Η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στο επίκεντρο συναντήσεων του Γ. Πατούλη στο Βερολίνο
Αυτοδιοίκηση

Η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στο επίκεντρο συναντήσεων του Γ. Πατούλη στο Βερολίνο

Οι τρόποι επέκτασης και εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας στον τομέα του τουρισμού υγείας με βασικό όχημα την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το αντικείμενο συζήτησης του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, με τον αναπληρωτή πρόεδρο της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Ρόγκερ Κέλε, τον περιφερειάρχη Χέλμουτ Ρίγκερ και τον ειδικό σύμβουλο στα ζητήματα του τουρισμού υγείας της Βάδης – Βυρτεμβέργης, δρ. Χορστ-Πέτερ Χίλε.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο καθηγητής δρ. Κουσκούκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, ο Κωνσταντίνος Πάντος, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και ο Πέτρος Μαμαλάκης, γενικός γραμματέας ΕΛΙΤΟΥΡ (Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού) και γενικός γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας.

Στη συνάντηση παρέστη και ο δήμαρχος Steinach της Βάδης – Βυρτεμβέργης, F. Edelmann.

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα συντονισμένων ενεργειών στρατηγικού προσανατολισμού στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον του τουρισμού υγείας και προσδιορίστηκαν οι τομείς που θα μπορούσε να επεκταθεί η συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής Τουρισμού Υγείας,  Ιαματικού Τουρισμού και Ευεξίας για την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύεται ο Τουρισμός Υγείας ως ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους αναπτυξιακούς μοχλούς της οικονομίας, για την επερχόμενη δεκαετία» επισήμανε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι αποτελεί πυλώνα επανεκκίνησης των τοπικών κοινωνιών.

Όπως ανέφερε, οι πρωτοβουλίες να διοργανωθούν συνέδρια για τον τουρισμό υγείας στην Ιθάκη και στην Κω με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το εξωτερικό και την Ελλάδα αναδεικνύει ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση αναγνωρίζει τις προοπτικές αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να επενδύει σε αυτόν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να συνεργαστεί με τη Γερμανία όπως και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στους εξής τομείς:

  • ανταλλαγή πληροφοριών και επιστημονικών γνώσεων και ερευνητικών πρωτοκόλλων,
  • από κοινού διοργάνωση συνεδρίων εντός και εκτός χώρας,
  • παροχή βοήθειας σε επιστήμονες για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό,
  • παροχή βοήθειας σε επιστήμονες του εξωτερικού για αντίστοιχες σπουδές στην Ελλάδα,
  • δημιουργία προοπτικής και συνεργασίας για μετεγκατάσταση και επαναφορά Ελλήνων ιατρών στην Ελλάδα,
  • δυνατότητες για νέες ευκαιρίες, δυνατότητες αλλά και όραμα για τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στον τουρισμό υγείας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι τα κράτη της Ε.Ε. πρέπει να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στη ζήτηση κρατών εκτός Ε.Ε. όπως είναι η Κίνα και πρόσθεσε ότι κομβικό ρόλο για να ενισχύσει η χώρα  μας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, παίζουν οι υποδομές.

Ακολούθως ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής Ένωσης Ιαματικών Λουτρών, Volker Zimmermann.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε κατά τη συζήτηση ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και καθιέρωσή της ως χώρα προορισμού της Ιαματικής Ιατρικής, επικαλούμενος το εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, το ιδανικό κλίμα, τη μεσογειακή διατροφή.

Επίσκεψη του προέδρου της ΚΕΔΕ στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB Berlin

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βερολίνο, επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB Berlin και περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης.

Σε δηλώσεις του τόνισε:

«Αναμφισβήτητα η “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας είναι ο τουρισμός και σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να ενισχύσουμε το θεματικό τουρισμό, με έμφαση στον τουρισμό υγείας που έχει τεράστιες και σημαντικές προοπτικές.

»Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται κοινός βηματισμός επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών φορέων στην προσπάθεια για την οικονομική ανάταξη της χώρας μας.

»Η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα και τη δυναμική να γίνει στρατηγικός παίκτης στον παγκόσμιο χάρτη του Τουρισμού Υγείας και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε αυτή την πορεία μπορεί και πρέπει να είναι ουσιαστικός».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet