Το ερευνητικό έργο 3D4Delphi αναδεικνύει τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας
Χωρίς κατηγορία

Το ερευνητικό έργο 3D4Delphi αναδεικνύει τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας

Το ερευνητικό έργο 3D4Delphi έχει αναπτύξει καινοτόμες μεθόδους τεκμηρίωσης, ανάλυσης, αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, συνδυάζοντας τις σύγχρονες τεχνικές τρισδιάστατης (3D) αποτύπωσης και τη μαθηματική μοντελοποίηση της αρχαιολογικής αβεβαιότητας σε αρχαιολογικά μνημεία των Δελφών.

Tα στάδια και τα αποτελέσματα του έργου είναι:

  • Η 3D τεκμηρίωση με συνδυασμό σύγχρονων μεθόδων 3D αποτύπωσης του αρχαιολογικού χώρου Δελφών, επιλεγμένων μνημείων – εκθεμάτων του, καθώς και η ανοιχτή διάθεση των ψηφιακών αρχείων ώστε να είναι άμεσα διαχειρίσιμα και αξιοποιήσιμα, μέσω ελεύθερων λογισμικών εποπτείας και διαχείρισης.
  • Η ανάπτυξη αλγορίθμων για 3D ανακατασκευές, βασισμένες στη μαθηματική μοντελοποίηση της αρχαιολογικής αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με τη 3D τεκμηρίωση.
  • Η εγκατάσταση ψηφιακής εμπειρίας στο Μουσείο των Δελφών, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο και να λαμβάνει 3D πληροφορίες σε σχέση με τα αρχαιολογικά μνημεία όπως θα μπορούσαν να ήταν στο παρελθόν, ενθαρρύνοντας και προωθώντας την ανάπτυξη του βιώματος της «πολιτιστικής εμπειρίας».

Οι επισκέπτες του Μουσείου των Δελφών έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν, στις ειδικές προθήκες στον προθάλαμο του Μουσείου, το αντίγραφο της Σφίγγας των Ναξίων σε μικροκλίμακα, μαζί με το 3D μοντέλο του Ναού του Απόλλωνα, καθώς και τα 3D αντίγραφα από 25 μετόπες του Θησαυρού των Αθηναίων.

Η σύμπραξη του έργου αποτελείται από την «Αστρολάβος Τεχνική Ο.Ε.», το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), το Πολυτεχνείο Κρήτης, τη Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης και την «JGC Συστήματα Γεωπληροφορικής Α.Ε.».

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους) και υλοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) – (Κωδικός έργου T6YBΠ-00190).

To έργο και τα αποτελέσματα αυτού παρουσιάστηκαν στο Tρίτο Διεθνές Συνέδριο για τη Διεπιστημονική Πολυφασματική Μοντελοποίηση και Συνεργασία για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τίτλο «Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage – Recapturing the World in Conflict through Culture promoting mutual understanding and Peace», το οποίο έλαβε χώρο στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023, στο «International workshop on Digital Tools for Built Heritage diagnosis and monitoring (DT4BH)», το οποίο διεξήχθη στις 19-20 Απριλίου 2023, στην Ορλεάνη της Γαλλίας, καθώς και σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet