Γ. Πατούλης: Ζητεί καλύτερο συντονισμό από τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Ζητεί καλύτερο συντονισμό από τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης

Στην ευρεία σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλη Αγγελάκα, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία και του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, συμμετείχε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασίας και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) Γιώργος Πατούλης. Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν η ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων και αναλύθηκαν διεξοδικά οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ τους υπό τον συντονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν, επίσης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Κώστας Μανιάτης, ο ειδικός γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης, ο διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Γ. Χριστακόπουλος, ο γενικός διευθυντής Δασών Τάσος Καζάσης, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, και ο δήμαρχος Μάνδρας Γεώργιος Δρίκος, επισημάνθηκαν οι ελλείψεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται στις δράσεις προληπτικής πυροπροστασίας και εκτέλεσης των αντιπυρικών έργων. Συζήτηση έγινε και επί του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου πυροπροστασίας για το 2014. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι έχουν ήδη προσληφθεί 225 νέοι πυροσβέστες για να ενισχυθεί το υπάρχον δυναμικό των πυροσβεστικών σταθμών.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ΣΠΑΠ, στην παρέμβασή του, εστίασε στη σπουδαιότητα του συντονισμού των φορέων ανά αρμοδιότητα στην επιτυχή διαχείριση ενός περιστατικού φωτιάς. Ως προβλήματα που εντοπίστηκαν στο παρελθόν, ο κ. Γ. Πατούλης, ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε την απουσία σαφών οδηγιών δράσης ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, στους εθελοντές και στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των Δήμων, τον κακό συντονισμό της χρήσης των υδροφόρων των δήμων με την Πυροσβεστική, τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ κ.ά.

Σε αυτό το επίπεδο ο κ. Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για δασικές πυρκαγιές που έχει εκπονήσει ο Σύνδεσμος για το 2014, αλλά και στα μέτρα που έχει λάβει για την απρόσκοπτη εφαρμογή του. Στους κύριους στόχους του σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη του έργου των πυροσβεστών, προτείνοντας να οριστούν αρμόδιοι ανά φορέα συντονιστές από μέρος του Πυροσβεστικού Σώματος με επιτελικό ρόλο. Όσον αφορά στη διευκόλυνση του έργου των δυνάμεων επέμβασης σε περίπτωση φωτιάς ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ αιτήθηκε από το Δασαρχείο να προχωρήσει σε αποκατάσταση των δασικών οδών στο Πεντελικό καθώς βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Στη σύσκεψη παρόντες ήταν, επίσης, ο υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΣΠΑΠ Νίκος Σταθόπουλος, και εργαζόμενοι του Συνδέσμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet