Απ. Κοιμήσης: Η λαϊκή ψήφος παραμορφώνεται, η δημοκρατία καταργείται
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Απ. Κοιμήσης: Η λαϊκή ψήφος παραμορφώνεται, η δημοκρατία καταργείται

«Η λαϊκή ψήφος παραμορφώνεται, η δημοκρατία καταργείται» τονίζει ο επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος, δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, για τη διεξαγωγή της απλής αναλογικής με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο επικεφαλής του Κινήματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ επισημαίνει τα εξής:

Με το διαστρεβλωτικό εκλογικό σύστημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους η πλειοψηφία ακόμη και του 55%, χάνει από τη μειοψηφία του 45%.

Η λαϊκή ψήφος παραμορφώνεται, η δημοκρατία καταργείται.

Το εκλογικό σύστημα που νομοθετήθηκε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης δεν είναι απλή αναλογική, όπως υποκριτικά δηλώνεται και όπως επανειλημμένως έχουμε αναδείξει. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα δόλιων εκλογικών επινοήσεων, που αλλάζουν ανάλογα με τον κομματικό υπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του κάθε αιρετού οργάνου στον Δήμο. Οι κατά περίπτωση ανομοιογενείς ρυθμίσεις, αγνοούν προκλητικά τις ανάγκες των δημοτών και τα τοπικά προβλήματα και έναν μόνο κοινό στόχο έχουν: την τεχνητή διόγκωση των ισχνών μειοψηφιών και, ταυτοχρόνως, την αποτροπή άσκησης διοίκησης από αυτούς που ο λαός θα επιλέγει, αφού θεσμοποιούν τη συναλλαγή και τις εκβιαστικές πρακτικές στην άσκηση της τοπικής δημόσιας εξουσίας. Με απλά λόγια οδηγούν στην απόλυτη στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Σήμερα παραθέτουμε ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα, ώστε να εκκινήσει ο αυτοδιοικητικός διάλογος σε ρεαλιστικό επίπεδο για τις αντιδημοκρατικές τερατογενέσεις που προκύπτουν εκ της εφαρμογής επιμέρους διατάξεων του «Κλεισθένη Ι». Το παράδειγμα αφορά εκλογές ανάδειξης συμβουλίου σε Κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους που είναι περίπου το 54% στη χώρα.

Έστω, υποθετικά, ότι έχουμε μια Κοινότητα μεταξύ 2.000 και 300 κατοίκων, που –βάσει του αρ.5 παρ.2 «Κλεισθένη Ι»– θα έχει πενταμελές Συμβούλιο Κοινότητας, και στις εκλογές καταμετρούνται 400 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Το εκλογικό μέτρο σύμφωνα με την παρ.1 αρ.33 «Κλεισθένη Ι» είναι: «Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην κοινότητα όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές (που) διαιρείται µε τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου κοινότητας. Το πηλίκο που προκύπτει αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπόμενου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο», δηλ. 400/5 = 80. 80 + 1 = 81. 

Οι δημότες ψήφισαν: Α΄ Συνδυασμός 220 ψήφους (ποσοστό 55%), Β΄ Συνδυασμός 61 (15,25%), Γ΄ Συνδυασμός 60 (15%), Δ΄ Συνδυασμός 59 (14,75%).

Η κατανομή εδρών ορίζεται στον «Κλεισθένη Ι» (παρ.1 αρ.33) ως εξής: «Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια µε το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο και το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης». Δηλαδή πρακτικά:

ο A΄ συνδυασμός λαμβάνει από α΄ κατανομή, 220/81, δηλαδή 2 έδρες,

ο Β΄ 61/81<1, 0 έδρες, ο Γ΄ 60/81<1, 0 έδρες και ο Δ΄ 59/81<1, 0 έδρες.

Απομένουν 3 έδρες και μένουν αχρησιμοποίητες υπόλοιπες ψήφοι για τον Α΄ 58, για τον Β΄ 61, για τον Γ΄ 60 και για τον Δ΄ 59.

Ο «Κλεισθένη Ι» ορίζει (παρ.1 αρ.33): «Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή µε την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούμενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν».

Δίνει έδρα, ακόμη και σε εκείνους που δεν έπιασαν καν το εκλογικό μέτρο. Δηλαδή θα λάβει 1 έδρα ο Β΄, 1 έδρα ο Γ΄, 1 έδρα ο Δ΄.

Το τελικό αποτέλεσμα του Συμβουλίου Κοινότητας στο παράδειγμά μας, διαμορφώθηκε ως εξής:
Α΄ με 55%: 2 έδρες, Β΄ με 15,25%: 1 έδρα, Γ΄ με 15%: 1 έδρα, Δ΄ με 14,75%: 1 έδρα.

Ποιος όμως θα είναι ο πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας; Ποιος θα διοικήσει δηλαδή την Κοινότητα;

O «Κλεισθένη Ι» ορίζει ότι πρόεδρος δεν γίνεται ο επικεφαλής του Α΄ Συνδυασμού, όπως πρόβλεπε ο «Καλλικράτης», αλλά ο πρόεδρος βγαίνει από έμμεση εκλογή, σύμφωνα με το αρ. 80: «Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται, από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμού».

Εάν δηλαδή οι χαμένοι των εκλογών συνεννοηθούν μεταξύ τους -έτσι όπως θα έχει οδηγηθεί από το αρ.33 η κατανομή εδρών- πρόεδρος δεν θα βγει ο επικεφαλής του Συνδυασμού που ο λαός εμπιστεύτηκε με 55% αλλά ο επικεφαλής του Β΄ συνδυασμού.

Αυτός που δεν έπιασε καν το εκλογικό μέτρο, γίνεται πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο«Καλλικράτης» στο αρ. 37 (το οποίο τώρα αντικαταστάθηκε με το αρ.33 «Κλεισθένη Ι») όριζε: «Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ όλων αυτών των συνδυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν.”] Δηλαδή όποιος δεν είχε πιάσει το εκλογικό μέτρο δεν έπαιρνε έδρα.

Όποια διάταξη του νόμου και εάν επιχειρήσει κανείς να εφαρμόσει, με άπειρα πρακτικά παραδείγματα, έρχονται στο φως μικρο-κομματικοί τακτικισμοί και αδιανόητα αδιέξοδα κυβερνησιμότητας και λειτουργίας των πόλεων.

Όλες όμως οι εκλογικές αλχημείες και κάθε επιδιωκόμενη κομματική χειραγώγηση των Δήμων της χώρας είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει, όπως και το 2014.

Οι αιρετοί έχουμε θεσμικό καθήκον να ενημερωθούμε, να ενημερώσουμε τους δημότες μας, να αναδείξουμε κάθε αντι-θεσμική διάσταση και, μέσα από κοινό συλλογικό αγώνα, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων που επιτάσσει η κρισιμότητα των στιγμών και η προστασία της τοπικής δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet