«Ζωρζ Νταντέν: Ο άναυδος σύζυγος» στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

«Ζωρζ Νταντέν: Ο άναυδος σύζυγος» στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης

Ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων συνεχίζει την πολύ επιτυχημένη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Το έργο «Ζωρζ Νταντέν: Ο άναυδος σύζυγος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, είναι η παράσταση που θα απολαύσουν όσοι παραστούν την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Η συγκεκριμένη πραγματοποιείται γίνεται σε συνεργασία με το ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια από τις λιγότερο παιγμένες και περισσότερο πικρές κωμωδίες του Μολιέρου ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Μια κωμωδία με κοινωνικο-πολιτική διάσταση που μιλάει παρ΄ όλα αυτά για τον έρωτα. Ή για να είμαστε ακριβείς για τη δυστυχία της έλλειψής του.

Ο Ζωρζ Νταντέν έχει μείνει άναυδος με το θράσος της γυναίκας του. Όχι μόνο τον περιφρονεί και τον απατά μπροστά στα μάτια του, αλλά τον βγάζει επιπλέον και τρελό όταν εκείνος τολμά να την κατηγορήσει στους γονείς της. Το δίκιο πνίγει τον Ζωρζ Νταντέν, αλλά όσο κι αν προσπαθεί να το διεκδικήσει του είναι αδύνατο να το βρει. Φταίει που έκανε το λάθος να παντρευτεί μια γυναίκα κοινωνικά ανώτερή του; Φταίει που ο ίδιος αισθάνεται μειονεκτικά απέναντί της και απέναντι στην οικογένειά της; Φταίει που δεν ξέρει ν΄ αγαπά; Το σίγουρο είναι ότι ο γάμος του Ζωρζ Νταντέν -όπως και κάθε «λάθος» γάμος- είναι η μεγαλύτερη πηγή δυστυχίας.

Το έργο του Μολιέρου -γραμμένο σε πρόζα- πρωτοπαρουσιάστηκε το 1668 κατά παραγγελία του βασιλιά. Σ΄ εκείνη την πρώτη παράσταση, η κωμωδία παίχτηκε παράλληλα με ένα βουκολικό δράμα σε στίχους του Μολιέρου και μουσική του Λυλλύ, που εξυμνούσε τον αγνό, αληθινό, δυνατό έρωτα. Από τη μια παρουσιαζόταν, δηλαδή, η ιδανική μορφή του έρωτα -με όλα τα βάσανα και τον πόνο που μπορεί να γεννήσει- και από την άλλη η πεζή, αφόρητη πραγματικότητα ενός αταίριαστου γάμου. Στην παράστασή μας δεν θα παρουσιάσουμε το βουκολικό δράμα… Θα επιχειρήσουμε, όμως, να βρούμε την αντιστοιχία του στο σήμερα.

Συντελεστές της παράστασης:

  • Μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
  • Σκηνικά – κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
  • Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς
  • Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
  • Βοηθός παραγωγής: Σοφία Αρβανίτη
  • Παίζουν (αλφαβητικά): Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κουτσολέλος, Νέστωρ Κοψιδάς, Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Μαγγίνας, Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet