Δ. Παπαστεργίου για μεταναστευτικό: Δεν μπορούμε να βλέπουμε πολίτες και συναδέλφους να έρχονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ
Αυτοδιοίκηση

Δ. Παπαστεργίου για μεταναστευτικό: Δεν μπορούμε να βλέπουμε πολίτες και συναδέλφους να έρχονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μετέφερε στον υπουργό την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης ότι παραμένει αρωγός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, τονίζοντας ότι «η Αυτοδιοίκηση από το 2015 έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του θέματος και έμπρακτα έχει δείξει τον σημαντικό της ρόλο ως μέρος της λύσης και μάλιστα πολλοί δήμαρχοι πλήρωσαν και το πολιτικό κόστος».

Ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες σε Χίο και Μυτιλήνη και ζήτησε από τον υπουργό το πλαίσιο που χαράσσεται ως εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν μπορούμε να βλέπουμε πολίτες και συναδέλφους μας αυτοδιοικητικούς να έρχονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ», είπε ο κ. Παπαστεργίου προς τον υπουργό και αναφέρθηκε «στη σημαντική συμβολή του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης».

«Χάθηκε κάποιος χρόνος και πρέπει να δουλέψουμε με αλληλεγγύη στους Δήμους που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών για να τον ξανακερδίσουμε. Ας βάλουμε μια κόκκινη γραμμή σε ό,τι έγινε ως σήμερα και ας δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά σήμερα το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου.

«Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί σοβαρό εθνικό σχέδιο, διάλογο με ειλικρίνεια και συνεννόηση μεταξύ του κεντρικού κράτους με τις τοπικές αρχές, καθώς και σεβασμό στις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών που αποτελούν τόπους πρώτης υποδοχής. Απαιτείται ρεαλισμός και υπευθυνότητα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Εν τω μεταξύ, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς κατοίκους και αυτοδιοικητικούς των νησιών, ενώ παράλληλα καταδίκασε κάθε μορφή βίας τόσο κατά των κατοίκων όσο και κατά των αστυνομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβανόμαστε την αγανάκτηση των κατοίκων, την κούραση και τη δυσπιστία τους και πρέπει έμπρακτα να τους βοηθήσουμε».

Ο υπουργός Ν. Μηταράκης, από την πλευρά του, έκανε έκκληση για την επικράτηση ηρεμίας στα δύο νησιά και μίλησε για «τις κατανοητές ειρηνικές αντιδράσεις των κατοίκων». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «μεμονωμένα γεγονότα αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα».

Κάλεσε δε τον κόσμο «να μην παρασύρεται από fake news», τονίζοντας ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες.

Ο κ. Μηταράκης ζήτησε προτάσεις από τους Δήμους για τις θέσεις προσώπων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν στην περιοχή τους και «μετά εμείς να διαλέξουμε τις μισές ώστε να προχωρήσει η αποσυμφόρηση», όπως είπε.

«Καταλαβαίνω ότι έχετε τη διάθεση να βοηθήσετε και να δείξετε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας» σημείωσε ο κ. Μηταράκης απευθυνόμενος στα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει θέσεις και προτάσεις της Ένωσης για την αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε, στο σημείο αυτό, αφού η κυβέρνηση προσδιορίσει τα ποσοστά των προσφύγων-μεταναστών σε κάθε Περιφέρεια, να γίνει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους και τους τοπικούς βουλευτές, ώστε από κοινού και οργανωμένα να δεσμευτούν για τον αριθμό των προσφύγων-μεταναστών που κάθε περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet