Γ. Πατούλης: Θεμελιώδες ζήτημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Θεμελιώδες ζήτημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών

Τη διασφάλιση της καλύτερης και ουσιαστικότερης ενημέρωσης των πολιτών προσδιόρισε ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας το 1ο θεματικό συνέδριο της ΠΕΔΑ με τίτλο «Αυτοδιοικητικές εκλογές ΄19: Η επικοινωνία στο νέο εκλογικό περιβάλλον».

Το Συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι για όλους τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, οι εκλογές είναι «μια γιορτή Δημοκρατίας, απ΄ άκρη σ΄ άκρη της χώρας. Από τη μεγάλη περιφέρεια της Αττικής μέχρι το πιο μικρό χωριό στην παραμεθόριο».

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε την ανεξάρτητη και έγκυρη ενημέρωση ως βασικό πυλώνα για τη προάσπιση της δημοκρατικότητας της διαδικασίας, ωστόσο ανέφερε ότι τους κινδύνους που κρύβονται στη σημερινή εποχή «που η πληροφορία είναι ανεξέλεγκτη, διακινείται με αστραπιαίες ταχύτητες, η διασταύρωσή της, η εξακρίβωση που χρειάζεται να υπάρχει για να αποτελεί πραγματική είδηση είναι ακόμα πιο δύσκολη».

Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τον χώρο της επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει με τα λεγόμενα Fake News, τη συστηματική δηλαδή, παραπληροφόρηση που αποπροσανατολίζει τους πολίτες.

«Είναι μια μάστιγα που λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη. Και θα έλεγα ότι στις περιφερειακές εκλογές που το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο σε μικρότερα μέρη, που οι τοπικές κοινωνίες μπορεί να επηρεάζονται πιο εύκολα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα. Αρκεί μια μικρή ιστοσελίδα να γράψει ένα ψέμα και σε λίγο το Facebook και το Twitter να έχουν κατακλυστεί. Και ακόμα όταν αποδειχθεί ότι η πληροφορία δεν είχε καμία υπόσταση, το κακό θα έχει ήδη γίνει» τόνισε.

Αναφερόμενος στον ρόλο των δημοσιογράφων τόνισε πως οφείλουν αφενός να είναι θεματοφύλακες της αλήθειας και αφετέρου να αναδεικνύουν την ουσία και να μην μένουν στην επιφάνεια, επισημαίνοντας πως αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την προμελέτη ενός έργου. Όμως ο πολίτης θα το καταλάβει μόνο αφού γίνουν τα εγκαίνια. Και η ανάδειξη της ουσίας επιτελεί έναν ακόμα σκοπό: την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, κάτι θεμελιώδες για την εκλογική διαδικασία.

»Διότι όσο οι πολίτες κατανοούν τη σημασία που έχει για τη ζωή τους ο καλός δήμαρχος, ο περιφερειάρχης που κάνει συστηματική δουλειά, τόσο πιο ενεργοί είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Πατούλης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet