Έτοιμη η ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στην κοινή ομάδα εργασίας με ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ για την οικονομική στήριξη των Δήμων
Θεσμικοί Φορείς

Έτοιμη η ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στην κοινή ομάδα εργασίας με ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ για την οικονομική στήριξη των Δήμων

Δεκτή έγινε από την ΚΕΔΕ η δημόσια δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, για τη σύσταση κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας, ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα έχει ως βασικό αντικείμενο των εργασιών της τη λήψη αποφάσεων για την εφαρμογή κοινά αποδεκτών μέτρων πολιτικής για την ενίσχυση των οικονομικών των Δήμων, καθώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την επιβολή του τέλους ταφής.

Ειδικότερα το αντικείμενο των εργασιών της κοινής ομάδας, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Πέτσα, αφορά στα εξής ζητήματα:

  • Την αναμόρφωση και περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου των ΚΑΠ.
  • Τη μόνιμη μείωση του επιτοκίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων.
  • Την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων.
  • Την εξεύρεση τρόπων αντιστάθμισης της πρόσθετης επιβάρυνσης που αναμένεται να προκύψει στα οικονομικά των Δήμων από την επιβολή του τέλους ταφής, το οποίο εφαρμόζεται από τις αρχές του 2022.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει σχετικά: «Με δεδομένο ότι αφ’ ενός τα παραπάνω κρίσιμης σημασίας ζητήματα απασχολούν όλους τους Δήμους της χώρας και αφ’ ετέρου στις 25 Φεβρουαρίου 2022 πρόκειται να διεξαχθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε:

Πρώτον, η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στην ομάδα εργασίας θα γίνει από τον πρόεδρό της και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Α’ αντιπρόεδρο και δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, καθώς και τους εκπροσώπους των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Δεύτερον, με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια μέχρι τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ στις 25 Φεβρουαρίου (η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Ιανουάριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας), η Ε.Ε. της ΚΕΔΕ ζητά την άμεση συγκρότηση και συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, οι οποίες στη συνέχεια θα τεθούν προς ενημέρωση, συζήτηση και έγκριση από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης».

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή (18/1) της συνεδρίαση εξέφρασε την αγωνία της και την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών υλοποίησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, στις 12:00.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet