Όλγα Γεροβασίλη: “Κοίτα ποιοι μιλάνε” για το ασφαλιστικό…
Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: “Κοίτα ποιοι μιλάνε” για το ασφαλιστικό…

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το Ασφαλιστικό μετά την επίθεση της κυβερνητικής εκπροσώπου κατά των κομμάτων για την αρνητική στάση τους στις επαφές με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Η αντιπολίτευση αντεπιτέθηκε χαρακτηρίζοντας το Ασφαλιστικό ανήθικο και άδικο κυβερνητικό σχέδιο, ενώ η κα Γεροβασίλη, αργά το απόγευμα, επανήλθε θυμίζοντας τις περικοπές στις συντάξεις που επήλθαν τα τελευταία χρόνια.

Η δήλωση της κ. Γεροβασίλη αναφέρει τα εξής:

«Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια όπως πάντα, αποφάσισαν ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξεχάσουν με ποιον τρόπο οι κυβερνήσεις τους κράτησαν ΄ζωντανό΄ το ασφαλιστικό σύστημα, θυσιάζοντας τους συνταξιούχους. Θεωρούν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους, επικαλούμενοι το περίφημο ΄mail Χαρδούβελη΄, το οποίο ούτε ως βάση συζήτησης δεν έγινε αποδεκτό, ενώ ταυτόχρονα πίεζαν με όλους τους τρόπους να δεχτούμε το καταστροφικό ΄πακέτο Γιούνκερ΄ του καλοκαιριού.

»Να τους θυμίσουμε εμείς λοιπόν τις περικοπές που επέβαλαν την προηγούμενη πενταετία μία προς μία:

  • Το 2010 κόπηκαν τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαταστάθηκαν από ΄βοηθήματα΄ των 200-400 ευρώ.
  • Έγιναν μειώσεις 3 ως 10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.
  • Το 2011 επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και μειώθηκαν εκ νέου 3% ως 14% οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτάθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, με μειώσεις 3% ως 10%.
  • Αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάσουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.
  • Την ίδια χρονιά επιβλήθηκαν νέες μειώσεις 6% ως 14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
  • Έγινε επιπλέον παρακράτηση 6% ως 10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών, με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.
  • Κουρεύτηκε το 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Επιβλήθηκε νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.
  • Το 2012 μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπηκαν ξανά κατά 10% ως 20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.
  • Μειώθηκε 5% ως 20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.
  • Μετά το 2012 μειώθηκαν ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές συντάξεις.

»Παρ’ όλες αυτές τις ΄σωτήριες΄ μειώσεις, οι οποίες συρρίκνωσαν τη μέση σύνταξη κατά 40% από το 2010 ως το 2015, κατάφεραν τελικά να εξοντώσουν και τους ασφαλισμένους και το ασφαλιστικό σύστημα.

»Καταλαβαίνουμε ότι τους ενοχλεί που, σε αντίθεση με αυτούς, η ελληνική κυβέρνηση θέτει η ίδια τους όρους της διαπραγμάτευσης με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πώς δεν εκτελεί τυφλά όσα της υπαγορεύουν οι δανειστές. Ένα σχέδιο που προστατεύει τη βασική σύνταξη, διασφαλίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελλοντικών γενεών και μειώνει με αποφασιστικό τρόπο τις αδικίες και τις ανισότητες.

»Ελλείψει ουσιαστικών προτάσεων και με περίσσευμα θράσους, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ προσφεύγουν σε αγοραίες εκφράσεις και προσωπικές επιθέσεις, προσβάλλοντας στην πραγματικότητα τον ελληνικό λαό. Βλέποντας ότι το σχέδιό τους για ανατροπή της κυβέρνησης, μέσω του τελευταίου ΄χαρτιού΄ τους με το ασφαλιστικό σύστημα, αποτυγχάνει εντελώς, χάνουν την ψυχραιμία τους. Περιμένουμε υπομονετικά μήπως το πάρουν απόφαση και εκφράσουν πολιτικό λόγο ουσίας και εποικοδομητικές προτάσεις πάνω στα μείζονα εθνικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet