Επαφές Γ. Πατούλη με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Αυτοδιοίκηση

Επαφές Γ. Πατούλη με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων προς τους Δήμους προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να δρομολογήσουν παρεμβάσεις για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη σειρά επαφών του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, με στελέχη της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕΠ) στην έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Andrew McDowell (αρμόδιο για χρηματοδοτικά προγράμματα σε Ελλάδα). Στη συζήτηση κυριάρχησαν θέματα που σχετίζονται με την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων στην Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την υλοποίηση στρατηγικών σχεδιασμών για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή και γενικότερα το περιβάλλον.

«Η Περιφέρεια δεν αξιοποίησε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία στερώντας από την Αττική κάθε αναπτυξιακή προοπτική»

Ακολούθως συμμετείχε σε σύσκεψη με επικεφαλής τον προϊστάμενο του Τμήματος Χρηματοδοτήσεων για Ελλάδα και Κύπρο, Ιωάννη Καλτσά και τη συμμετοχή του προϊσταμένου του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης της ΕτΕΠ, Jerry Maskut και υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας Επενδύσεων, όπως ο κ. Χ. Κοντογιώργος, ο κ. Αλ. Καρβούνης, ο κ. Mesut Akbas και η κ. Simona Stefanovic. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που παραμένουν άλυτα και βρίσκονται σε οριακό σημείο, όπως είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων.

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλούμενος την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ΟΤΑ από πόρους της κεντρικής κυβέρνησης λόγω της υπάρχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, τόνισε ότι αυτό το δεδομένο έχει ως συνέπεια να διατηρούνται οι παθογένειες και να «παγώνει» η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με αναπτυξιακό πρόσημο.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕτΕΠ από την Περιφέρεια με στόχο την ισότιμη ανάπτυξη των 66 Δήμων της Αττικής, επισημαίνοντας ότι είναι προφανές ότι η σημερινή διοίκηση δεν αξιοποίησε αυτές τις δυνατότητες για να διαχειριστεί αποτελεσματικά κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η διευθέτηση των όμβριων υδάτων, στερώντας από την Αττική κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

«Να επενδύσουμε σε λύσεις για τα απορρίμματα και τα αντιπλημμυρικά έργα»

Ειδικότερα τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο να δρομολογηθεί μία συνεργασία της Περιφέρειας με την ΕτΕΠ με στόχο την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από το τμήμα χορηγήσεων για έργα πνοής, όπως είναι και αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ανακύκλωση σε σχολεία αλλά και επιδότησης των Δήμων προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιούν τους στόχους της ανακύκλωσης. Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να επισημαίνει την ανάγκη χρηματοδότησης μελετών με στρατηγικό σχεδιασμό.

Ο κ. Πατούλης εστίασε και στη σημασία εκπόνησης περιφερειακών προγραμμάτων για νέες υποδομές, δράσεις και διαθέσιμους πόρους και στα οποία θα ενσωματώνονται και δράσεις των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των Δήμων μετά από αξιολόγηση, τονίζοντας ότι η εμπλοκή της ΕτΕπ από τα πρώτα βήματα και ειδικά στη φάση του σχεδιασμού μπορεί να συμβάλει στον εξορθολογισμό των Επιχειρησιακών Σχεδίων και να εξασφαλίσει την χρηματοδοτησιμότητα των δράσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επενδυτική πλατφόρμα URBIS, μια συμβουλευτική υπηρεσία της ΕτΕΠ σε συνεργασία με την Κομισιόν η οποία αφορά το σχεδιασμό αστικών επενδύσεων και σχετίζεται με το σχεδιασμό επενδυτικών σχεδίων και να εξασφαλιστεί μια ευκολότερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Όπως αναφέρθηκε, μια επικείμενη συνεργασία με την ΕτΕΠ μπορεί να εξασφαλίσει την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων και έργων που αφορούν τα απορρίμματα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση από στελέχη της Τράπεζας συμβουλευτικών υπηρεσιών, σχετικά με υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε:

«Με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είχαμε ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις για τους τρόπους ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες με στόχο την υλοποίηση σχεδίων με αναπτυξιακή προοπτική. Οι τοπικές κοινωνίες χρειάζονται επανεκκίνηση και σε αυτή την προσπάθεια η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να είναι σύμμαχος μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet