Αιματηρή διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έκρηξη και στο μετρό
Κόσμος

Αιματηρή διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έκρηξη και στο μετρό

Σκηνικό τρόμου επικρατεί από το πρωί της Τρίτης στο Βέλγιο μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ και μια τρίτη έκρηξη, με διαφορά περίπου μίας ώρας, στον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ, κοντά σε κτήρια της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις.

Οι νεκροί από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο είναι τουλάχιστον 13, ενώ 35 είναι οι τραυματίες.

Το επίπεδο συναγερμού σε όλη τη χώρα αυξήθηκε στην ύψιστη βαθμίδα (4). Σε μία πρώτη δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό». «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα θύματα» έγραψε στο Twitter.

Σοκαρισμένος και ανήσυχος για τις εξελίξεις δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο σημειώθηκαν ταυτόχρονα στις 8 το πρωί (ώρα Βρυξελλών) στο γκισέ των Αμερικανικών Αερογραμμών, στην αίθουσα αναχωρήσεων.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, δευτερόλεπτα πριν τις εκρήξεις υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά. Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο VRT μετέδωσε ότι τουλάχιστον η μία έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.

Τα αίτια των εκρήξεων δεν έχουν διαπιστωθεί, όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στη χώρα του βασικού καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Το αεροδρόμιο εκκενώνεται και οι πτήσεις από και προς σε αυτό ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας. Παράλληλα, σταμάτησε και η σιδηροδρομική σύνδεση με το αεροδρόμιο, ενώ έκλεισαν και όλοι οι σταθμοί του μετρό στη βελγική πρωτεύουσα.

«Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο – το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί» έγραψαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου στο Twitter.

Το αιματηρό περιστατικό δείχνει κενό ασφαλείας στη φύλαξη του αεροδρομίου, παρόλο που η βελγική αστυνομία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενα αντίποινα μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο, δήλωσε ότι άκουσε δύο «πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις».

«Αισθάνθηκα το κτήριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός(…) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι» είπε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet