Να μην λειτουργεί Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών ο ΕΔΣΝΑ ζητεί ο Γ. Σγουρός
Περιφέρεια Αττικής

Να μην λειτουργεί Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών ο ΕΔΣΝΑ ζητεί ο Γ. Σγουρός

Να αποσυρθεί η διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που είναι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής να κατασκευάζει και να λειτουργεί Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών ο τέως περιφερειάρχης Αττικής και τέως πρόεδρος ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο ΕΔΣΝΑ έχει αποκλειστικό αντικείμενο την προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, μεταφόρτωση, ανακύκλωση και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, τη λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων, την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και την αποκατάσταση ανεξέλεγκτων χωματερών εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Για τον λόγο αυτό λειτουργεί τον ΧΥΤΑ Φυλής, το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, τον Αποτεφρωτήρα Ιατρικών Αποβλήτων και άλλες εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κ. Σγουρού, «με την πρωτοφανή και “φωτογραφική” προσθήκη του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνεται στο άρθρο 20 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε υπό τον τίτλο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”, ο φορέας αποκτά και… νέο πεδίο δράσης λαμπρό, παντελώς άσχετο με τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του. Εκτός από τη “μακάβρια” εννοιολογική σύνδεση της διαχείρισης αποβλήτων με την καύση των νεκρών, ο ΕΔΣΝΑ δεν διαθέτει τον εξοπλισμό, το προσωπικό και την εξειδίκευση για την άσκηση μιας τέτοιας αρμοδιότητας, ενώ αποτελεί δείγμα απίστευτης προχειρότητας και ανυπαρξίας σχεδιασμού, ο αχταρμάς των αρμοδιοτήτων σε έναν τέτοιο φορέα».

Ο κ. Γ. Σγουρός στη δήλωση του κάνει λόγο για συγκεκριμένα συμφέροντα που αυταπόδεικτα υποκίνησαν και υπαγόρευσαν αυτή την προσθήκη νόμου και αναρωτιέται επί παραδείγματι για ποιο λόγο δίνεται η δυνατότητα μόνο στον ΕΔΣΝΑ και όχι σε όλους τους ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της χώρας να κατασκευάζουν και να λειτουργούν ΚΑΝ.

Σε δήλωση του ο κ. Σγουρός τόνισε ότι «Η αποτέφρωση είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι με αυτήν. Όμως το να δίνεται ξαφνικά η δυνατότητα στον ΕΔΣΝΑ να κατασκευάζει και να λειτουργεί τέτοιου είδους κέντρα είναι εξωφρενικό. Τι σχέση μπορεί να έχει ένας φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων με την αποτέφρωση νεκρών; Γιατί επιλέχτηκε μόνο ο ΕΔΣΝΑ από όλους τους ΦΟΔΣΑ της χώρας να έχει αυτή την αρμοδιότητα; Τι και κυρίως ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση; Ποιοι εισηγήθηκαν την ένταξή της σε σχέδιο νόμου; Τι λένε οι Δήμοι της Αττικής για αυτή την εξέλιξη; Τι λένε οι εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ; Τι λέει η κα Δούρου γι΄ αυτό; Είναι σε γνώση της αυτή η διάταξη; Τελικά για κάποιους η αποτέφρωση είναι επιλογή που αποστερούνται. Για κάποιους άλλους είναι business as usual».

Σημειώνεται ότι η αποτέφρωση νεκρών επετράπη στη χώρα μας το 2006. Ωστόσο, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί όσο η πολιτεία δεν εξειδίκευε τους όρους ίδρυσης ενός αποτεφρωτηρίου. Πράγμα που έγινε το 2010, με μια απόφαση που ρύθμισε τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα. Η ίδρυση και λειτουργία των αποτεφρωτηρίων επιτρέπεται σύμφωνα με τον νόμο μόνο από τους δήμους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet