Γλίτωσε… παρά τρίχα τον ακροδεξιό πρόεδρο η Αυστρία
Κόσμος

Γλίτωσε… παρά τρίχα τον ακροδεξιό πρόεδρο η Αυστρία

«Όχι» στον ακροδεξιό πρόεδρο λέει η Αυστρία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Νέος πρόεδρος της χώρας εξελέγη ο οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος απέτρεψε τον Νόρμπερτ Χόφερ να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης στην Ε.Ε.

Ο Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, ο οποίος λίγο νωρίτερα παραδέχθηκε στο Facebook την ήττα του.

«Φυσικά και είμαι λυπημένος» έγραψε στο Facebook ο Χόφερ. «Θα ήθελα να φροντίσω την υπέροχη χώρα μας για εσάς ως πρόεδρος» τόνισε, σημειώνοντας ότι «η εκστρατεία δεν έχει χαθεί, αλλά (η ψήφος) αποτελεί επένδυση για το μέλλον».

Το βράδυ της Δευτέρας οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν πολύ κοντά στα ποσοστά και μάλιστα ο υποψήφιος της ακροδεξιάς ηγείτο της αναμέτρησης.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι οι δηλώσεις του Χόφερ το βράδυ της Κυριακής: «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να είμαι αύριο πρόεδρος της Αυστρίας. Το δεύτερο να είναι σε δύο χρόνια καγκελάριος ο Στράχε και, επιπλέον, σε τέσσερα χρόνια θα είμαι πρόεδρος».

Το αποτέλεσμα έκριναν οι επιστολικές ψήφοι που ανέρχονταν σε περίπου 12% των ψήφων στη χώρα.

Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι τα αποτελέσματα έφερναν πρώτο τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ με ποσοστό 51,9%, έναντι 48,1% για τον οικολόγο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων SORA προέβλεπε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν 50 – 50, με οριακή επικράτηση μερικών χιλιάδων ψήφων για τον βαν ντερ Μπέλεν.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) πανηγύριζε για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε πλέον στο κέντρο της κοινωνίας».

Ο 45χρονος Χόφερ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε καλλιεργήσει την εικόνα «μετριοπαθούς» φιγούρας (σε σύγκριση με τον αρχηγό του κόμματός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε) -αλλά η στάση που υποστήριζε ήταν στη γραμμή του κόμματός του, με άξονα τις αντιμεταναστευτικές θέσεις και την αντίθεση στην Ε.Ε.

Ο Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε τη στήριξη του κόμματος των Πρασίνων, βγήκε πρώτος σε 9 από τις 10 μεγάλες πόλεις της Αυστρίας, ενώ ο Χόφερ επικράτησε στις αγροτικές περιοχές.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet