Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο 11ο Forum Αυτοδιοίκησης
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο 11ο Forum Αυτοδιοίκησης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 11ου Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στον Πόρο.

Η ετήσια αυτή Αυτοδιοικητική συνάντηση των αιρετών, πρώην και νυν δημάρχων της Αττικής, έχει καθιερωθεί πλέον σαν ένα σοβαρό βήμα διαλόγου και προτάσεων, για την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διοργανώθηκε για 11η φορά από την Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ), με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ένωης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Το θέμα του φετινού φόρoυμ ήταν «Επιστρέφοντας στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στην Τ.Α. μετά το πέρας της μνημονιακής περιόδου».

Οι εισηγητές της εκδήλωσης που ανέπτυξαν τις θεματικές ενότητες ήταν: «Οικονομικά» ο κ. Ράλλης Γκέκας, δρ. Οικονομικών Τ.Α., η «Καταστατική θέση των αιρετών» ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, γεν. γραμματέας της ΕΝΔΑ, πρ. δήμαρχος Ηλιούπολης και «Θεσμικά –εκλογικός Νόμος», ο κ. Παύλος Καμάρας, πρόεδρος της ΕΝΔΑ, πρ. δήμαρχος Πεύκης, ενώ τοποθετήσεις έκαναν οι κ. Γ. Ιωακειμίδης, πρόεδρος ΠΕΔΑ, και Λ. Μίχος, επίτιμο μέλος της ΕΝΔΑ, δήμαρχοι Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και Αγ. Βαρβάρας αντιστοίχως.

Συμμετείχαν δεκάδες διατελούντες και διατελέσαντες δήμαρχοι, ενώ παρευρέθηκαν ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχ. Σταυριανουδάκης, ως εκπρόσωπος και του υπουργού Εσωτερικών, που απουσίαζε στο εξωτερικό, ο κ. Χρ. Σπίρτζης, βουλευτής και πρ. υπουργός, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Ευαγγ. Λιακούδη, βουλευτής, ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και η κ. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, αντιπεριφερειάρχης Νήσων Περιφέρειας Αττικής.

Παρέστησαν επίσης ο κ. Γ. Βλάχος, βουλευτής, ο γεν γραμματέας της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης, κ. Κυρ. Βιρβιδάκης, πρ. υπουργός, και ο κ. Χατζηπέρρος, πρ. αντιπεριφερειάρχης νήσων.

Μήνυμα – χαιρετισμό απέστειλε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Οι εισηγητές του Φόρουμ, ανέπτυξαν με σαφήνεια τα κρίσιμα για την Τ.Α. θέματα, καταθέτοντας και προτάσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Ράλλης-Γκέκας παρουσίασε πίνακες που ανέδειξαν την κραυγαλέα υστέρηση στην απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στην Τ.Α. από το Κεντρικό Κράτος κατά την μνημονιακή περίοδο, γεγονός που δημιουργεί «νέα γενιά» παρακρατηθέντων και κατέθεσε προτάσεις για την «Οικονομική ανόρθωση» της Τ.Α.

Ο κ. Θεόδ. Γεωργάκης ανέπτυξε το κρίσιμο θέμα της αναγκαιότητας αναβάθμισης, της καταστατικής Θέσης των Αιρετών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση ποιοτικού πολιτικού προσωπικού στον χώρο της Τ.Α., ενώ κατέθεσε και σειρά προτάσεων προς τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Π. Καμάρας πρότεινε κάποιους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να διέπουν ένα νέο εκλογικό Νόμο για την Αυτοδιοίκηση, παρουσιάζοντας και στοιχεία από τα ανάλογα εκλογικά συστήματα που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε.

Οι κ. Γ. Ιωακειμίδης και Λ. Μίχος άσκησαν κριτική τόσο στον εκλογικό Νόμο που επέβαλε ο «Κλεισθένης», όσο και στον «διορθωτικό» της τωρινής κυβέρνησης.

Παρουσίασαν παράλληλα και κάποια προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα.

Ο δήμαρχος Πόρου, Γ. Δημητριάδης, στον χαιρετισμό του ανέφερε τα βασικότερα προβλήματα του νησιού του, οι δε εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων είχαν σύντομες τοποθετήσεις κυρίως για τον εκλογικό νόμο και την ευρύτερη λειτουργία του θεσμού.

Τον λόγο έλαβαν πολλοί δήμαρχοι, που με μεστές τοποθετήσεις, έδωσαν το δικό τους στίγμα για τον τρόπο αντιμετώπισης των παθογενειών της Τ.Α.

Οι εισηγήσεις του 11ου φόρουμ θα αναρτηθούν στο site της Ένωσης Δημάρχων Αττικής όπως και όλη η Συνεδρίαση με σχετικό link και θα δημοσιευθούν στο περιοδικό της ΕΝΔΑ, «Ο Δήμαρχος της Αττικής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet