Eurogroup: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα
Οικονομία-Αγορά

Eurogroup: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα

Επιταχύνετε με την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Eurogroup στην Αθήνα, με τον Γ. Ντάισελμπλουμ να συνδέει το θέμα με την έγκαιρη έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος. Ο χαμένος χρόνος του καλοκαιριού μπορεί να κερδηθεί εκτίμησε ο Π. Μοσκοβισί, με τον Κλ. Ρέγκλινγκ του ESM να υπενθυμίζει ότι τα 2,8 δισ. ευρώ παύουν να είναι διαθέσιμα 31 Οκτωβρίου.

Για εξαιρετικό κλίμα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, με τον Ευ. Τσακαλώτο να παρουσιάζει στοιχεία για την καλή πορεία της οικονομίας, να δεσμεύεται ότι η Ελλάδα θα κινηθεί πολύ γρήγορα σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα για την υποδόση και να επιμένει στο θέμα του χρέους: την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για να καταστεί βιώσιμο, ανάγκη με την οποία δεν διαφώνησε κανείς από τους 18, ούτε η Γερμανία, όπως τόνισε κυβερνητική πηγή.

Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ όταν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για το ζήτημα του χρέους είπε ότι δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το θέμα, δεν υπήρχε λόγος. Ο ESM έχει εντολές από τον Μάιο για να προχωρήσει τις προτάσεις του, επισήμανε και πρόσθεσε ότι «δεν άλλαξε τίποτα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε περισσότερο την Ελλάδα».

Πιο αποκαλυπτικός και πιεστικός για το θέμα του χρέους ήταν ο Μπενουά Κερέ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, που επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα).

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης να βρούμε λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και παράλληλα να δίνουν τα κατάλληλα κίνητρα για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές», τόνισε και σημείωσε ότι έτσι θα υπάρξει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Θέμα που κατά τον Γ. Ντάισελμπλουμ δεν υπήρχε λόγος να συζητηθεί είναι και αυτό της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. «Δεν ανοίγουμε συνέχεια τα ίδια θέματα. Ισχύει η συμφωνία» τόνισε, γραμμή στην οποία κινούνται κάθε φορά που ανοίγει το ζήτημα και οι Π. Μοσκοβισί και Κλ. Ρέγκλινγ, ωστόσο για την ελληνική πλευρά παραμένει ζητούμενο, το οποίο θα θέσει την κατάλληλη στιγμή.

«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος»

«Εξετάσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος, αναγνώρισε, αλλά απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν για να ολοκληρωθεί πλήρως η πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις.

«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε τον Μάιο πρέπει να προχωρήσει. Χρειάζεται περισσότερη πρόοδο και ενθαρρύνουμε σε αυτό. Αυτό θα διευκολύνει και την πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση» και να προχωρήσουν, όπως έχει συμφωνηθεί, η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα και πως η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης», καθώς «αναπτύσσεται έστω και με μικρό ρυθμό». «Και αυτό είναι θετικό» πρόσθεσε, σχετικά.

Παράλληλα, φάνηκε αισιόδοξος για την πρόοδο και την πορεία της Ευρωζώνης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την οικονομική ανάκαμψη, τονίζοντας πως πλέον αναπτύσσεται με παρόμοιους ρυθμούς με τις ΗΠΑ και «κάθε χρόνο μειώνεται η ανεργία».

Αναφερόμενος στα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της. «Χάθηκε κάποιος χρόνος, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να εξισορροπηθούν από την εντατικοποίηση και την επιτάχυνση των τελευταίων ημερών», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται «δραματοποίηση της κατάστασης», καθώς υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους εντός του χρονοδιαγράμματος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ τόνισε ότι είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον Μάιο, θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας του ποσού αυτού.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι ο ESM προχωρά τη δουλειά στο θέμα του χρέους και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί. «Εργαζόμαστε σκληρά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, εφαρμόζοντας την εντολή του Eurogroup» είπε ο Ρέγκλινγκ.

Ως «επείγουσα ανάγκη» χαρακτήρισε την έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων και ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια.

«Η ολοκλήρωση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» συνέχισε.

«Υπάρχουν θετικά σημάδια», τόνισε και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική μείωση του ELA που ανακοινώθηκε χθες. Είναι σημάδι, όπως είπε, ότι κερδίζεται εκ νέου η πρόσβαση στις αγορές και βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης στο σύστημα.

Μόνο όμως το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και η β’ αξιολόγηση θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην επιστροφή της εμπιστοσύνης, υποστήριξε.

Σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα μετέχει στην αποστολή των θεσμών στην Αθήνα και όπως είπε η έμφαση για την κεντρική τράπεζα θα είναι η πιστή τήρηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες των οδηγιών του SSM για τα διοικητικά συμβούλια.

Το προαπαιτούμενο αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την ανάγκη να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ο Μπ. Κερέ σημείωσε ότι στη β’ αξιολόγηση η έμφαση θα δοθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια.

Παραμένουν 13 προαπαιτούμενα

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξηγήσεις που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την καθυστέρηση στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως δεν αναλύθηκαν οι λόγοι των καθυστερήσεων, αλλά το Eurogorup επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει η παραμονή εντός της τροχιάς του προγράμματος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για λόγους εμπιστοσύνης που συνδέονται και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να προχωρήσουμε ξανά γρήγορα, είπε και σημείωσε ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ασπάζεται την άποψη.

Υπάρχει κοινό ενδιαφέρον από όλους μας να προχωρήσουμε, να υπάρχει εμπιστοσύνη και για την ελληνική οικονομία, επισήμανε. Υπάρχει ανάκαμψη στο τρίμηνο και αυτή πρέπει να επιταχυνθεί, πρόσθεσε.

Υπάρχουν 15 προαπαιτούμενα, τα δύο έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν έχουν προχωρήσει, είπε με τη σειρά του ο Πιερ Μοσκοβισί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας.

Σημείωσε ότι όταν εξετάζουμε το θέμα υπό το πρίσμα ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε επιτάχυνση, είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα έγκαιρα. «Ας μη δραματοποιούμε τα πράγματα. Ολοι το θέλουμε και η αποστολή θα πάει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα».

«Ατυχής υπόθεση» η ΕΛΣΤΑΤ

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «ατυχή υπόθεση», ωστόσο φρόντισε να προσθέσει ότι πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Θύμισε πάντως στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σχετικά με την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet