Επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ στον πρωθυπουργό για τον ΦΠΑ στα νησιά
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ στον πρωθυπουργό για τον ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να του μεταφέρει την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης, που πάρθηκε στη συνεδρίαση της 29ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει σήμερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

«Το ειδικό φορολογικό καθεστώς προβλέφθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με σκοπό να αντισταθμίσει ως ένα βαθμό τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων και το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/77/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992, στο άρθρο 120, προβλέπει εξαιρέσεις στην εφαρμογή του κοινού συστήματος του ΦΠΑ στα κράτη – μέλη. Για τις εξαιρέσεις αυτές έχει τοποθετηθεί θετικά και ο αρμόδιος πρώην Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Olli Rehn. Ενώ σημειώνουμε η Οδηγία έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Η πρόταση των δανειστών να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει σήμερα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Επίσης, προτείνεται σε μια χρονική περίοδο όπου έχει επέλθει σημαντική περικοπή ευρωπαϊκών πόρων για την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής στις περιοχές αυτές, ενώ και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι αμελητέο».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετέφερε, μέσω της επιστολής στον πρωθυπουργό, την απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με την οποία του ζητά να απορρίψει το παράλογο αίτημα αλλαγής του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε συγκεκριμένες περιοχές της πατρίδας μας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής επιβίωσης η διατήρησή του κι όχι προνόμιο, όπως λανθασμένα κάποιοι θεωρούν.

Στην απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναφέρονται τα παρακάτω:

“Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε περιοχές της Ελλάδος, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 120 της ανωτέρω Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με την οποία προβλέπονται εξαιρέσεις στους κανόνες εφαρμογής ορισμένων ποσοστών ΦΠΑ σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, με στόχο να ληφθεί υπόψη η μοναδικότητα της γεωγραφικής τους θέσης και να εξασφαλισθεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μεταφορών, σύμφωνα με τη θετική απάντηση του αρμόδιου πρώην Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Olli Rehn”.

Διαβάστε την Επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ στον πρωθυπουργό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet