Γ. Πατούλης: Η ενίσχυση της Διαφάνειας προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η ενίσχυση της Διαφάνειας προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας

Την ενίσχυση της διαφάνειας προκειμένου να επιτευχθεί η «Αναπτυξιακή Αναγέννηση της χώρας», χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο που πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής, το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος υπογράμμισε ότι το Συνέδριο μπορεί να συμβάλει προκειμένου να τεθούν επί τάπητος μείζονος σημασίας ζητήματα σχετικά με την επίρρωση και τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και ακεραιότητας της διακυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου τομέα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε αντίθετοι στον έλεγχο, αντίθετα τον επιθυμούμε. Είμαστε υπέρ των αποτελεσματικών ελέγχων, σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης του κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Πατούλης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προοπτική ίδρυσης Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και αποτελέσματα όπως:

  • Αντικειμενική και συστηματική αξιολόγηση των διαδικασιών και των λειτουργιών του αυτοδιοικητικού φορέα.
  • Υποστήριξη στην επίτευξη στόχων και την εκτέλεση των καθηκόντων.
  • Μεγιστοποίηση της οικονομίας πόρων.
  • Επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας του φορέα.
  • Αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας για όλους τους εμπλεκόμενους.
  • Βελτίωση της εικόνας του φορέα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Προϋποθέσεις

Ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου στους Δήμους να έχουν αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία.

Μεταξύ άλλων, όπως επισήμανε, απαιτείται εφαρμογή κατάλληλων προτύπων και μεθοδολογιών ελέγχου, παροχή κατάλληλων εργαλείων και υποδομών, εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτών με την αναφορά τους απευθείας στο μέγιστο επίπεδο διοίκησης, επαρκής στελέχωση με υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων, πρόβλεψη για την πιστοποίηση των ελεγκτών και συνεχής εκπαίδευση και αλλαγή της κουλτούρας τόσο των υπαλλήλων όσο και των αιρετών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η ανάπτυξη τέτοιου είδους μηχανισμών, οι οποίοι θα είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση προκειμένου να επιτευχθεί η δραστική μείωση των εξωτερικών ελέγχων στους δήμους.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, Β. Μαραλίδου, αναφερόμενη στις δράσεις του Ινστιτούτου, επισήμανε την ικανοποίησή της σχετικά με τις επαφές που έχουν γίνει για την ανάπτυξη μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στον Δημόσιο Τομέα.

Το Συνέδριο με θέμα «Eyes Wide Open» πραγματοποιείται με τη θεσμική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και λαμβάνουν μέρος στελέχη και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Συγκεκριμένα, εκτός από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ομιλίες πραγματοποίησαν: ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χ. Σταϊκούρας, ο γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Κ. Χρήστου, η διευθύντρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, Α. Witzany, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, F. Aractingi, ο δημοσιογράφος Σ. Λυγερός, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. Ελληνικά Πετρέλαια, A. Σιάμισιης, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Α. Συρίγος, κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet