Γ. Πατούλης: Κοινωνική συμμαχία με στόχο να γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα-πρότυπο
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Κοινωνική συμμαχία με στόχο να γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα-πρότυπο

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες που θέλουν να συμβάλλουν προκειμένου να ξαναγίνει η Αθήνα μία πρωτεύουσα πρότυπο, παγκόσμιας εμβέλειας, με σύγχρονο και δημιουργικό πρόσωπο, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά», Γιώργος Πατούλης.

Υπό τη σκιά της Ακρόπολης, έναν χώρο με ισχυρό συμβολισμό, ο κ. Πατούλης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, κατά την οποία παρουσίασε τον Όμιλο Ενεργών Πολιτών με το διακριτικό τίτλο «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» και ανακοίνωσε τους στόχους και τις προοπτικές, αυτής της συλλογικής προσπάθειας.

«Για μένα προσωπικά, αυτό το εγχείρημα έχει πρώτα και πάνω από όλα, συναισθηματική αξία. Είμαι παιδί αυτής της πόλης. Μεγάλωσα στη γειτονιά των Πετραλώνων και σήμερα, λόγω των υποχρεώσεων μου, τόσο ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όσο και ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, περνάω ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου στην Αθήνα» επισήμανε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Αθήνα.

Ειδικότερα, εστίασε στα κλειστά καταστήματα, τα κατεστραμμένα κτήρια, τις πλημμελώς συντηρημένες υποδομές, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, τις δυσκολίες που βιώνουν, όπως είπε, οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους.

Στόχοι του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός πως στον Όμιλο συμμετέχουν πολίτες που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και δεσμεύτηκε ότι η πορεία που ξεκινάει σήμερα για να γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα ξανά, θα πάει μέχρι το τέλος.

Διατρέχοντας τους στόχους του Ομίλου τους συνόψισε στους εξής:

 • Πρώτον, να αναδειχθούν τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Αθήνα και τους κατοίκους της, χωρίς υπερβολή, αλλά και χωρίς «ωραιοποίηση» της σημερινής πραγματικότητας.
 • Δεύτερον, να δοθεί το βήμα ώστε να ακουστεί επιτέλους η φωνή των κατοίκων και των επαγγελματιών συμπολιτών μας,  οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον της πόλης.
 • Τρίτον, να δημιουργηθεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας. Πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Θέτοντας το εμείς, πάνω από το εγώ. Με σκοπό να αξιοποιήσουμε τις ιδέες και τη δημιουργικότητα των πολιτών της Αθήνας, προκειμένου να διαμορφώσουμε καινοτόμες προτάσεις και να σχεδιάσουμε λύσεις, που θα απαντούν στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες  της πόλης.
 • Τέταρτον, να υπάρξει μια δυναμική παρέμβαση, με ισχυρή φωνή και παρουσία  στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να διεκδικήσουμε αυτά που η πόλη και οι συμπολίτες μας δικαιούνται , αλλά συστηματικά μας αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια.
 • Πέμπτον, να γίνουν οι Αθηναίες και οι Αθηναίους ξανά περήφανοι για την ταυτότητά τους. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Για να καταστεί η δημιουργική αναγέννηση της Αθήνας, κινητήριος δύναμη για την αναπτυξιακή  αναγέννηση της Πατρίδας μας.
 • Έκτον, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι Αθηναίοι  στην πόλη τους. Είτε ως κάτοικοι, που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν ένα άλλο προάστιο για τόπο κατοικίας τους. Είτε ως επαγγελματίες, επενδύοντας ξανά στην αξία και της ευκαιρίες της Αθήνας.
 • Έβδομον, να δοθεί ξανά αξία στις γειτονιές της Αθήνας. Κάθε γειτονιά θέλουμε να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα και να αποτελέσει πόλο έλξης, τουρισμού, πολιτισμού, κ.α.  Θέλουμε να λειτουργούν αυτόνομα και να διαθέτει η καθεμιά τις δικές της αθλητικές και κοινωνικές υποδομές.
«Ανοίγουμε διάλογο με τους πολίτες της Αθήνας»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι ο Όμιλος Ενεργών Πολιτών αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που με βάση τη γνώση και την εμπειρία τους στο αντικείμενο τους μπορούν να εργαστούν για να γίνει η «Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά».

«Πολίτες ενεργοί, με ρόλο και λόγο στους πολιτικούς, επιστημονικούς, αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς κι επαγγελματικούς χώρους στους οποίους κινούμαστε. Είμαστε ένας πυρήνας ανθρώπων που φιλοδοξούμε κάθε μέρα που περνά, να γινόμαστε όλο και περισσότεροι» όπως ανέφερε.

Συγκεκριμένα κοινό όραμα είναι, όπως τόνισε, να γίνει η Αθήνα μία σύγχρονη πόλη, φιλόξενη για τους κατοίκους της, μία πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

«Θέλουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο με τους πολίτες της Αθήνας, να τους ακούσουμε και να συν-σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς ξύλινη γλώσσα και κυρίως, χωρίς κομματικές ταυτότητες» σημείωσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή εικόνα της Αθήνας, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορική αυτή πόλη, ούτε στους κατοίκους της και πρόσθεσε πως κυριαρχεί το αίσθημα αγανάκτησης με την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν στην πόλη αυτή όχι μόνον οι οργανωμένες μειοψηφίες, αλλά και το ίδιο το κεντρικό κράτος.

«Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την παρακμή της Αθήνας»

Στην εισήγηση του ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στον Όμιλο Ενεργών Πολιτών δεν συμβιβάζονται με την εγκατάλειψη της πόλης.

«Αρνούμαστε να συνηθίσουμε την παρακμή αυτή, γιατί θεωρούμε πως ακόμη χειρότερη κατάσταση από την παρακμή , είναι να την συνηθίσεις και γιατί πιστεύουμε ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που εντείνουν τη μιζέρια και την ασφυξία που νιώθουμε, είναι το αίσθημα μιας καθολικής παραίτησης που υπάρχει γύρω μας, όπου κι αν κοιτάξουμε στην Αθήνα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα διαμήνυσε ότι ήρθε η ώρα «να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας», διευκρινίζοντας ότιη Αθήνα και οι πολίτες της δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν να τους φέρουν «έναν σωτήρα που θα τους σώσει».

«Δυστυχώς η ιστορία έδειξε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες, αλλά άνθρωποι που έχτισαν και χτίζουν προσωπικές καριέρες και διαδρομές στην πλάτη των συμπολιτών μας» ανέφερε και τόνισε, επίσης, ότι: «Όλοι όσοι συμμετέχουμε  στον Όμιλο, γεννηθήκαμε στην Αθήνα όπως και οι γονείς μας, σπουδάσαμε εδώ, ζούμε και εργαζόμαστε στην πόλη και θέλουμε να γίνει η Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά. Μία πόλη της δημιουργίας, που θα διασφαλίζει στους πολίτες της ρόλο και λόγο στην καθημερινή της λειτουργία. Πόλη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σύγχρονη και λειτουργική, ένα  μητροπολιτικό Οικονομικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένα λίκνο καινοτομίας και μεταλαμπάδευσης πρωτοπόρων ιδεών, παγκόσμιας εμβέλειας».

«Από αύριο ξεκινάμε δουλειά»

Ο κ. Πατούλης έστειλε σαφές μήνυμα ότι προκειμένου να γίνει το όραμα του Ομίλου Ενεργών Πολιτών πράξη, απαιτείται συλλογική δουλειά και οργανωμένη προσπάθεια. «Ξεκινάμε να εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να χαρτογραφήσουμε το παρόν της πόλης, τα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους σε κάθε γειτονιά της πόλης» σημείωσε.

Ειδικότερα όπως τόνισε από αύριο:

 • Επισκεπτόμαστε με πρόγραμμα που θα ανακοινώνουμε όλες τις γειτονιές, για να μιλήσουμε από κοντά με τους πολίτες και τους επαγγελματίες της πόλης.
 • Δημιουργούμε ομάδες ειδικών για κάθε τομέα.
 • Αναπτύσσουμε βάσεις δεδομένων για όλα τα ζητήματα και αναζητούμε λύσεις.
 • Δουλεύουμε προκειμένου η Αθήνα να αποτελέσει πόλο έλξης περισσότερων επισκεπτών και να γίνει τουριστικός προορισμός 12 μήνες τον χρόνο.
 • Παρουσιάζουμε καινοτόμες ιδέες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 • Προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα της πόλης με σύγχρονο τρόπο, προσεγγίζοντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να διεκδικήσουμε για την Αθήνα τον ρόλο και τη θέση που της αξίζει» και πρόσθεσε: «Ενώνουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και διεκδικούμε χώρο και χρόνο στο δημόσιο διάλογο, για την Αναγέννηση της πόλης της καρδιάς μας. Από σήμερα κυρίες και κύριοι, ξεκινάμε το ταξίδι που θα μας επιτρέψει να κάνουμε την Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά».

Ακολουθεί ο κατάλογος των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά»:

 1. Πρόεδρος: Πατούλης Γεώργιος, ιατρός ορθοπεδικός χειρουργός, πρόεδρος ΚΕΔΕ – ΙΣΑ.
 2. Α΄ αντιπρόεδρος: Λέκκας Ευθύμιος, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής – Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ.
 3. Β΄ αντιπρόεδρος: Αλέξης Νίκος, σύμβουλος Έρευνας και Καινοτομίας.
 4. Γενικός γραμματέας: Αγγελή-Λυκούδη Δήμητρα-Ινές, προγραμματίστρια-αναλύτρια Η/Υ, σύμβουλος 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας.
 5. Ταμίας: Παπασπυρόπουλος Σωτήριος, ψυχίατρος.
 6. Μέλος: Καλαμπόκας Μανώλης, ιατρός γυναικολόγος, αναπλ. δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
 7. Μέλος: Λουφάκη Καλλιόπη, πρωταθλήτρια Ξιφασκίας με αμαξίδιο.

Αναπληρωματικά μέλη πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου:

 1. Αλαμάνος Ιωάννης, εντατικολόγος – διευθυντής Εντατικής ΚΑΤ
 2. Κλοκώνη Ιλεάνα, εκπαιδευτικός – συγγραφέας Βιβλίων Ολυμπιακής Παιδείας
 3. Κοζομπόλη Σταυρούλα, πρόεδρος Συλλόγου Ολυμπιονικών
 4. Δατσέρης Ιωάννης, οφθαλμίατρος – πρόεδρος Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιατρών
 5. Μαριδάκης Γεώργιος, πρόεδρος του Συλλόγου «Παγκρήτιος Ένωσις»
 6. Σίμος Ιωάννης, καθηγητής Πανεπιστημίου Γενεύης, Head Division Environmental Health and Health Promotion, Institute of Global Health, University of Geneva, President of S2D
 7. Κατσίκης Αθανάσιος, πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet