Δ. Παπαστεργίου: Θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν μάσκες στην έναρξη των σχολείων
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Δ. Παπαστεργίου: Θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν μάσκες στην έναρξη των σχολείων

Συνεδρίασε την Τετάρτη 26/8, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Από τα βασικότερα θέματα του Συμβουλίου ήταν η άμεση υλοποίηση της απόφασης που έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, να δώσει έκτακτη επιχορήγηση στην ΚΕΔΕ μέσω της οποίας θα γίνει η προμήθεια προστατευτικών μασκών και η δωρεάν διανομή τους σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε όλους τους Δήμους της χώρας, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Η προμήθεια και διανομή προστατευτικών μασκών από την ΚΕΔΕ

Στη συνεδρίαση έκανε παρέμβαση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος κάλεσε την Ένωση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια και διανομή των μασκών, πριν ανοίξουν τα σχολεία, διευκρινίζοντας ότι αυτό ίσως γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου ή λίγες μέρες αργότερα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο Δ.Σ. επεσήμανε τα εξής:

«Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της κυβέρνησης κι αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας, σε πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, το δύσκολο έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύναψης σύμβασης για την προμήθεια και στη συνέχεια τη διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία, όλων των δήμων της χώρας. Αν και η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη και δεν ανήκει στην αρμοδιότητά μας με τη στενή έννοια, η ΚΕΔΕ ανέλαβε την ευθύνη να τη φέρει εις πέρας.

»Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δίνουμε το παρών, γιατί βάζουμε πάνω από όλα την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολείων μας».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε επίσης ότι οι διαδικασίες του διαγωνισμού διέπονται από τις αρχές της διαφάνειας, σε αυτόν θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι βιοτεχνίες που παράγουν μάσκες από κάθε περιοχή της Ελλάδας, εφόσον αυτές πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν δοθεί από το υπουργείο Υγείας και μπορούν να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν.

Η ΚΕΔΕ και οι υπηρεσίες της έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε κανένας Δήμος, όσο απομακρυσμένος κι αν είναι, και άρα κανένα παιδί και εκπαιδευτικός να μη μείνει χωρίς μάσκα προστασίας.

Στο Δ.Σ. επισημάνθηκε ότι τυχόν καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τον έλεγχο των προσφορών ή τυχόν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους δεν μπορούν να αποκλειστούν, καθώς προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς και φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη της ΚΕΔΕ.

Με νεότερη ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ ενημέρωσε σχετικά με το θέμα για τα εξής:

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Κυβέρνησης κι αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας σε πρωτόγνωρα και πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, το δύσκολο έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύναψης σύμβασης για την προμήθεια και στη συνέχεια τη διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία, όλων των δήμων της χώρας.

Καλούμαστε σε λιγότερο από 10 μέρες να υλοποιήσουμε μια διαδικασία που όταν υλοποιείται από τις υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, χρειάζονται από τρεις ως έξι μήνες. Αναλάβαμε με υπευθυνότητα να φέρουμε εις πέρας με απόλυτη διαφάνεια μια διαδικασία που δεν ανήκει στις τυπικές μας αρμοδιότητες, γιατί βάζουμε πάνω από όλα την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολείων των τοπικών μας κοινωνιών.

Η Αυτοδιοίκηση στα δύσκολα βγαίνει μπροστά και δεν κρύβεται. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε κανένας Δήμος, όσο απομακρυσμένος κι αν είναι, κανένα παιδί και εκπαιδευτικός να μη μείνει χωρίς μάσκα προστασίας στο σχολείο του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή τους είναι η κατάλληλη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες.

Επισημαίνουμε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τον έλεγχο των προσφορών, είτε τυχόν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους , οι οποίες δεν μπορεί να αποκλειστούν, καθώς προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς και φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη της ΚΕΔΕ.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας για τις ανάγκες των σχολείων

Ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε, επίσης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία προσλήψεων 9.474 υπαλλήλων καθαριότητας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στα σχολεία λόγω του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 5.000 είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιποι μερικής. Ακόμη δήλωσε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζεται η 2η έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων της χώρας με 60 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επεσήμαναν ότι οι ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς απαιτούν πλήρη απασχόληση και ότι το επιπλέον κόστος που προκύπτει πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος και όχι από τους Δήμους.

«Η Αυτοδιοίκηση είναι πάντα στην πρώτη γραμμή κάθε πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της ζωής των πολιτών. Ειδικά σήμερα, στις συνθήκες της πανδημίας, η ΚΕΔΕ θα δεν θα αφήσει κανένα παιδί και εκπαιδευτικό απροστάτευτο, κανένα σχολείο, παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο χωρίς την απαραίτητη καθαριότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση.

Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τις οικογένειες για φιλοξενία των παιδιών από τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όσων απασχολούνται σε αυτά.

Ως προς τον αριθμό των παιδιών που φέτος έμειναν εκτός voucher, o πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στον διπλάσιο αριθμό αιτήσεων σε σχέση με πέρυσι, παρότι, κατά τα άλλα, ο συνολικός προϋπολογισμός, καθώς και ο προς διάθεση αριθμός των voucher, έμεινε ο ίδιος.

Συμπλήρωσε δε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την υφυπουργό Εργασίας, αλλά θα στείλει και έγγραφο, ώστε να ανασταλούν οι διακοπές των συμβάσεων που θα ισχύσουν από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι να βρεθεί λύση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εργαζόμενους με τη δεύτερη κατανομή των voucher.

Η ΚΕΔΕ πιστεύει ότι πρέπει να παράλληλα να γίνει προσπάθεια προκειμένου να απορροφηθούν όλα τα αδιάθετα voucher από παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, εφόσον αυτά προκύψουν μετά την πρώτη κατανομή τους.

Αναβάλλεται λόγω Covid-19 το ετήσιο συνέδριο ΚΕΔΕ

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε την αναβολή του ετήσιου συνεδρίου που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Λόγω των πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας που έχουν αποφασιστεί από τους επιστήμονες, που ισχύουν για τις συναθροίσεις, αποφασίστηκε να γίνουν μικρά περιφερειακά προσυνέδρια στις Περιφέρειες ώστε να καταγραφούν τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, ώστε στη συνέχεια να γίνει το κεντρικό συνέδριο σε χώρο και ημερομηνία, όταν θα το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έλαβε μέρος ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Άγγελος Μπίνης, στο πλαίσιο της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, την ΕΑΔ και την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Στόχος της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η υιοθέτηση καλών πρακτικών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των Δήμων, αλλά και την ενίσχυση της εικόνας τους, ως φορείς που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διαχείρισης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet