Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος στη Θάσο για τον Τουρισμό
Αυτοδιοίκηση

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος στη Θάσο για τον Τουρισμό

Με επιτυχία διεξήχθη την Πέμπτη το απόγευμα, 6 Σεπτεμβρίου 2018, η ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) σε συνεργασία με τον Δήμο Θάσου, στο Καλογερικό στον Λιμένα Θάσου και αφορούσε «Νέα δεδομένα στον Τουρισμό- Οι ευκαιρίες και οι απειλές για τη Θάσο».

Στο Καλογερικό, η αίθουσα κατακλύστηκε από κόσμο, για ένα ζήτημα σημαντικό για όλη τη Θάσο, με παρουσία πλήθος φορέων του τουρισμού.

Το «παρών»’ έδωσαν τόσο ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε ότι ένα τουριστικό προϊόν μπορεί να «εκτοξευθεί» πραγματικά από ένα τυχαίο γεγονός ή και να υποστεί ζημιές από ένα άλλο, προσθέτοντας: «Ακόμη και η διοργάνωση ενός Μουντιάλ ή ενός άλλου αθλητικού γεγονότος μπορεί να είναι εις βάρος μίας περιόδου και ότι ένας τουριστικός προορισμός για να αντέξει και να αναπτυχθεί, για να έχει αντοχές, θα πρέπει να αντέχουν οι υποδομές του. Η φέρουσα ικανότητά του».

Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Αντωνιάδης, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε την ΕΝΑ για την παρουσία της στην Ανατολική Μακεδονία, τόνισε τα θετικά αποτελέσματα για τον τουρισμό στη Θάσο εφέτος.

Ο πρόεδρος Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), Νεκτάριος Καλαντζής, αναφέρθηκε στις δράσεις της ΕΝΑ ανά την Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη συνεργασιών, προκειμένου να υπάρχουν αποτελέσματα για την κάθε τοπική κοινωνία ξεχωριστά. Αφού δήλωσε την αγάπη του για το νησί της Θάσου, έστειλε μήνυμα ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά του τόπου τους και «να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε τη φυγή τους στο εξωτερικό».

Επίσης, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο πατέρας Νικόλαος από την Αγ. Τριάδα Λιμένα.

Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Αντώνης Μιτζάλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, μέλος Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ο οποίος μίλησε με νούμερα και τόνισε ότι η Θάσος αναπτύσσεται αρκετά από την αύξηση της μεσαίας τάξης στα Βαλκάνια, μια αγορά περίπου 50 εκατομμυρίων, ανέφερε πως οι τιμές πάνε ανάλογα με τη ζήτηση και την προσφορά και ότι θα πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Πάρης Παρασχούδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, έκανε από την πλευρά του μια καταγραφή των κλινών στο νησί, με τα «πεντάστερα», «τετράστερα» και ξενοδοχεία των υπόλοιπων κατηγοριών, είπε ότι η περυσινή χρονιά πήγε εξαιρετικά και ότι η φετινή με βάση τις προβλέψεις, θα κλείσει στα ίδια περίπου επίπεδα, ενώ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο η πληρότητα στα δωμάτια ξεπερνά το 80%. Ακόμη ανέφερε πως η πιθανή άνοδος της Τουρκίας στον τουρισμό ενδεχομένως να έχει επίπτωση στη Θάσο και για αυτό χρειάζεται εγρήγορση και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.

Η κ. Αρετή Κώτση, διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Λιμένα Θάσου μίλησε για τον σχολικό τουρισμό που μπορεί να προκύψει στο νησί από τις εκδρομές, ώστε στις «νεκρές» περιόδους να τονωθεί η τοπική οικονομία και να υπάρχει επιμήκυνση περιόδου από μαθητές άλλων περιοχών, ενώ αναφέρθηκε στις ανταλλαγές μαθητών από το εξωτερικό που έρχονται και ανακαλύπτουν τη Θάσο, όπως θα γίνει μέσα στον μήνα από σχολεία της Γερμανίας.

Η εξωστρέφεια του Λυκείου Λιμένα, υπό την καθοδήγηση της λυκειάρχη κ. Κώτση, με στροφή προς σχολεία του εξωτερικού, αποτελεί καινοτομία για τον χώρο της εκπαίδευσης και είναι δωρεάν διαφήμιση για το νησί της Θάσου προς τις  αγορές του εξωτερικού και τον τουρισμό, ενώ και τα παιδιά της περιοχής αποκτούν εμπειρίες που θα τους χρησιμεύσουν στο μέλλον.

Στη συνέχεια, μέσω βίντεο που προβλήθηκε, ο κ. Αναστάσιος Θωμαϊδης, δικηγόρος, υπ. διδάκτωρ με ειδίκευση τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στον Τουρισμό (Airbnb), ανέφερε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για τη Θάσο, μίλησε για τους κινδύνους, αν δεν υπάρχει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο σε αυτό τον χώρο, με την επιβολή κανόνων, ενώ είπε ότι τέτοιου είδους μισθώσεις μπορούν να συνυπάρχουν με θετικά αποτελέσματα για το νησί, εφόσον είναι νόμιμες οι διαδικασίες.

Ο κ. Γιάννης Αρρενόπουλος, διοργανωτής δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, μίλησε για τις προοπτικές του στο νησί της Θάσου, μιας και η Θάσος είναι καταπράσινη, με διοργάνωση σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία, διαφόρων δράσεων, όπως σαφάρι με τζιπ, καταδύσεων στον βυθό, περιπατητικών μονοπατιών, επισκέψεων στα μοναστήρια και τις παλιές εκκλησίες, καθώς και ανάδειξης του γαστρονομικού τουρισμού, με το εξαιρετικό μέλι της Θάσου να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Αποστολίδης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet