Απέρριψε τον «Κλεισθένη Ι» η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Απέρριψε τον «Κλεισθένη Ι» η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ

«Το σχέδιο νόμου “Κλεισθένης Ι” δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών» αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ με ψήφισμά της.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης συμφώνησαν στη συνέχιση της διαβούλευσης με το υπουργείο Εσωτερικών, στη βάση, όμως, των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου του υπουργείου.

Το κείμενο του ψηφίσματος θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στην κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, στις 10 το πρωί, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, και εκπροσώπων των κομμάτων.

Στο ψήφισμά της η έκτακτή γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ καλεί τον υπουργό Εσωτερικών, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την αποκέντρωση της εξουσίας και την ενδυνάμωση των θεσμών της Τοπικής Δημοκρατίας.

Επίσης, δεσμεύεται εντός τριμήνου να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση των θέσεων που έχουν διαμορφωθεί στα συνέδριά της.

Καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους.

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επανέλαβε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνεργαστεί με το υπουργείο Εσωτερικών και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για θεσμικές αλλαγές ουσίας και μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην αποκέντρωση και την ενίσχυση της Τοπικής Διακυβέρνησης. Υπό την προϋπόθεση όμως, όπως ξεκαθάρισε, «ο υπουργός Εσωτερικών να λάβει σοβαρά υπόψιν του τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και να μην επιμείνει μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος». «Μια τέτοια επιλογή», όπως ανέφερε, «διαμορφώνει σκηνικό ρήξης για το οποίο θα φέρει ο ίδιος ο υπουργός την ευθύνη».

Το ψήφισμα της Ένωσης καταψήφισε η παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον Δ. Μπίρμπα, ο οποίος κατέθεσε δικό του ψήφισμα.

Η παράταξη Νέα Αυτοδιοίκηση, με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη, το μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος του Συντονισμού Αιρετών, Τ. Κανταράς, καθώς και η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελ. Παντελάκη ψήφισαν παρόν και κατέθεσαν ο καθένας τη δική του πρόταση ψηφίσματος.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφασίζει:

1. Αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε κατά

  • το σκέλος των αρμοδιοτήτων,
  • των πόρων,
  • της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων,
  • την πάταξη της γραφειοκρατίας,
  • των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων,
  • καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

2. Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ζητάει από τον υπουργό Εσωτερικών, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να  ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την αποκέντρωση της εξουσίας και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.

3. Η ΚΕΔΕ δεσμεύεται εντός τριμήνου να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση των θέσεων που έχουν διαμορφωθεί με τις αποφάσεις των Συνεδρίων των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.

4. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και την τοπική δημοκρατία.

5. Εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να καθορίσει τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet