Η παρουσία του ΕΚΠΑ στις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Η παρουσία του ΕΚΠΑ στις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως ένας ενεργός κοινωνικός θεσμός, παρακολουθεί την εξέλιξη των καταστροφικών πυρκαγιών του Νομού Αττικής, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκάλεσαν την απώλεια ζωής σε δεκάδες ανθρώπους, αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται, επίσης, τα εξής:

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά της στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που χάθηκαν, καλείται, έμπρακτα, να συμβάλλει στη διαχείριση της παρούσας, έκτακτης ανάγκης, αλλά και των επιπτώσεών της σε μετακαταστροφικό επίπεδο.

Το άριστα επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό του ΕΚΠΑ κατέχει την κατάλληλη και απαραίτητη τεχνογνωσία σε ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων που συνιστούν την καταστροφή, ώστε να είναι σε θέση να εμπλακεί σε τομείς, όπως:

α) Παροχή ιατρικών υπηρεσιών στις πυρόπληκτες περιοχές και οδηγίες για την αποφυγή περαιτέρω επιπτώσεων στον τομέα της υγείας.

β) Ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες και στους συγγενείς των θυμάτων.

γ) Άμεση αποτύπωση με σύγχρονες τεχνολογίες (UAV – Δορυφορικά Συστήματα) των φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και των επιπτώσεών τους.

δ) Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα, στην υδρόσφαιρα, στο έδαφος και στο υπέδαφος και προτάσεις άμεσης προστασίας τους.

ε) Εκτίμηση επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και προτάσεις προστασίας και ανάκαμψής της.

στ) Θωράκιση της περιοχής από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα και κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις και κατολισθήσεις.

ζ) Προτάσεις διαμόρφωσης επιχειρησιακών σχεδίων σε συνεργασία με τους αρμόδιους κεντρικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για την προστασία της περιοχής και τη μείωση των επαπειλούμενων επιπτώσεων.

η) Διαμόρφωση χωροταξικών, πολεοδομικών σχεδίων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, με γνώμονα τη μείωση της τρωτότητας σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δράσεις αυτονόητες και ταυτισμένες με την κοινωνική φυσιογνωμία του ΕΚΠΑ, το οποίο άμεσα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υλοποίησή τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet