Δασαμάρι SOS: Κοροϊδία η διαβούλευση στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου
Αυτοδιοίκηση

Δασαμάρι SOS: Κοροϊδία η διαβούλευση στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Δασαμάρι SOS δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή αποχώρησης της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ΔΕΔ) του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, το περιεχόμενο της οποίας και – όπως σημειώνει – «προσυπογράφει 100%».

Η Πρωτοβουλία τονίζει ότι τέτοιου είδους «επαναλαμβανόμενες παρατυπίες» αποτελούν «σταθερό δείγμα της προχειρότητας με την οποία λειτουργεί ο Δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του τα τελευταία χρόνια και της απαξίωσης που δείχνει προς τον θεσμό της ΔΕΔ».

«Οι επιπτώσεις στην προσφορά των αναγκαίων υπηρεσιών προς τους δημότες είναι ορατές καθημερινά» αναφέρει το Δασαμάρι SOS, προσθέτοντας ότι στην προαναφερόμενη συνεδρίαση προέδρευε ο δήμαρχος, ενώ, σύμφωνα με τον νόμο ν. 4555/2018, άρθρο 78, θα έπρεπε να προεδρεύει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. «Τα γνωστά à la μπουρνέζικα τερτίπια του δήμαρχου», όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία.

Για τους παραπάνω λόγους, πριν τη συνεδρίαση της ΔΕΔ, η Πρωτοβουλία, με ηλεκτρονικό μήνυμα, ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι η δική της γνωμοδότηση «επί του φύλλου excel που μας έστειλε παραμονή της συνεδρίασης, ως Τεχνικό Πρόγραμμα 2020, είναι αρνητική».

Η επιστολή αποχώρησης από τη Διαβούλευση

Ημερομηνία: 26/7/2019

Προς τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Ραφήνας-Πικερμίου

Σας καταθέτουμε και γραπτά τους λόγους αποχώρησής μας από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που διεξήχθη εχθές Πέμπτη 25/7/19 με θέματα το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό για το 2020. Σας παρακαλούμε να μας στείλετε Αριθμό Πρωτοκόλλου και η παρούσα επιστολή να συμπεριληφθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης.

α) Το Τεχνικό Πρόγραμμα εστάλη στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης μόλις την παραμονή της συνεδρίασης στις 24/7/19 και ώρα 17:30, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος μελέτης ενός τόσο σημαντικού θέματος.

β) Η εκπρόθεσμη αποστολή του Τεχνικού Προγράμματος έγινε μόνο ύστερα από γραπτή όχληση δική μας και αίτημα αναβολής, λόγω μη αποστολής εισηγήσεων, που στείλαμε την παραμονή 24/7/19 και ώρα 16:18.

γ) Η εκπρόθεσμη αποστολή του Τεχνικού Προγράμματος ήταν ελλιπής, χωρίς εισήγηση και χωρίς πρόταση προϋπολογισμού για το δεύτερο θέμα.

δ) Το εύλογο και έννομο αίτημα που θέσαμε για αναβολή της συνεδρίασης δεν έγινε δεκτό από τον προεδρεύοντα κ. Μπουρνού, ούτε καν μπήκε σε ψηφοφορία στο σώμα όπως ζητήσαμε.

Παραθέτουμε απόσπασμα του ΦΕΚ 133/19.07.18 τεύχος Α άρθρο 78 (Κλεισθένης) που αναφέρει αυτά που προβλέπει ο νόμος: «…Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων».

Ύστερα από αυτά και επειδή δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια και παρόμοια περιστατικά απαξίωσης του δημοκρατικού θεσμού της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης από τοΝ Δήμο μας, θεωρήσαμε ότι η αποχώρησή μας από τη συνεδρίαση είναι η μόνη στάση που δεν νομιμοποιεί μια συνεδρίαση που δεν έχει τηρήσει ούτε καν τις τυπικές και σύμφωνα με τον νόμο προϋποθέσεις.

Για μία ακόμη φορά, ο Δήμος μας αποδεικνύει ότι τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης δεν τη θεωρεί μια ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία για να ακούσει τις γνώμες των πολιτών και των συλλόγων, αλλά μια αναγκαστική διαδικασία που του επιβάλλει ο νόμος και πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσει. Ούτε αυτό όμως δεν το κάνει σωστά και σύννομα.

Εμμανουέλα Τερζοπούλου
Μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Ραφήνας – Πικερμίου (εκ μέρους της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet