«Πυρά» Ιρανών κατά Αμερικανών για την κατάσχεση 2 δισ. δολαρίων
Κόσμος

«Πυρά» Ιρανών κατά Αμερικανών για την κατάσχεση 2 δισ. δολαρίων

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί εξαπέλυσαν συντονισμένα «πυρά» κατά των ΗΠΑ λόγω της απόφασης της αμερικανικής Δικαιοσύνης να κατάσχει δύο δισεκατομμύρια δολάρια από ιρανικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ προκαλούν αναταράξεις […] και διαμαρτύρονται γιατί υπάρχει δυσπιστία απέναντί τους» δήλωσε ο Χαμενεΐ ενώπιον χιλιάδων εργαζομένων που είχαν συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη. «Στα χαρτιά οι ΗΠΑ επιτρέπουν σε ξένες τράπεζες να έχουν επαφές με το Ιράν, αλλά στην πράξη δημιουργούν ιρανοφοβία ώστε καμιά να μην συναλλάσσεται με το Ιράν» ανέφερε.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι το Ιράν θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις από κεφάλαια που έχουν «παγώσει» στη Νέα Υόρκη και αντιστοιχούν σε ομόλογα στα οποία είχε επενδύσει η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ροχανί χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «κλοπή» και «μεγάλη ντροπή» για την αμερικανική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της προεδρίας.

«Είναι μία εντελώς παράνομη ενέργεια, αντίθετη ως προς τους διεθνείς κανόνες και την ασυλία των κεντρικών τραπεζών» δήλωσε ο Ροχανί. Είναι «παραβίαση και πρόδηλη εχθρότητα εκ μέρους των ΗΠΑ εναντίον του ιρανικού λαού, η οποία θα έχει συνέπειες» συνέχισε.

Το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων διεκδικούν χίλια θύματα και οικογένειες θυμάτων επιθέσεων που υποκινήθηκαν ή υποστηρίχθηκαν από την Τεχεράνη, σύμφωνα με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι συγγενείς 241 Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις 23 Οκτωβρίου του 1983 σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που έπληξαν σώματα στρατού των ΗΠΑ και της Γαλλίας που μετείχαν στην πολυεθνική δύναμη ασφαλείας στη Βηρυτό.

Το Ιράν προειδοποίησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ για δίωξή τους ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αν τα χρήματα αυτά «υπεξαιρεθούν» για να αποζημιωθούν θύματα επιθέσεων.

«Θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση υπεύθυνη για την προάσπιση των ιρανικών κεφαλαίων [στις ΗΠΑ] και αν αυτά λεηλατηθούν, θα καταθέσουμε μήνυση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου εκδίδεται την ώρα που η επαναπροσέγγιση μεταξύ της ιρανικής και αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιείται δύσκολα, εννέα μήνες μετά την υπογραφή στη Βιέννη της ιστορικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές ως προς τις συναλλαγές με το Ιράν, φοβούμενες μήπως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της δρακόντειας αμερικανικής νομοθεσίας, που ουσιαστικά συνεχίζει να τιμωρεί το Ιράν για την «υποστήριξή του στην τρομοκρατία», τις παραβιάσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πρόγραμμά του των βαλλιστικών πυραύλων.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet