Σκεπτικισμός από Κομισιόν και ΕΣΜ για τον «μποναμά» Τσίπρα
Οικονομία-Αγορά

Σκεπτικισμός από Κομισιόν και ΕΣΜ για τον «μποναμά» Τσίπρα

Την «αλλεργία» των θεσμών σε αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες που δεν έχουν προηγούμενα πάρει τη σφραγίδα των θεσμών επιβεβαιώνει, μετά το Βερολίνο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με τους δανειστές για την καταβολή επιπλέον σύνταξης, αφήνει αιχμές ότι ίσως αυτό υπονομεύει την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα. «Δημιουργείται αριθμός ερωτημάτων» σημειώνει.

«Περιμένω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στο Ελσίνκι ο επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ.

»Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες βράδυ από τον Έλληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς δημιουργούν αριθμό ερωτημάτων», πρόσθεσε.

Άγνοια σχετικά με τις λεπτομέρειες των εξαγγελιών Τσίπρα δήλωσε η Κομισιόν, διά της εκπροσώπου της, η οποία πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός περιπτώσεων υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για συζήτηση με τους θεσμούς όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος εκ των προτέρων, καθώς και δεσμεύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καταστάσεις, όπως η υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Κομισιόν θα συζητήσει τι μέλλει γενέσθαι με τους άλλους θεσμούς» δήλωσε την Παρασκευή η Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η Κομισιόν δεν ήξερε τις λεπτομέρειες των εξαγγελιών και θα πρέπει να εξεταστούν πριν γίνουν περισσότερες δηλώσεις ή γίνουν περαιτέρω κινήσεις.

Πιο χαμηλούς τόνους κράτησε η εκπρόσωπος αναφορικά με την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Είπε ότι η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές και εργάζεται με τις ελληνικές για να ανακουφίσει τα βάρη τους.

Επίσης, η κ. Μπράιτχαρτ σημείωσε ότι η Κομισιόν «λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος».

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη διανομή 617 εκατ. ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου «για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση».

Αναλυτικότερα, ανακοίνωσε τη διανομή 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με σύνταξη κάτω από 850 ευρώ, και μάλιστα με «αντισυμμετρικό τρόπο, από κάτω προς τα πάνω». Δηλαδή, αυτοί που έχουν μικρότερη σύνταξη θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση και εκείνοι που έχουν υψηλότερη σύνταξη θα λάβουν μικρότερη.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση που θα δοθεί δεν θα είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ενώ για κάποιους συνταξιούχους με μικρές συντάξεις, το ποσό θα είναι μεγαλύτερο ακόμα και από τη σύνταξή τους, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Οι παροχές αυτές θα καλυφθούν, όπως είπε χθες ο κ. Τσίπρας, από την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet