Απένταξη 39 έργων δήμων από το «Εξοικονομώ» καταγγέλλει η ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Απένταξη 39 έργων δήμων από το «Εξοικονομώ» καταγγέλλει η ΚΕΔΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με ομόφωνη απόφασή του κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Ιανουαρίου 2015, καταγγέλλει την απένταξη τριάντα εννέα έργων των δήμων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», παρά τις αντίθετες πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί σε πρόσφατη συνάντηση με την ΚΕΔΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, ότι «τα συγκεκριμένα έργα των δήμων δεν θα απενταχθούν, ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή συνέχισή τους καθώς επίσης  ότι σε συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είναι και ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του προγράμματος, θα επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό πιστώσεις ύψους 52 εκατ. ευρώ».

Η ΚΕΔΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά «εμπαιγμό για την Αυτοδιοίκηση αλλά και κόστος».

Υπενθυμίζει δε, ότι «για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος δεν ευθύνονται οι δήμοι αλλά οι σύνθετες και γραφειοκρατικές διαδικασίες προέγκρισης δημοπράτησης των υποέργων, η αδυναμία, αρχικά, πολλών Δήμων να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ιδία συμμετοχή (δόθηκε λύση με το Ν. 4203/2013) και οι αδυναμίες που εμφάνισε ο ΕΦΔ ΚΑΠΕ σε σχέση με τις τελικές εγκρίσεις τευχών που υπέβαλλαν οι δήμοι».

Η ΚΕΔΕ ζητεί, όπως αναφέρεται:

  • την άμεση επανένταξη των έργων και να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ.
  • στη νέα Προγραμματική Περίοδο η διαχείριση του προγράμματος να γίνει εξ ολοκλήρου από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και όχι από το ΚΑΠΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη συνεδρίαση του αποφάσισε επίσης την ανασυγκρότηση και επαναδραστηριοποίηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) με στόχο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το ΙΤΑ να αποτελέσει επιστημονικό εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και τεκμηρίωσης για θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά και για τη μετεξέλιξη του ίδιου του θεσμού».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet