Γ. Πατούλης: Η Ελλάδα χρειάζεται ριζική αναδιανομή των εξουσιών με ισχυρή Τ.Α.
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η Ελλάδα χρειάζεται ριζική αναδιανομή των εξουσιών με ισχυρή Τ.Α.

Την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης του κράτους με ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονη ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες του σεμιναρίου περί Δημοκρατικής Διακυβέρνησης Μητροπολιτικών Περιοχών, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μία δράση στην οποία η ΚΕΔΕ συμμετέχει, μέσω του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως εταίρος και η οποία αποτελεί μέρος του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση του σχεδίου τεχνικής βοήθειας με στόχο τη θεσμική ενίσχυση της Τοπικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Στο σεμινάριο απεύθυναν επίσης χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ν. Φωτίου, ο διευθυντής του γραφείου του υπ. Εσωτερικών, Δ. Παπασταμόπουλος, ο διευθυντής Μονάδας – Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, D. Dotto και ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοκρατικής Διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, D. Popescu.

Σκοπός του διήμερου σεμιναρίου που πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του υπουργείου Εσωτερικών, είναι να παράσχει στις συμμετέχουσες εθνικές και διεθνείς αποστολές μία ολοκληρωμένη εικόνα της διακυβέρνησης των μητροπολιτικών περιοχών, αξιοποιώντας τις εμπειρίες και καλές πρακτικές άλλων κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αποκέντρωση και επιχειρηματικότητα τα κλειδιά για την εθνική ανάπτυξη

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης διατύπωσε την πεποίθηση ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που υπηρετεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον τα δημοκρατικά ιδεώδη». Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «η έννοια της μητροπολιτικής διακυβέρνησης θα έπρεπε να “συναντάται” με το σύστημα της τοπικής διακυβέρνησης της χώρας στόχος που θα επιτευχθεί, όπως τόνισε, μέσα από την ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών , με αιχμή την  αποκέντρωση και την επιχειρηματικότητα, “κλειδιά για την εκτίναξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα”».

Εστιάζοντας στην ανάγκη προώθησης μιας σειράς αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους με στόχο την εθνική ανάπτυξη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος επισήμανε ότι βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση είναι οι δρομολογούμενες αλλαγές να έχουν βασικό παρανομαστή την αποκέντρωση του κράτους, με ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η δική μας η άποψη είναι ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι τόσο τα χρήματα των δανειστών της, αλλά ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με στόχο αφενός την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και αφετέρου, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται ριζική αναδιανομή των εξουσιών με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επικαλούμενος τον θεμελιώδη ρόλο των Δήμων σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλλει με τις θέσεις και τις προτάσεις της στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε, «οι πόλεις είναι αυτές που πρέπει να προωθηθούν ως μοχλοί επίτευξης της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, προσαρμόζοντας ανάλογα το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μας».

Αιχμή αυτών των αλλαγών, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των τοπικών κοινωνιών, με ένα μοντέλο διακυβέρνησης «στο οποίο ο πρωθυπουργός δεν θα είναι παντοδύναμος, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα αποφασίζει για όλους και για όλα. Θα δίνει δύναμη στους πολίτες και θα ενδυναμώσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Υποστηρίζουμε μια ριζική αναδιανομή εξουσιών, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας. Για ένα μοντέλο διακυβέρνησης στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία. Ένα μοντέλο με στοιχεία μητροπολιτικής ίσως διακυβέρνησης, αλλά με πολίτες που θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση όλων των πολιτικών που αφορούν τη ζωή τους. Αυτό είναι ένα μοντέλο αυτοτέλειας κι ανεξαρτησίας, με ευθύνη» τόνισε.

Δύναμη και ευθύνη στους πολίτες

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα αντιλαμβάνονται την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας ως ζωτικό τμήμα της Ελλάδας του 2030, θα αποκεντρώνουν αρμοδιότητες και πόρους και θα βοηθούν στην ανάπτυξη συνεργιών των πόλεων αλλά και των φορέων τους.

«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να προταχθούν στον δημόσιο διάλογο της χώρας μας και όχι το εκλογικό σύστημα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών» τόνισε και επισήμανε ότι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο τους πολίτες «οι οποίοι θα έχουν τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώσουν το μέλλον τους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet