Ενδιαφέρουσα ημερίδα της ΕΝΑ για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης
Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα ημερίδα της ΕΝΑ για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Με επιτυχία διεξήχθη το απόγευμα της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου 2019, η ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) με θέμα «Η ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης: Επιχειρηματικότητα και Νέες Θέσεις Εργασίας». Στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη, η αίθουσα του διατηρητέου κτηρίου ασφυκτικά γεμάτη, κατακλύστηκε από κόσμο, ιδιαίτερα νέο σε ηλικία, για για ένα ζήτημα σημαντικό για όλη τη Θεσσαλονίκη, όπως οι προοπτικές ανάπτυξης της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Το «παρών» έδωσαν, τόσο ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μανώλης Κεφαλογιάννης, όπου στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι η ΕΝΑ είναι μια πρωτοβουλία που εκπέμπει «αισιοδοξία» στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε: «Έχουν θεματικές εκδηλώσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τουρισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον πολιτισμό. Νέοι άνθρωποι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ειδικά σε ευαίσθητους χώρους, όπως είναι η σχέση με την κοινωνία, την τοπική κοινωνία, και νομίζω ότι η προστιθέμενη αξία που δημιουργείται είναι τεράστια. Και με αυτή την έννοια, η ΕΝΑ είναι ο κατάλληλος φορέας να προσεγγίσει τους πολίτες και τα προβλήματά τους, να χαράξει πολιτικές, να πάρει πρωτοβουλίες και να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα που σχετίζονται με τα προβλήματα».

Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της «αρχής της επικουρικότητας» που ισχύει στην Ε.Ε. -δηλαδή προτεραιότητα επίλυσης των προβλημάτων από τη μικρότερη προς τη μεγαλύτερη βαθμίδα διοίκησης- οι δήμοι και τα τοπικά συμβούλια και οι ενώσεις που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις και σχέδια προς χρηματοδότηση, προς όφελος των πολιτών. «Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας, η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι» συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), Νεκτάριος Καλαντζής, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δράσεις της ΕΝΑ ανά την Ελλάδα και τόνισε την ισχυρή παρουσία νέων ανθρώπων τόσο στην εκδήλωση της ΕΝΑ, όσο και μέσα στην πόλη, από το Πανεπιστήμιο, που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στην πόλη, ενώ αναφέρθηκε στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η Δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έρθουν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους της περιοχής.

Για πολύχρονη «ταξική» αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζονταν η δυτική Θεσσαλονίκη και η οποία «περιόρισε το όραμα της πόλης, σε τρεισήμισι χιλιόμετρα, από την πλατεία Ελευθερίας και τον Λευκό Πύργο και ως το Μέγαρο Μουσικής» έκανε λόγο, στον χαιρετισμό του, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.

Ο κ. Βαρνάβας επεσήμανε ότι «μισό εκατομμύριο κόσμος», ο οποίος ζει και εργάζεται στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι οι «ολυμπιονίκες της καθημερινότητας» και το όραμα για την πόλη οφείλει να τους συμπεριλάβει ισότιμα, όπως και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, για να έχει όλη η πόλη αναπτυξιακή προοπτική.

Χαιρετισμό έκαναν τόσο οι βουλευτές της Α΄ Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκας και Στ. Καλαφάτης, όσο και της Β΄ Θεσσαλονίκης Θ. Καράογλου, ο δήμαρχος Λαγκαδά και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Συμεών Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά, ως εκπρόσωπος του δημάρχου, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και μέλος της ΕΝΑ Δ. Κούβελας, αυτοδιοικητικοί, όπως ο πρώην αντιδήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Π. Τσογκαρλίδης, καθώς και αυτοδιοικητικοί από τη Δυτ. Θεσσσαλονίκη, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρώην βουλευτής και δήμαρχος Δ. Γαλαμάτης.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, που αναφέρθηκε στην εισήγηση του την «ανισόρροπη ανάπτυξη» που υπήρξε στη δυτική Θεσσαλονίκη, συγκριτικά με την άλλη πλευρά της πόλης και αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης και αξιοποίησης των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως είναι, «ο υδροβιότοπος του Αξιού, οι μεγαλύτεροι ορυζώνες της Ευρώπης, η μεγαλύτερη παραγωγή οστράκων στην Ελλάδα αυτή του Θερμαϊκού κόλπου, οι οδικοί άξονες, κ.α.». Ο κ. Γιουτίκας πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση των μελετών για την ΕΥΑΘ εντάχθηκε στον προγραμματισμό της ΠΚΜ, για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η σύνδεση του «τυφλού» αγωγού λυμάτων του Δενδροποτάμου με τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης, έγιναν ενέργειες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ενώ προσεχώς θα διατεθούν δεκαεννιά εκατομμύρια για την ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, γίνονται ήδη δώδεκα έργα βελτίωσης υποδομών υδροδότησης, κ.α. Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε, επίσης, ως έργα προτεραιότητας του σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα την απορρύπανση των υδάτων και την απομάκρυνση των αποβλήτων στην περιοχή των Βυρσοδεψίων, «ώστε μέσα στο 2019 να κατατεθεί η πρόταση στο υπουργείο για την ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου».

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θανάσης Παπαγεωργίου, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Λάζαρου Κυρίζογλου, που αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα στην περιοχή  τι θα γίνουν και τι πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον, αλλά και στη χρήση των μεγάλων ελεύθερων χώρων σε όλα τα Δυτικά.

Η δημοτική σύμβουλος Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης Ελένη Χαριζάνη, και η τοπική σύμβουλος Δ.Ε. Δήμου Ωραιοκάστρου, Στέλλα Ίννου, μέλη της ΕΝΑ, μίλησαν για την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να βρουν εργασία και να δουλέψουν στον τόπο τους, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών στη Δυτική Θεεσαλονίκη. Τέλος, ο παραγωγός και εξαγωγέας οστράκων, Δημήτρης Δαρμουσλής, παρουσίασε τη δυναμική δραστηριότητα στον τομέα της οστρακοκαλλιέργειας με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Η πλούσια παραγωγή οστράκων και κυρίως μυδιών εξάγεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της σε χώρες όπως η Ιταλία, η  Ισπανία και η Γαλλία.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τασιούλας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet