Παγκόσμιο συνέδριο με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη»
Πολιτική

Παγκόσμιο συνέδριο με θέμα τη «Φιλοσοφία του Αριστοτέλη»

Κορυφαίοι μελετητές του Αριστοτέλη και σύγχρονοι φιλόσοφοι και πνευματικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα την «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλους» που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 15 Ιουλίου κυρίως στην Αθήνα.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει την επίσημη υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (International Federation of Philosophical Societies – FISP). Σκοπεύει, εκτός των άλλων, να διερευνήσει και τονίσει τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη για τα δημόσια πράγματα, αλλά και εν γένει για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί κυρίως στην Αθήνα, όπου ο Αριστοτέλης έζησε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, μαθήτευσε επί μακρόν και δίδαξε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, ίδρυσε το Λύκειο, δίδαξε εκεί και μεγαλούργησε, και όπου οι αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές έφεραν πρόσφατα στο φως το Λύκειον του Αριστοτέλους, που θα είναι το επίκεντρο του συνεδρίου. Σε αυτό το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα ενταχθεί και το 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας.

Η προ έναρξη των εκδηλώσεων για τον Αριστοτέλη, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, θα πραγματοποιηθεί στην πατρίδα του φιλοσόφου, στα Αρχαία Στάγειρα, στην Χαλκιδική, το Σάββατο 2 Ιουλίου. Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου στο Ηρώδειο με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Από τις 10 – 15 Ιουλίου, οι επιστημονικές ομιλίες θα γίνονται στη Φιλοσοφική Αθηνών.

Πριν την έναρξη του συνεδρίου, δύο εικαστικές εκθέσεις, «Απολογητική στον Αριστοτέλη» και «Αρχαίος Ικέτης – Σύγχρονος Πρόσφυγας», θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ακόμη, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα δοθεί θεατρική παράσταση του έργου «Αριστοτέλης», από τον υφυπουργό Παιδείας και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη, σε σκηνοθεσία του Νίκου Παροίκου.

Παράλληλα, στην Φιλοσοφική Σχολή, καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου, θα υπάρχει έκθεση βιβλίου φιλοσοφικού επιστημονικού περιεχομένου.

Η λήξη των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας θα γίνει στην μεγάλη αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη και στη συνέχεια στον εξωτερικό περίβολο της Σχολής στις 15 Ιουλίου. Εκεί θα γίνει η μεγάλη γιορτή των Σταγείρων και της Χαλκιδικής, με χορευτικά συγκροτήματα, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιερισσού «Ο Κλειγένης» και τον «Μικτό Χαλκιδικής – Λαογραφικό Όμιλο Πολυγύρου» και το μουσικό συγκρότημα «Ιχνηλάτες της παράδοσης», και με δεξίωση για τους συνέδρους από τον Δήμο Αριστοτέλη.

Όλες οι εκδηλώσεις του συνεδρίου γίνονται επ’ ευκαιρία των 2.400 ετών από τη γέννηση του φιλοσόφου και σε συνάρτηση με το γεγονός της ανακήρυξης από την UNESCO του έτους 2016, ως έτους του Αριστοτέλους.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet