Θύμα βιασμού πήρε άδεια αυτοκτονίας στην Ολλανδία
Κόσμος

Θύμα βιασμού πήρε άδεια αυτοκτονίας στην Ολλανδία

Αρκετές δεκάδες Ολλανδοί με ψυχικές παθήσεις προτίμησαν πέρυσι να τερματίσουν τη ζωή τους με τη βοήθεια γιατρού. Μια από τις πιο τραγικές περιπτώσεις αφορά μια νεαρή γυναίκα που έπασχε από μετατραυματική διαταραχή επί 15 χρόνια μετά τη σεξουαλική κακοποίησή της.

Η Ολλανδία είναι μια από τις σχετικά λίγες χώρες που επιτρέπουν ρητά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, εφόσον πρόκειται για περιπτώσεις αφόρητης οδύνης, σωματικής ή ψυχικής.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ολλανδικής Επιτροπής Ευθανασίας, το 2015 αναφέρθηκαν 5.308 περιπτώσεις ευθανασίας και 208 υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, μεταξύ των 147.010 θανάτων που αναφέρθηκαν συνολικά στη χώρα. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν καρκινοπαθείς.

Όπως επισημαίνει το BioEdge, οι αριθμοί για το 2015 παρουσιάζουν άνοδο 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση σε ασθενείς με ψυχιατρικά νοσήματα (56 το 2015 έναντι 41 το 2014) και άνοια (109 από 81).

Προκειμένου να αξιολογηθεί το κατά πόσο κάνουν καλά τη δουλειά τους οι γιατροί που χορηγούν τα θανατηφόρα φάρμακα, η Επιτροπή Βιοηθικής εξετάζει 17 περιπτώσεις, ανάμεσά τους μια ανώνυμη γυναίκα στη δεύτερη δεκαετία της ζωής της.

Μετά τη σεξουαλική κακοποίησή που είχε υποστεί σε μικρή ηλικία, είχε διαγνωστεί με μετατραυματική διαταραχή και ανορεξία. Υπέφερε μεταξύ άλλων από κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό, ψυχαναγκασμούς και παραισθήσεις, και παρέμενε συνήθως κλινήρης.

Η κατάστασή της δεν βελτιώθηκε ικανοποιητικά με θεραπεία και η περίπτωσή της κρίθηκε πέρα από κάθε ελπίδα.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία παραμένει απαγορευμένη ή τουλάχιστον κινείται σε νομικά γκρίζα ζώνη, με εξαιρέσεις βόρειες χώρες όπως Ελβετία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία.

Πηγή: in.gr/Βαγγέλης Πρατικάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet