Δεσμεύσεις υπ. Ανάπτυξης σε ΚΕΔΕ για “Εξοικονομώ” και αναπλάσεις
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Δεσμεύσεις υπ. Ανάπτυξης σε ΚΕΔΕ για “Εξοικονομώ” και αναπλάσεις

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, τον γενικό γραμματέα Ι. Μουράτογλου και το μέλος του Δ.Σ. Σ. Δανιηλίδη, καθώς και τον δ/ντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Δ. Μέξη, επισκέφθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους.

Καταρχήν έγινε συζήτηση για το γενικότερο πλαίσιο χρηματοδότησης των Δήμων, ενόψει μάλιστα της νέας προγραμματικής περιόδου του νέου ΕΣΠΑ. Η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο οριζόντιο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων που αφορούν Δήμους.

Συνάντηση υπουργού Ανάπτυξης με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ

Από τον κ. Γ. Πατούλη τέθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει κι αφορά στην ομαλή εκτέλεση έργων που αφορούν Δήμους μέσα από το Πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, τα οποία αρχικά είχαν απενταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Με τις πιέσεις της ΚΕΔΕ υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τελικά ευνοϊκή διευθέτηση του προβλήματος, με την επανένταξη των έργων στο Πρόγραμμα και την ομαλή εκτέλεσή τους.

Επίσης στην ίδια συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα που έχει προκύψει με τα έργα Βιοκλιματικών Αναπλάσεων που εκτελούνται μέσω της ΕΕΤΑΑ και για τα οποία ήδη υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις, αφού έχουν συμβασιοποιηθεί. Τα έργα αυτά κινδυνεύουν με ματαίωση εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης, γι΄ αυτό η ΚΕΔΕ διεκδικεί να υπάρξει άμεση διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει. Διευθέτηση που απαιτεί την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση των έργων αυτών, ως τις 31/12/2015. Και στην περίπτωση αυτή, οι υπηρεσίες του υπουργείου δεσμεύθηκαν ότι θα βρουν λύση μέσα στις επόμενες ημέρες.

 Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Η συνάντηση μας με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης μας έδωσε την ευκαιρία να θέσουμε στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις μεγάλες ανάγκες των Δήμων σε έργα τα οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν, αξιοποιώντας και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ζητήσαμε να δοθούν άμεσες λύσεις σε δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά στα έργα Δήμων που χρηματοδοτούνται μέσα από το ΄΄Εξοικονομώ΄΄, τα οποία κάποιοι επιχείρησαν να απεντάξουν. Και το δεύτερο, αφορά στη χρηματοδότηση των έργων Βιοκλιματικών Αναπλάσεων σε Δήμους που εκτελούνται μέσω της ΕΕΤΑΑ, για τα οποία υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις και γι΄ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση και ολοκλήρωσή τους ως τις 31/12 του 2015.

Στην ομαλή διευθέτηση αυτών των δύο ζητημάτων θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορεί κανένας γραφειοκράτης να παίζει παιχνίδια στην πλάτη της Αυτοδιοίκησης, περικόπτοντας πόρους που δικαιούμαστε και μας είναι απαραίτητοι για να ολοκληρώσουμε έργα που χρειάζονται οι Δήμοι μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet