Γ. Πατούλης: Κλειδί για εθνική ανάπτυξη ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρούς Δήμους
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Κλειδί για εθνική ανάπτυξη ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρούς Δήμους

Πρώτη προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ χαρακτήρισε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την τοπική ανάπτυξη, ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, στα Ιωάννινα.

Αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου αποτέλεσε το θεματικό Συνέδριο που διοργανώνει η Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Κόνιτσα με θέμα την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γ. Λώλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου και ο δήμαρχος Μήλου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Γ. Δαμουλάκης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, το Συνέδριο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες δημόσιου διαλόγου που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ για να προωθήσει στην ατζέντα της πολιτικής διαβούλευσης, τη μεταρρυθμιστική της πρόταση για την αλλαγή του «Καλλικράτη» και του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

«Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της εθνικής ανάπτυξης είναι η τοπική ανάπτυξη» επισήμανε ο κ. Πατούλης και εστίασε στη σημασία να χειρίζονται οι Δήμοι κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, τα έργα τοπικής σημασίας, η συντήρηση των τοπικών υποδομών, οι κοινωνικές δομές στήριξης των ανθρώπων, τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη.

«Ζητάμε ρόλο, αρμοδιότητες, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει ο υπουργός Υγείας ή Παιδείας από την Αθήνα, για το αν θα έχει γιατρό ή δάσκαλο ο κάτοικος της Κόνιτσας. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να εξαρτάται από τις διαθέσεις του κάθε περιφερειάρχη, για το αν θα του εντάξει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα που του είναι απαραίτητα. Αυτό είναι ένα μοντέλο που πρέπει να αλλάξει».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε παθογένειες που φρενάρουν τις προοπτικές της τοπικής ανάπτυξης, όπως η υπερβολική αύξηση του ΦΠΑ, η έλλειψη προσωπικού, αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης των χρηματοδοτήσεων των Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε την ανάγκη μιας ριζικής μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους, στο μοντέλο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. «Σας μιλώ για ένα κράτος στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 325 Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες, θα έχουν πραγματική διοικητική ανεξαρτησία και πραγματική οικονομική αυτοτέλεια» ανέφερε.

Ο κ. Πατούλης εστίασε, ακόμη, στην ανάγκη «μιας γενναίας αποκέντρωσης με τους πολίτες σε κεντρικό ρόλο και  με ουσιαστική, πρωταγωνιστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό και μέσο εξόδου από την κρίση» και πρόσθεσε ότι:

«Θέλουμε οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον τους και όχι να αποφασίζουν άλλοι για μας.

»Από τα Ιωάννινα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Περιμένουμε από αύριο κιόλας, να μας καλέσει η κυβέρνηση να συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας. Κι όχι μόνον για το πότε θα γίνουν εκλογές ή με ποιο σύστημα αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν. Θέλουμε να γίνει ένας διάλογος με ορίζοντα δεκαετιών, κι όχι λίγων μηνών. Σε αυτόν το διάλογο θα προσέλθουμε με συνέπεια κι ευθύνη».

Σε ότι αφορά το θέμα του Συνεδρίου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ορεινών Δήμων οι οποίοι, όπως ανέφερε, «επιβιώνουν οριακά» και προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει ανάλογο Συνέδριο με θέμα τη νησιωτικότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γ. Λώλος, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Περιφέρειας και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Κόνιτσα.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, σημείωσε ότι παραβιάζεται συστηματικά το αυτοδιοίκητο των Δήμων και εστίασε στη σημασία της αποκέντρωσης του κράτους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet