18χρονος Γερμανο-ιρανός ο δράστης του μακελειού στο Μόναχο
Κόσμος

18χρονος Γερμανο-ιρανός ο δράστης του μακελειού στο Μόναχο

Ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία κηρύχθηκε το Μόναχο εν μέσω μαζικής επιχείρησης για τον εντοπισμό τυχόν συνεργών του ενόπλου που άνοιξε αδιακρίτως πυρ στο εμπορικό κέντρο Olympia. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης είναι νεκρός και -βάσει όλων των ενδείξεων- έδρασε μόνος.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, πρόκειται για έναν 18χρονο Γερμανο-ιρανό, κάτοικο Μονάχου για αρκετά χρόνια. Δεν είχε ποινικό μητρώο και τα κίνητρά του είναι προς το παρόν άγνωστα.

Δέκα είναι οι νεκροί -μεταξύ αυτών και ο δράστης- και περίπου 20 οι τραυματίες, εκ των οποίων τρεις σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των νεκρών είναι έφηβοι και μεταξύ των τραυματιών παιδιά, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Ο δράστης χρησιμοποίησε ένα πιστόλι και ξεκίνησε την επίθεση από εστιατόριο φαστ φουντ. Στη συνέχεια κινήθηκε σε άλλους χώρους του εμπορικού κέντρου, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως και στο τέλος αυτοκτόνησε. Η σορός του εντοπίστηκε σε δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ενόπλων, επιτράπηκε εκ νέου η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και ήρθη ο γενικός συναγερμός. Επί ώρες, όσο διήρκεσε η επιχείρηση, η αστυνομία καλούσε τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι και η πόλη ήταν υπό αποκλεισμό με τις ειδικές δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται προκειμένου να διευκρινιστούν τα κίνητρα του δράστη. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα του δράστη και των θυμάτων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει τα ακόλουθα τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους: οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email [email protected].

Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ένοπλοι στο εμπορικό κέντρο ήταν τέσσερις και για τον λόγο αυτό εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των τριών δραστών που -όπως είχε εκτιμηθεί- διέφευγαν. Ωστόσο, η αστυνομία ανέφερε ότι τα τρία άτομα που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες διέφυγαν από το εμπορικό κέντρο μετά την επίθεση, δεν είχαν εμπλοκή στην επίθεση.

Επίσης, πληροφορίες από αρκετές γερμανικές πηγές (μεταξύ αυτών η εφημερίδα του Μονάχου TZ και το Focus) ανέφεραν ότι ένας δράστης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και είναι νεκρός.

Πληροφορίες από τοπικά μέσα ανέφεραν ότι κοντά στη σορό βρέθηκε ένα κόκκινο σακίδιο, το οποίο μοιάζει με εκείνο που αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είχε ο δράστης που άνοιξε πυρ κατά πολιτών έξω από εστιατόριο στο εμπορικό κέντρο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικές δυνάμεις επρόκειτο να ελέγξουν το σακίδιο με ειδικό ρομπότ, για τον φόβο εκρηκτικών, και εν συνεχεία την σορό.

Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία του Μονάχου έκανε λόγο για πιθανολογούμενη υπόθεση τρομοκρατίας.

Από πλευράς του, ωστόσο, ο προσωπάρχης της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε αυτή τη φάση εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση ή μεμονωμένη ενέργεια· αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει καμία βεβαιότητα και δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο.

Δεν δίνεται κανένα πιθανό κίνητρα σε αυτή την φάση, τονίζεται ότι οι έρευνες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και μέσω Facebook η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να μην αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση, και να περιοριστεί η σεναριολογία σχετικά με τα γεγονότα.

Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περίπου τέσσερις ώρες αφότου σήμανε συναγερμός με τους πυροβολισμούς στο Olympia και βρισκόταν σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση. Τουλάχιστον 2.300 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη γερμανική καγκελαρία για τη διαχείριση της κρίσης, χωρίς να είναι παρούσα η Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ διακόπτει τις διακοπές του και επιστρέφει στη Γερμανία. Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter πρώτα θα μεταβεί στο Μόναχο και εν συνεχεία στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και αποστέλλονται άνδρες των ειδικών δυνάμεων για να ενισχύσουν την αστυνομία του Μονάχου. Ενισχύσεις φθάνουν και από την Αυστρία.

Έως περίπου τις 02:00 (03:00 ώρα Ελλάδας), οι Αρχές καλούσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν κάπου κοντά καταφύγιο και να αποφύγουν όλους τους δημόσιους χώρους και τις λεωφόρους, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόπλων. Είχε διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλούς αυτοκινητόδρομους βόρεια του Μονάχου.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου είχε εκκενωθεί. Πλήθη επιβατών δεν ήξεραν πού να κατευθυνθούν, και πολίτες άνοιγαν τα σπίτια τους προσφέροντας κατάλυμα μέσω του hashtag #Offenetuer (ανοιχτές πόρτες). Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία safety check του Facebook.

https://youtu.be/rStt65LwtZA

Νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία του Μονάχου ανακοίνωσε πως αυτόπτες μάρτυρες έχουν κάνει λόγο για τρεις ενόπλους, και για πυροβολισμούς εντός του εμπορικού κέντρου και σε δύο παρακείμενες οδούς.

Ειδικές δυνάμεις απέκλεισαν άμεσα από την ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου κοντά στο Ολυμπιακό χωριό του Μονάχου, ενώ διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις και τα δρομολόγια τρένων, λεωφορείων και μετρό στην περιοχή.

Η επιχείρηση εκκένωσης του εμπορικού κέντρου συνεχιζόταν επί ώρες, καθώς εντός του κτιρίου παρέμεναν ακόμη πελάτες και εργαζόμενοι που κρύβονταν εν μέσω του πανικού.

Η περιοχή αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ακτίνα 500 μέτρων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν έξω από το εμπορικό κέντρο Olympia.

Πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσφιλές τόσο στους κατοίκους του Μονάχου όσο και σε τουρίστες. Όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη τα απογεύματα της Παρασκευής.

Εν τω μεταξύ, από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση στην περιοχή Karlsplatz/Stachus στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν «λάθος συναγερμός».

Οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν ήδη σε επιφυλακή μετά την επίθεση της Δευτέρας όταν 17χρονος που είχε καταθέσει αίτηση για άσυλο τραυμάτισε με μαχαίρι και τσεκούρι πέντε άτομα σε τρένο στη Βαυαρία -σε επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς εντούτοις να έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής διασυνδέσεις του δράστη με ισλαμιστικά δίκτυα.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν στα κοινωνικά δίκτυα για την επίθεση στο Μόναχο -για την οποία παραμένουν εντούτοις άγνωστα τα κίνητρα και εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε, πάντα σύμφωνα με γερμανικά μέσα, ότι δεν υπάρχουν σε αυτή τη φάση ενδείξεις ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Η επίθεση πυροδοτεί κύμα ανησυχίας διεθνώς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε βοήθεια στη Γερμανία. «Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τι ακριβώς συνέβη εκεί, όμως προφανώς οι καρδιές μας χτυπούν για εκείνους που ενδεχομένως έχουν τραυματιστεί» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ανάλογη δήλωση για την παροχή κάθε δυνατή βοήθειας ήλθε από τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εξωτερικών στη Βρετανία εξέδωσε σύσταση προς τους Αμερικανούς να αποφύγουν δημόσιους χώρους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας. Ανάλογη σύσταση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από το Παρίσι έγινε γνωστό ότι ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε «προσωπικό μήνυμα στήριξης» στην Άνγκελα Μέρκελ -λίγες ημέρες αφότου η Γαλλία συγκλονίστηκε από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια.

Στη Γερμανία, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ εξέδωσε ανακοίνωση. «Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα. Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα και σε όλους όσοι είτε πενθούν, είτε φοβούνται για ένα αγαπημένο πρόσωπο» ανέφερε και προσέθεσε ότι συμπαρίσταται «σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους και να σώσουν ζωές».

Το εμπορικό κέντρο Olympia βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου ο Μαύρος Σεπτέμβρης είχε πάρει ομήρους και κατόπιν σκοτώσει 11 Ισραηλινούς αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972.

https://youtu.be/CQsteVPn3Z8

Ο άνθρωπος που πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο είχε μία οργισμένη συνομιλία με περαστικό λίγο πριν αυτοκτονήσει. «Είμαι Γερμανός» φέρεται να φώναξε ο 18χρονος ιρανικής καταγωγής άνδρας, λίγο πριν αυτοκτονήσει.

Ένοπλος εισέβαλε στο εμπορικό κέντρο Olympia στη γερμανική πόλη και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας εννέα άτομα και τραυματίζοντας άλλα 21, λίγο πριν αυτοκτονήσει. Στο νοσοκομείο παραμένουν 16 άτομα, τρία από τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και παιδιά.

Ο 18χρονος είχε διπλή γερμανική και ιρανική υπηκοότητα και καθαρό ποινικό μητρώο.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ένας άνδρας που δεν διακρίνεται ακούγεται από κάποιο μπαλκόνι να μιλά σε έναν άλλο άνδρα που φορά μαύρα και περπατά πάνω κάτω στον τελευταίο όροφο ενός άδειου πάρκινγκ.

Ο άνδρας που δεν διακρίνεται φωνάζει ότι ο άνδρας στο πάρκινγκ έχει όπλο και ο φερόμενος ως δράστης ακούγεται να λέει: «Γα***ένοι Τούρκοι».

Ο άνδρας από το μπαλκόνι λέει: «Έχει οπλίσει το όπλο του. Φέρτε εδώ τους αστυνομικούς». Ο ένοπλος ακούγεται να απαντά: «Είμαι Γερμανός».

Οι δύο άνδρες αρχίζουν να ανταλλάσσουν βρισιές με τον άνδρα που δεν διακρίνεται να φωνάζει: «Είσαι μα***ς, αυτό είσαι. Τι στο διάβολο κάνεις;».

Ο ένοπλος απαντά: «Ναι, εδώ γεννήθηκα» και προσθέτει ότι μεγάλωσε στη Γερμανία.

Λίγο αργότερα αρχίζει να πυροβολεί και ο άνδρας στο μπαλκόνι αναζητά καταφύγιο.

Οι Αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Η αστυνομία του Μονάχου σημειώνει ότι το κίνητρο του δράστη δεν είναι ξεκάθαρο και ότι αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας.

Πηγή: in.gr / Newsroom ΔΟΛ/ Ευαγγελία Μπίφη, Ηλένα Κρητικού

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet