στις επιδρομές του, αφότου οι τελευταίες άρχισαν στο Ιράκ και στη Συρία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2014, αντίστοιχα. Ωστόσο έχει κατηγορηθεί ότι υποτιμά τον αριθμό των απωλειών, που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εκατοντάδες: σύμφωνα με την ΜΚΟ Airwars (Λονδίνο) πιθανόν ξεπερνούν τους χίλιους.

Συνολικά, οι δαπάνες για την εκστρατεία εναντίον του Ι.Κ. θα αυξηθούν κατά 50% στον αμερικανικό στρατιωτικό προϋπολογισμό του 2017 και θα ανέλθουν σε 7,5 δισ. δολάρια, είπε ο Κάρτερ.

Η αύξηση αυτή θα επιτρέψει την κλιμάκωση της δράσης εναντίον των ισλαμιστών, εξήγησε ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ. Το θέμα της δράσης εναντίον του Ι.Κ. θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη συνάντηση των 26 υπουργών Αμυνας χωρών του διεθνούς συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο πόλεμος εναντίον του Ι.Κ. οδήγησε επίσης το Πεντάγωνο να αναβάλει ως το 2022, τουλάχιστον, τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών εκ του σύνεγγυς υποστήριξης A-10, καθώς αποτελούν ένα ατού στις επιχειρήσεις με στόχο δυνάμεις των τζιχαντιστών, είπε ο Κάρτερ.

Γενικότερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο προβλέπει ότι θα δαπανήσει 582,7 δισ. δολάρια το 2017, ένα ποσό ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του για το 2016 (585,3 δισ. δολάρια).

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet