Ερώτηση για απλήρωτους εργαζόμενους σε παιδ. σταθμούς από βουλευτές ΚΚΕ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Ερώτηση για απλήρωτους εργαζόμενους σε παιδ. σταθμούς από βουλευτές ΚΚΕ

Ερώτηση σχετικά με απλήρωτους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς δήμων κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος ΚατσώτηςΘεοδόσης Κωνσταντινίδης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών τι προτίθενται να πράξουν, ώστε η σχέση εργασίας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να γίνει μόνιμη και σταθερή, καθώς και για να νομιμοποιηθούν τα εντάλματα μισθοδοσίας των εργαζομένων που είναι απλήρωτοι.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Σε αρκετούς Δήμους (Ρόδου, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίου Δημητρίου, Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου, Ωραιοκάστρου κ.λπ), εργαζόμενοι που απασχολούνται σε Παιδικούς Σταθμούς, μέσω των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, παραμένουν απλήρωτοι για δύο και πλέον μήνες, γιατί δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί οι συμβάσεις τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγκρισης των χρηματικών ενταλμάτων τα επιστρέφουν αθεώρητα, επειδή οι συμβάσεις των εργαζομένων ανανεώθηκαν πριν τη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ, με αποτέλεσμα να μην τους αναγνωρίζονται οι αποδοχές για αρκετές μέρες εργασίας και να κινδυνεύουν να χάσουν δεδουλευμένα τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την αριθμ. 76/27-10-2014 Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Νομό Δωδεκανήσου, με την οποία δεν θεωρήθηκε το χρηματικό ένταλμα πληρωμής 37 υπαλλήλων στους Παιδικούς Σταθμούς που απασχολούνται μέσω των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με την αιτιολογία ότι «…. η με αριθμ. 2983/4-9-2014 Απόφαση του δημάρχου Ρόδου, με την οποία ανανεώθηκαν οι συμβάσεις εργασίας τους για ακόμη ένα έτος, δεν είχε αποκτήσει ακόμη νόμιμη υπόσταση, αφού δεν είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (άρθρο 1 παρ.9 του ν.4038/2012), ενώ τα έννομα αποτελέσματα της εν συνεχεία δημοσιευθείσης αυτής απόφασης (ΦΕΚ Γ΄ 1294/26-9-2014) δεν δύνανται να ανατρέξουν σε χρόνο προηγούμενο της δημοσίευσής της, στον βαθμό που τέτοια δυνατότητα δεν προβλέπεται από τις σχετικές με την ανανέωση των συμβάσεων διατάξεις καθώς και από την ειδική ρύθμιση του άρθρου 1 παρ.9 του ν.4038/2012, ούτε συντρέχει κάποια περίπτωση αναγνώρισης κατ’ εξαίρεση αναδρομικότητας αυτή, με συνέπεια η παροχή εργασίας εκ μέρους των εργαζομένων κατά τα χρονικά διαστήματα πριν από τη δημοσίευσή της, να μην είναι νόμιμη και να μην δικαιούνται αποδοχές λόγω έγκυρων συμβάσεων….».

Επειδή οι αποφάσεις ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ανανεώνονται κάθε χρόνο μετά την δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ.1 της αριθ. 33/2006 ΠΥΣ (για την περίοδο 2014-2015 εκδόθηκε καθυστερημένα και συγκεκριμένα με την αριθ ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.1/136/19443/21-08-2014), προκύπτει αντικειμενική δυσκολία στην έγκαιρη έκδοση και δημοσίευση των αντίστοιχων αποφάσεων των Δήμων, ώστε να μην αντίκειται στην νομοθεσία η μισθοδοσία τους, αφού η απασχόλησή τους κάθε χρόνο αρχίζει από 1η Σεπτεμβρίου και λήγει 31 Αυγούστου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να μην απαιτείται δημοσίευση σε ΦΕΚ των συμβάσεων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και να νομιμοποιηθούν τα σχετικά εντάλματα μισθοδοσίας των εργαζομένων αυτών, ανεξάρτητα της ημερομηνίας δημοσίευσης των αποφάσεων των συμβάσεών τους;
  • Τι προτίθενται να πράξουν, ώστε η σχέση εργασίας των εργαζομένων στα προγράμματα αυτά να γίνει μόνιμη και σταθερή, αφού μόνιμες είναι και οι ανάγκες στους Παιδικούς Σταθμούς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet