Η CIA πίσω από τη σύλληψη Μαντέλα το 1962;
Κόσμος

Η CIA πίσω από τη σύλληψη Μαντέλα το 1962;

Τις φήμες για εμπλοκή της CIA στη σύλληψη του Νέλσον Μαντέλα το 1962 φέρεται να επιβεβαιώνει πρώην πράκτορας της CIA. Ο Ντόναλντ Ρίκαρντ, που εκείνη την εποχή ήταν υποπρόξενος των ΗΠΑ στο Ντέρμπαν και εργαζόταν για τη CIA, ισχυρίστηκε ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη του Μαντέλα, καθώς έδινε στη νοτιοαφρικανική αστυνομία πληροφορίες για τις μετακινήσεις του.

Ο Ρίκαρντ έκανε τις αποκαλύψεις αυτές στον Βρετανό σκηνοθέτη Τζον Ίρβιν, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Sunday Times».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ρίκαρντ μίλησε στον Βρετανό σκηνοθέτη τον περασμένο Μάρτιο, δύο εβδομάδες πριν πεθάνει.

Ο Ίρβιν μαγνητοφώνησε τη συνέντευξη, στο πλαίσιο της δουλειάς του για την ολοκλήρωση της ταινίας «Mandela΄s Gun» που θα προβληθεί αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Άρθρο του Τζέιμς Σάντερς, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ίρβιν του ζήτησε να ερευνήσει τα στοιχεία, αναφέρει ότι ο σκηνοθέτης ταξίδεψε στις ΗΠΑ στις αρχές του έτους για να μιλήσει με τον Ντόναλντ Ρίκαρντ.

Ο πρώην πράκτορας -φέρεται να ήταν πράκτορας της CIA μέχρι το 1978- του εξήγησε τις συνθήκες γύρω από τη σύλληψη του Μαντέλα, ο οποίος είχε φύγει από το Γιοχάνεσμπουργκ για να πάει στο Ντέρμπαν. Δεν διευκρίνισε όμως πώς γνώριζε ο ίδιος τις κινήσεις του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

«Ανακάλυψα πότε θα κατέβαινε (σ.σ. στο Ντέρμπαν) και πώς θα πήγαινε εκεί… η εμπλοκή μου έγινε σε αυτό το σημείο και εκεί συνελήφθη ο Μαντέλα» φέρεται να είπε ο Ρίκαρντ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Μαντέλα κατάφερνε να ξεφεύγει από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο πρώην πράκτορας φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι ο Νέλσον Μαντέλα ήταν «υπό τον πλήρη έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης» και ότι «θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο στη Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν παρά τη θέλησή τους και τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα».

«Βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού και αυτό έπρεπε να σταματήσει, κάτι που σήμαινε ότι ο Μαντέλα έπρεπε να συλληφθεί. Εγώ έβαλα τέλος σε αυτό» φέρεται να είπε ο Ρίκαρντ.

Ο Νέλσον Μαντέλα, που τότε ήταν επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), συνελήφθη στις 5 Αυγούστου 1962 και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Απελευθερώθηκε το 1990 και έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994-1999). Πέθανε το 2013 σε ηλικία 95 ετών.

Οι αποκαλύψεις αναμένεται να προκαλέσουν πιέσεις στη CIA για να αποχαρακτηρίσει έγγραφα για τη σύλληψη του Μαντέλα, αν και κατά το παρελθόν η αμερικανική υπηρεσία έχει αρνηθεί να το πράξει.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet